Editorial
Primar bogat, primar sărac
    Alegerile locale sunt, într-o democrație autentică, cele mai impor­tante dacă ne gândim că toate problemele cu care se confruntă co­munitățile sunt în fond și ele locale și trebuie rezolvate tot în teritoriu și nu în București, la Președinție, Guvern sau Parlament. Esențial la alegerile locale este ca cetățenii să investească cu votul lor, în primul rând, un primar de calibru, căci el dă tonul bunei sau relei administrări a unei localități. De acest lucru se pare că și-au dat seama și partidele noastre care, iată, își aruncă în bătălie piesele grele, fie că ele se numesc Băsescu, președintele - primar, sau Geoană ministru diplomat, ori Rus, șeful prefecților și polițiștilor.
    Cum trebuie să fie însă noul primar de la municipiul, orașul sau comuna noastră? Desigur că trebuie să fie, în primul rând, un om întreprinzător, harnic și cu performanțe manageriale pe tărâmul pro­fesiei sale de bază, fie că este inginer, doctor, economist, avocat, profesor, agricultor sau muncitor. Deci un performer, un om care a reușit să facă ceva în viață și mai ales a reușit să construiască ceva, inclusiv o afacere care-i asigură o anumită prosperitate. Con­cret, după opinia noastră, noul primar ar trebui să fie în primul rând un om bogat, înstărit, care să nu intre în primărie în adidași și să plece în Mercedes, cum din nefericire s-a cam întâmplat până a­cum cu aleșii noștri mai mari sau mai mici. Un om prosper la o primărie poate fi un model de urmat, un generos, dar și un cata­lizator al energiilor și resurselor comunității, ca să nu mai vorbim de faptul că el nu poate fi manevrat și mai ales nu poate fi corupt. Un asemenea om este, din start, mult mai credibil decât un om sărac care, atunci când ajunge la putere, se poate lăsa ușor ispitit, re­nunțând la cinste, cu excepția domnului președinte Ion Iliescu de­sigur. Dar, după chipul și asemănarea lui și țara, cam toate așe­zările au ajuns tot sărace. Iar despre cinste ce să mai vorbim, din moment ce fenomenul corupției este atât de mare și face atâta rău țării și imaginii sale. Și atunci ce preferăm să votăm la 6 iunie? Un candidat de primar bogat sau sărac? Bine ar fi să avem numai pri­mari bogați dar sunt aproape convins că tot un sărac va fi preferat căci sărmanii pensionari și șomeri, ca și disponibilizații, nu privesc cu ochi buni bunăstarea altora, potrivit proverbului cu capra vecinului (dacă nu cumva, între timp, aceasta a fost... furată). O mentalitate păguboasă, care totuși, după aproape 15 ani de tranziție și de să­răcie, ar trebui să nu ne mai ghideze în viață și în muncă și mai ales în fața urnelor deoarece, cu cât o țară, un municipiu, un oraș sau o comună au mai mulți bogați, cu atât și comunitatea are re­surse umane mai mari de prosperitate.
    Așa că, stimați alegători, indiferent de culoarea politică, dacă vreți să schimbați ceva la alegerile de la 6 iunie, atunci, cel dintâi vot ar trebui să-l dați pentru o schimbare în gândirea noastră cea de toate zilele, mai ales că, peste 4 ani, cât durează un mandat, va ex­pira și termenul prorocit de domnul Brucan, respectiv cei 20 de ani necesari pentru a scăpa poporul de prostie (și poate de sără­cie)!
    Să sperăm că la 6 iunie alegătorii noștri vor fi mai inspirați și vor ști cui să-i dea votul! Oricum, cred că vremea "cinstiților și săra­ci­lor" a trecut!
Gheorghe CIUL