Ultima oră
Mircea Hava: "Bătălia pentru Cetate să fie în planul faptelor, nu al vorbelor electorale"
    Cetatea Alba Iulia este de ceva vreme un subiect important pen­tru administrație, cetățeni și presă în condițiile în care cu toții dorim punerea sa în circulație turistică, dar și crearea unor spații în care albaiulienii să se simtă bine. Ea a devenit recent și subiect de cam­panie electorală, primarul municipiului Alba Iulia - Mircea Hava fiind acuzat nici mai mult, nici mai puțin decât că "vinde Cetatea". Con­cret, este vorba despre intenția unui investitor de a reabilita terenu­rile de sport aflate pe bastionul din spatele Bibliotecii Batthyaneum, un loc unde în urmă cu ceva ani albaiulienii puteau juca tenis sau unde iarna era un patinoar apreciat. Referindu-se la acest subiect, Mircea Hava ne-a declarat: "Sunt neplăcut surprins de transformarea preocupărilor noastre pentru reabilitarea Cetății Vauban într-un su­biect de luptă electorală. Într-un fel îi înțeleg pe ceilalți competitori că încearcă să obțină puncte care să se concretizeze în voturi, dar atunci când am început demersurile pentru trecerea acestui obiectiv în administrarea Consiliului local și a Primăriei am conlucrat bine toți cei implicați, indiferent de partidul din care facem parte și am căzut de acord că este un proiect mult prea important pentru orașul nostru pentru ca să-l transformăm într-o bătălie electorală. Această bătălie pentru Cetate trebuie dusă în planul faptelor și nu al vorbelor electo­rale.
    Pentru a lămuri cetățenii municipiului, fac precizarea că nu este vorba despre o concesionare a terenului respectiv, ci despre o aso­ciere între Primăria Alba Iulia și un investitor, nimeni altul decât Cor­nel Țălnar. Un albaiulian care dorește să facă ceva pentru orașul său. Valoarea investiției ar fi fost de circa 50.000 de euro. Nu se pu­ne deci problema "vânzării" (s-a afirmat că o concesionare, dacă s-ar face pe 49 de ani, ar avea efectele unei vânzări - n. red.), ci a atragerii cât mai multor fonduri pentru amenajarea spațiilor din perimetrul Cetății, în condițiile în care bugetul municipiului Alba Iulia nu poate asigura sumele extrem de mari necesare. Investitorul și noi nu dorim decât să redăm viața vechii baze sportive, în condițiile în care suntem cu toții de acord că Cetatea fără viață nu are nici un viitor. Odată reabilitată baza, ar fi fost pusă gratuit, după un program stabilit de comun acord, la dispoziția studenților Universității "1 De­cembrie 1918" Alba Iulia, dar și a albaiulienilor. Cred că temerile pe baza cărora Planul Urbanistic de Detaliu propus atenției Consiliului local Alba Iulia a fost amânat (și nu respins) vin din grija ca nu cumva să se facă acolo ceva care să contravină viitorului Regu­lament de Gestiune al Cetății Alba Iulia, pentru că investitorul a pro­pus și construirea unor vestiare, a unor grupuri sociale, dușuri... Cum ar fi arătat aceste construcții urma să discutăm, astfel încât ele să nu contravină regulilor impuse pentru monumentele istorice. Dacă Regulamentul de gestiune va interzice crearea în Cetate a unor spații de petrecere a timpului liber, atunci Cetatea va rămâne un loc unde nu vom fi tentați să ne oprim și toate eforturile noastre se vor dovedi zadarnice. Cred că scopul Regulamentului de gestiune este viabilizarea Cetății și nu menținerea ei în stadiul actual al unui spațiu vast unde nu se întâmplă mai nimic. Și nici nu se știe deo­camdată cât timp va mai trece până la finalizarea numitului regu­lament. Vom pierde până atunci toate ofertele? Pentru că mai vreau să spun că Cetatea trebuie să se întrețină ea pe ea. Nu să cheltuim veșnic bani pentru întreținerea ei și nici nu ne putem permite sumele de care are nevoie. Gestiunea Cetății înseamnă și crearea unor noi utilități și posibilități de activitate în Cetate. Vedeți ce succes are spațiul amenajat pentru spectacole, deși și aici mai sunt încă multe de făcut. Îmi pare rău că intenția noastră a fost răstălmăcită și sunt sigur că, dacă nu ar fi fost campania electorală, lucrurile ar fi stat cu totul altfel. Așa cum trebuie!"
Anca DINICĂ

Folosindu-se de identitatea cumnatului său
Un tânăr a circulat aproape 2 ani prin Europa cu un pașaport fals
    Cadrele Centrului Zonal pentru Combaterea Crimei Organizate și An­tidrog Alba au descoperit un individ care, folosindu-se de iden­titatea și cu acceptul cumnatului său, și-a făcut pașaport la SEIP Alba și a călătorit nestingherit, timp de aproape 2 ani, prin Europa. În perioada 2001-2002, când Serviciul de pașapoarte românesc se afla în stadiul de pionierat al informatizării, Pavel L., de 22 de ani, din Târnăveni, Mureș, s-a prezentat la SEIP Alba cu documentele de identitate ale cumnatului său - Nicolae G., de 19 ani, din Cetatea de Baltă, dar cu fotografia sa pe ele, solicitând un pașaport turistic. L-a și obținut, plecând din țară în Ungaria și ulterior în Polonia. După vreo doi ani, pașaportul cu pricina a fost returnat de poliția euro­peană Serviciului pașapoarte din Alba Iulia (existând posibilitatea ca tânărul în cauză să-l fi pierdut sau să-i fi fost reținut de autoritățile străine). În primăvara acestui an, Nicolae G. s-a prezentat la rândul său la SEIP Alba Iulia, solicitând un pașaport sub pretextul că l-a pierdut pe cel anterior. Luat la întrebări de lucrătorii SEIP, Nicolae G. s-a încurcat în minciuni, "uitând" brusc pe teritoriul cărei țări și-a "rătăcit" pașaportul. La final, acesta a recunoscut că i-a "cedat i­dentitatea" cumnatului său, Pavel L., acum câțiva ani. Lucrătorii de la Crimă Organizată Alba Iulia i-au întocmit lui Nicolae G. dosar penal pentru fals în declarații iar lui Pavel L. dosar penal pentru fals privind identitatea, uz de fals, trecerea frauduloasă a frontierelor de stat ale României și ale unui stat străin. Faptele acestuia se pedep­sesc cu închisoarea de la 1 la 3 ani.
Nicoleta IDITA-TOMUȚA

Constituția Europei Unite - în dezbaterea celor 25 de state membre
    Odată trecută atmosfera festivă a extinderii de la 1 mai, Uniunea Europeană se reîntoarce la treabă, oficialii din cele 25 de state mem­bre reunindu-se, ieri, la Dublin, capitala țării care deține președinția semestrială a blocului comunitar, pentru a continua negocierile privind forma finală a Constituției Europei unite. În ciuda deblocării tratativelor, atât ca urmare a modificărilor poziției forte adoptate de unele state membre, cât și în urma schimbărilor ele­ctorale din alte țări, negocierile care au început ieri în Irlanda se a­nunță suficient de complicate pentru a le da emoții liderilor europeni. Actul fundamental al UE, eșuat anul trecut ca urmare a neîn­țe­legerilor dintre Franța și Germania, pe de-o parte, și Spania și Po­lonia, pe de alta, a fost conceput ca sumă a tuturor tratatelor eu­ropene semnate până în prezent, pentru a garanta funcționarea efi­cientă a Uniunii după extindere. Cum, din cauza problemelor ivite în timpul negocierilor, Constituția a fost devansată de evenimentul ex­tinderii, liderii europeni resimt acum cu și mai multă stringență nevoia finalizării și adoptării ei. Negocierile demarate ieri la Dublin, primele după lărgirea blocului comunitar, sunt menite să aducă la numitor comun toate detaliile Constituției - mai puțin chestiunile extrem de delicate legate de reforma instituțională și balanța de putere - înaintea reuniunii oficiale pe tema tratatului constituțional, la care vor participa cei 25 de miniștri de Externe, la 17 mai.
    Deși negocierile la nivelurile inferioare au fost demarate deja, la summitul programat în iunie a.c., vor trebui clarificate alte probleme cruciale, ce includ determinarea instituției ce va avea ultimul cuvânt în stabilirea bugetului UE, limita dreptului de veto pe care îl va avea fiecare stat în domeniul justiției și al afacerilor interne, rolul exact al ministrului european de Externe și, nu în ultimul rând, oportunitatea includerii naturii creștine a UE în preambulul Constituției.
    Cele 25 de state trebuie să găsească o soluție pentru cazul în care unul dintre statele membre nu ratifică documentul, în ciuda acordului dat de liderii săi. Temerea că toate eforturile și negocierile privind Constituția s-ar putea dovedi inutile a fost acutizată de sur­prinzătoarea decizie a premierului britanic de a supune ratificarea Constituției unui plebiscit. Germania, care nu va organiza un astfel de referendum, a anunțat deja că favorizează o soluție care să pe­rmită intrarea în vigoare a Constituției chiar dacă este respinsă de unul dintre statele membre, în timp ce președintele Comisiei Eu­ropene, Romano Prodi, a declarat că un NU britanic va avea con­secințe „grele", precizând totodată că posibilitatea ca o singură țară să blocheze Constituția este „complet nedemocratică". (N.I.T.)
La Avram Iancu, în fieful miniprefectului Puiuleț
70 de moți au trecut de la PSD la PRM
    Consecvent principiilor enunțate demult și respectate cu adevărat nu doar de dragul propagandei electorale, PRM Alba promovează încă două femei în fruntea listelor cu propuneri pentru aleșii locali, la orașul Zlatna și la comuna Noșlac.
    Pe lângă celelalte femei pe care PRM Alba le-a anunțat deja, ce­le două colege de partid care și-au dat acordul pentru a se înscrie în această cursă electorală, care nu va fi nici comodă și nici ușoară, sunt: la Zlatna doamna medic primar Voichița Varmaga, căsătorită, având doi copii. Până nu demult membră a PSD Zlatna, atunci când doamna doctor a considerat că acest partid nu o mai reprezintă și-a dat demisia și s-a înscris în PRM.
    Cea de-a doua candidată pentru funcția de primar este doamna Iu­liana Nuc, lucrătoare comercială în comuna Noșlac, membră a PRM încă de la înființarea acestei filiale comunale.
    Dorim succes celor două colege, având convingerea că vor fi do­uă partenere de confruntare politică demne de luat în seamă de că­tre toți competitorii.
    Un alt eveniment de ultimă oră care merită a fi semnalat este faptul că, în urmă cu câteva zile, vicepreședintele PSD din comuna Avram Iancu, domnul Gheorghe Gligor, și-a dat demisia din partid, împreună cu alți 70 de membri și s-au înscris în PRM.
    În alegerile locale din 6 iunie 2004, candidatul PRM la primăria comunei Avram Iancu va fi tocmai domnul Gheorghe Gligor. (Biroul de presă PRM Alba) P
În așteptarea alegerilor
Romii din Alba își fac buletine "en-gros"
    În urma unei acțiuni organizate de Partida Romilor (social-demo­crată) filiala Alba, în colaborare cu Serviciul de Evidență Infor­ma­tizată a Persoanei Alba, au fost depistați 976 de cetățeni de etnie romă care nu aveau buletine de identitate (sau acestea erau expi­rate). Pentru a veni în sprijinul acestor cetățeni - cu drept și dorință de vot - Partida Romilor a suportat cheltuielile pentru confecționarea a 734 de cărți de identitate, iar PSD Alba a suportat confecționarea a încă 100 de cărți de identitate. Acest important sprijin logistic a fost însoțit și de... tradiționalele cadouri electorale - 650 de pachete cu ali­mente pentru romii din Alba Iulia și 700 de pachete cu ali­mente pentru romii din Sebeș. În acest context, președintele sub­filialei Alba Iulia a Partidei Romilor, Florian Cristea, mulțumește pen­tru sprijinul acordat prefectului de Alba, Liviu Mugurel Sârbu. De a­se­menea, romii îi mulțumesc pentru operativitate și șefului SEIP Al­ba, inspectorul principal Daniela Grigoraș. P
De 1 Mai
Polițiștii de la circulație au alimentat serios bugetul statului
    Fie că se grăbeau spre locul de picnic sau se întorceau spre ca­să, în week-end-ul aferent Zilei Internaționale a Muncii, 551 de șoferi au fost surprinși de polițiști că au depășit viteza legală. Dintre a­ceștia, 9 au depășit cu mai mult de 30 km/oră viteza legală de de­plasare sigură în trafic. Pentru diverse abateri de la lege, 7 șoferi au rămas fără permisele de conducere auto. Și pentru că polițiștii de la circulație au sărbătorit la locul lor de muncă ziua de 1 Mai, re­zultatul s-a concretizat într-o sumă bunicică virată la bugetul sta­tului, res­pectiv 337,8 milioane de lei, bani proveniți din amenzi. (N.I.T.)
Două eleve din Alba - pe primul loc la concursul "NU violenței în familie"
    Ministerul Educației, Cercetării și Tineretului a finalizat recent con­cursul "NU violenței în familie", competiție care s-a adresat în pri­mul rând elevilor cu preocupări artistice din învățământul preu­ni­versitar. Avem bucuria să vă anunțăm că eleva albaiuliană Flavia Comșa a obținut locul I la secțiunea Grafică la categoria claselor I-II. La concurs au participat câteva zeci de elevi din toată țara. Flavia Comșa își desfășoară activitatea artistică la Palatul copiilor din Alba Iulia, sub îndrumarea prof. Laurenția Stoia. Tot locul I a fost obținut de eleva Maria Daniela Loga, clasa a VIII-a, de la Școala generală nr. 4 Cugir, dar la secțiunea Eseu. Ea este pregătită de prof. Ana Bozdoc. Premierea câștigătorilor va avea loc în data de 12 mai, la Pa­latul Parlamentului. (A.D.)
Parteneriat anti-drog
    Luni, 3 mai a.c., la sediul Agenției Naționale Antidrog, s-a semnat un protocol de parteneriat între această instituție și Brigada Inter­națională Antidrog. Acest protocol prevede crearea unor servicii com­plexe, destinate reabilitării tinerilor utilizatori de droguri din Ro­mânia. Astfel, în perioada 2004-2005, vor fi create, în parteneriat public-privat, servicii rezidențiale de tip „comunitate terapeutică" și vor fi formate echipe multidisciplinare de specialiști, capabile să sus­țină astfel de programe. Principalul scop este de a asigura, în România, o reabilitare psihologică, medicală și socială a utili­za­to­rilor de droguri la nivelul exigențelor Uniunii Europene.
    Agenția Națională Antidrog, în calitatea sa de coordonator și implementator de programe pentru limitarea consumului și traficului ilicit de droguri, propune, creează și dezvoltă, în parteneriat cu alte structuri guvernamentale cu responsabilități în domeniu și cu so­cietatea civilă, servicii sociale de reabilitare destinate utilizatorilor de droguri. (N.I.T.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.