Prima pagină Ediția din: 6.5.2004
Cu puțin timp înainte de startul campaniei ele­cto­rale
Președinți și vicepreședinți de circumscripții electorale au fost înlocuiți din funcții
    Tribunalul Alba a admis mai multe contestații privind președinții și vicepreședinții secțiilor de votare din județul Alba. Este vorba de per­soane, care deja au fost revocate și înlocuite. Potrivit informațiilor fur­nizate de procurorul Nicolae Păcurar, vicepreședinte al BEJ Alba, prin hotărâri ale Tribunalului Alba, au fost deja revocați următorii: la Se­beș - președintele Titus Popescu și vicepreședintele Elena Ro­mo­șan, la Scărișoara - președinta Eugenia Jurj, la Sohodol - vi­ce­președinta Maria Sicoe, la Zlatna - președinta Eugenia Țibea, la Fă­rău - președinta Maria Chirilă, la Lupșa - președinta Maria Ploață, la Cenade - vicepreședinta Maria Șoroștinean, la Rimetea - vice­pre­ședintele Iosif Florea.
    Președinta Tribunalului Alba, judecătoarea Rodica Potra, ne-a in­format că după ce Tribunalul a revocat persoanele menționate din func­țiile deținute, prin tragere la sorți s-au desmnat noi președinți și vicepreședinți, după cum urmează: la Cenade - noul vicepreședinte es­te Elena Manca, la Sebeș - președinte - Silvia Utea și locțiitor Elena Cristina Vlad, la Zlatna - locțiitor Adina Zavragiu, la Sohodol - locțiitor Aurel Joldeș, la Scărișoara - președinte Sofia Tărtărean, la Lupșa - președinte Silviu David Valer, la Fărău - președință Adriana Metea, la Rimetea - locțiitor Iulia Crișan. Tragerea la sorți a avut loc în ședință publică în prezența reprezentanților PD și PRM.
    La soluționarea contestațiilor s-a ținut cont de prevederile legale; dintre motivele de înaintare a contestațiilor amintim gradul de rude­nie cu unul din candidații înscriși în cursa electorală, necesitatea internării într-o unitate medicală etc.
Florin ROMAN

România - membră a Comisiei pentru Drepturile Omului
    România a fost aleasă membru al Comisiei pentru Drepturile O­mu­lui (CDO), pentru mandatul 2005-2007, marți, 4 mai, la New York, în cadrul sesiunii organizatorice a Consiliului Economic și Social al ONU (ECOSOC).
    Comisia pentru Drepturile Omului reprezintă cel mai important or­gan ONU cu atribuții în asigurarea respectului standardelor inter­na­ționale în privința drepturilor omului sub aspect politic, social, eco­nomic și cultural. Alte 13 state au fost alese pentru ocuparea locu­rilor vacante în cadrul acestui organism, competiția fiind extrem de strânsă. Delegația română s-a remarcat printr-o prezență activă la nivelul CDO. În cadrul sesiunilor recente ale Comisiei, România a autorizat și promovat o serie de rezoluții consensuale în domeniul democratizării și drepturilor omului. (N.I.T.)
Prevenție la locul faptei
Hoții din Cugir, la ședință cu... poliția
    Polițiștii din Cugir au identificat marți, 4 mai, două grupuri de hoți de etnie romă care în dimineața aceleiași zile au reușit să fure din incinta fabricii 2,7 tone de fier vechi în valoare de 8,1 milioane de lei. Cele două grupuri de tineri, fără ocupație, au pătruns în incinta fabricii printr-un loc unde paza era deficitară și au trecut peste gard cele aproape 3 tone de fier vechi. Prada urma să fie valorificată la un centru de colectare a fierului vechi pentru ca, cu banii obținuți,hoții să procure de-ale gurii familiilor lor, înfometate.
    Pentru a stopa fenomenul, conducerea organizației pentru pro­blemele romilor ROMCRUC Cugir a mediat o întâlnire între poliție și romii din oraș, printre care s-au regăsit și cei 7 identificați că au fu­rat de la uzina din localitate. În timpul ședinței, paznicii uzinei din localitate au avertizat că se văd nevoiți ca pe viitor să facă uz de ar­mă în cazul în care mai surprind hoți în uzină deoarece se simt asediați de-a dreptul. În cazul furtului de marți, polițiștii cugireni au dis­tribuit amenzi și dosare penale. (N.I.T.)
Vasile Căldare a optat pentru PUR
    În ultima vreme, tot mai mulți oameni de afaceri se îndreaptă către PUR. Apreciind acțiunea PUR pentru normalitatea mediului de afaceri, ing. Vasile Căldare, patronul firmei SC MIVA SRL Sebeș s-a înscris în rândul umaniștilor. Victoria PUR, de neimpozitare a pro­fitului reinvestit, aduce oamenii de afaceri în partidul care are o prio­ritate: rezolvarea gravelor probleme cu care se confruntă IMM-urile, ne-a informat ing. Simionel Nichifor, președintele PUR Sebeș.(N.I.T.)
PUR și simplu pentru inima și sufletul ardelenilor
    PUR (S-L), filiala Ocna Mureș, organizează azi, 6 mai, un spe­cta­col folcloric pe terasa "Fan-Club" din localitate, cu începere de la ora 17.30. Își vor da concursul soliștii consacrați de muzică po­pu­lară: Ioan Bocșa, Sergiu Cipariu, Ovidiu Barteș, Veronica Macarie. (N.I.T.)
Prognoza hidrologică
    Prognoza hidrologică prevede pentru intervalul 05-08. 05.2004 creșteri de debite și niveluri pe râurile din zona de deal și munte, mai mari pe torenți și pâraie, ca urmare a precipitațiilor prognozate, mai ales sub formă de aversă. Sunt posibile creșteri importante, cu atingerea și chiar depășirea cotelor de apărare pe unele râuri din zonele de deal și de munte din bazinele Vișeu, Iza, Tur, Someș, Cri­șuri, MUREȘ, Bega, Timiș, Caraș, Nera, Cerna, Jiu, Olt, Argeș, Ia­lo­mița, Siret și râurile din Dobrogea. Sursa: INHGA București. (N.I.T.)
Spulberată de tren
    Marți, 4 mai, în jurul orei 23.00, o necunoscută a fost spulberată de trenul accelerat Timișoara-Iași, în timp ce circula pe linia ferată între Aiud și Miraslău. Deoarece femeia nu avea acte asupra ei iar accidentul a desfigurat-o destul de rău, aceasta nu a putut fi iden­tificată. Rămășițele pământești au fost depuse la morga spitalului Aiud. Din spusele mecanicului de locomotivă, aceasta a fost zărită prea târziu iar semnalele acustice nu au determinat-o să fugă din calea trenului. În cauză, poliția TF efectuează cercetări. (N.I.T.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.