Ultima oră
SUA - singura forță care poate salva planeta de terorism
    Unii dintre voi au observat că n-am mai scris de mult editoriale și unii chiar m-au întrebat de ce? Spun acum ce le-am spus și lor: sunt atât de scârbit de Guvernul Năstase încât am ajuns la con­cluzia că n-are rost să mai scriu, ci să mă canalizez pe sectorul tehnic și, eventual, pe articole legate de sectorul captivant al eco­no­miei. Să fim bine înțeleși: n-am fost mulțumit de nici un guvern de când am început și eu să pricep ce-i cu lumea, nici pe vremea lui Ceaușescu (că pe-a lui Dej eram prea mic), nici după aceea. Dar ca într-un guvern să ai un singur ministru care-și merită rangul (Dan Nica), mi se pare prea de tot bătaia de joc la adresa poporului!
    Nici acum nu aș fi scris acest articol dacă nu mă zguduia o știre de la CNN. Iar ca să mă mai zguduie ceva, într-adevăr trebuie să fie ceva extraordinar! Unii (evident, nu și majoritatea politicienilor și gu­ver­nanților) își mai amintesc celebrele vorbe ale lui JF Kennedy: "Nu te întreba ce face țara pentru tine, întreabă-te ce poți face tu pentru ea". Ei bine, tocmai aceste vorbe mi-au venit în minte când am auzit că a murit în Afganistan, în războiul împotriva terorismului, Pat Till­man. Cine era el? Un tânăr american de 27 de ani. Până aici, nimic deosebit. Extraordinarul abia urmează. Era un star al fotbalului ame­rican, care, în 2002, trebuia să semneze un contract pe 3 ani în va­loare de 3,6 milioane USD. În loc să facă ceea ce-ar fi făcut 99,99% din populația planetei, ce credeți c-a făcut? S-a înrolat voluntar ca să lupte în Afganistan împotriva terorismului. Iar săptămâna trecută a mu­rit acolo, într-un schimb de focuri cu taliban (aceasta e forma co­rectă de plural, singularul fiind talib). Evident că știrea a trecut neob­servată în mass-media românească, chiar dacă cel mai puternic om de pe planetă, președintele SUA, a fost atât de impresionat încât a transmis condoleanțe familiei.
    Bine, bine, veți zice, dar ce legătură are aceasta cu titlul? Sim­plu. În momentul de față este clar că SUA este singura forță care mai poate salva planeta de terorism. În Spania premierul curajos a fost dat jos. În Anglia, în ciuda faptului că economia merge bine și șomajul este la cea mai scăzută cotă, pentru locale se prefigurează înfrângerea laburiștilor lui Tony Blair. În Italia nici Berlusconi nu se simte prea bine. Iar Germania și Franța au fost lașe de la început și s-au opus luptei împotriva terorismului. Și acum să ne amintim că dacă nu erau americanii (și Constantinescu, și Guvernul lui), iugo­slavii și acum s-ar fi omorât ca orbeții fiindcă Europa singură n-a fost în stare să soluționeze conflictul. În concluzie, singura șansă ca te­roriștii să fie puși cu botul pe labe este ca americanii să-l realeagă pe Bush. Poate am eu o percepție greșită (deși, n-aș prea crede, că pe lângă mass-media mai discut și cu oameni de acolo), dar se pare că americanii vor ține steagul sus, spre deosebire de Europa în care vrem să ne integrăm noi...
Florin SILEA

Nu vreau război cu nici un partid politic
    În plin scandal european privind încălcarea libertății presei (a de­venit notorie agresarea fizică a unor ziariști din presa locală, in­comozi pentru putere) și a libertății de exprimare ca parte intrinsecă a acestei libertăți, într-un moment în care guvernul PSD se dă peste cap să convingă UE că nu e nevoie să fie renegociat criteriul politic de aderare compromis de aceste scandaluri, PSD Alba cu o con­ducere proaspăt renovată, își dă în petic și încearcă să mă inti­mi­deze probabil, printr-un comunicat de presă scris într-un limbaj vi­triolant. Motivul - mi-am permis să fac o analiză cât am putut de obiectivă a fenomenului politic preelectoral în județul Alba, analiză în care am evitat desigur să mă erijez în menestrel al realizărilor PSD. Nu am atacat pe nimeni, limbajul a fost cât se poate de reverențios. Practic, am evaluat șansele fiecărui partid reprezentat semnificativ în județ și am atras atenția asupra posibilității ca "votul de res­pin­gere" a CDR din 2000 să devină, datorită slăbiciunii opoziției, un "vot de inerție", pro-PSD în anul 2004. Replica PSD Alba s-a constituit într-un adevărat potop de invective, unul mai injurios decât altul, vizând Codul Penal ("maniac", "fanfaron fără pereche al fenomenului politic județean", "gârbovit și cu coada între picioare", "ipocrit și fa­riseu", "megaloman", "lipsit de bun simț și modestie", "beizadea al revoluției" ș.a.), în totală disproporție cu modestul meu punct de ve­dere și limbajul utilizat.
    În schimb, nu pot decât să respect opinia exprimată de dr. Mir­cea Frențiu, vicepreședintele PSD Blaj, care pe un sfert de pagină în același cotidian care mi-a găzduit cu amabilitate opinia, afirmă că nu e de acord cu aserțiunile și judecățile mele. Nu aduce argumente (cum nu aduce argumente nici Biroul de presă) dar e dreptul dom­niei sale să nu fie de acord. Nu mă înjură de mamă și nici nu mă porcăie ca la ușa cortului, cum face nedemnul comunicat al Biroului de presă al PSD. Am scris eu însumi, ani de zile, comunicate de presă utilizând ca armă-cuvânt ironia, nu expresii grobiane, de peri­ferie la limită și dincolo de ea, a bunului simț. Unde sunt repetatele declarații publice ale noii echipe din fruntea PSD Alba, potrivit cărora partidul va promova confruntarea de idei și nu atacul la persoană?
Mihai BABIȚCHI

La Vințu de Jos
Festivalul de Teatru și poezie "I.L. Caragiale"
    Sâmbătă, 8 mai debutează la Vințu de Jos cea de-a III-a ediție a unei manifestări culturale și artistice pentru elevi, care în puținul timp de când ființează a reușit să-și câștige adepți în tot județul. Este vor­ba despre Festivalul de Teatru și Poezie "I.L. Caragiale", organizat de Primăria comunei Vințu de Jos în colaborare cu Școala generală Vințu de Jos. La festival vor participa trupe de teatru ale elevilor din mai multe școli ale județului Alba, care vor prezenta, de preferință, scenete din opera lui I.L. Caragiale. Dar nu laurii pe care cei mai buni îi obțin sunt cel mai mare câștig al acestei manifestări, ci faptul că elevii și profesorii sunt antrenați într-o competiție care le deschide și le cizelează aptitudinile artistice, dar și dragostea pentru cuvântul scris. (A.D.)
Vineri, la Alba Iulia
Lansare de carte unicat în lumea medicală românească
    Dl. conf. univ. dr. Liviu Stoica de la Universitatea "1 Decembrie 1918" din Alba Iulia împreună cu prof. univ. dr. docent Barbu Cupa­rencu își vor lansa vineri 7 decembrie a.c. cele două volume ale lu­crării științifice "Textbook of Fundamental and Clinical Pharma­co­logy" (Elemente fundamentale ale farmacologiei clinice).
    Această lucrare reprezintă de fapt o premieră pentru România, es­te tipărită deocamdată în limba engleză și urmează să fie publi­cată și în SUA. Printre invitații autorilor se vor regăsi personalități ale lumii medicale de la noi din județ precum și din București, Oradea, Cluj Napoca și Sibiu, dar și o serie de personalități politice. De ase­menea sunt invitați să participe fără nici o reținere toți cei care sunt interesați de domeniul medical abordat în lucrare.
    Manifestarea se va desfășura în sediul Palatului Administrativ (Pre­fectura Alba), sala "Mihai Viteazul" începând cu ora 12.00. (R.J.)
Ambulanța Alba - 24 de ore din 24 la datorie
•Peste 2.000.000 de kilometri parcurși într-un an *Echipajele Ambulanței au onorat 43.000 de soli­citări
      Serviciul de Ambulanță județean Alba, condus de dr. Ioan Feli­cian Stanciu, director al instituției, marchează una dintre perfor­manțele de invidiat în sfera activității medico-sanitare: încheierea exercițiului financiar fără datorii pe anul trecut. Perspectivele anunță un an la fel de eficient în ciuda unor dotări care trebuie aduse la cote moderne.
    Așa cum se prezintă la ora actuală, baza materială este accep­tabilă atât în ceea ce privește parcul auto cât și alte dotări: comu­nicații radio, telefon, aparatură medicală. Serviciul județean de Am­bulanță Alba deservește 10 spitale și două centre de sănătate (Șpring și Baia de Arieș) pentru un număr de aproape 400.000 de locuitori. În slujba sănătății oamenilor sunt angajați 9 medici, 67 asistenți medicali și 111 ambulanțieri, precum și personal auxiliar.
    Doar municipiul Alba Iulia are în componența echipajelor de am­bulanță medici specialiști în medicina de urgență. În orașele și mu­nicipiile județului serviciile de urgență sunt asigurate de asistenți și ambulanțieri, iar la camerele de urgență ale spitalelor de către me­dicii de serviciu. O dorință expresă a doctorului Felician Stanciu ar fi existența măcar a unui medic în fiecare oraș pentru Ambulanță. Zilnic în municipiul reședință de județ sunt pregătite 6-7 ambulanțe, dintre care 2 mașini sunt echipate la standarde europene menite să răspundă unui număr mediu zilnic de 200 de solicitări. Din păcate, în week-end, de regulă, apelurile se intensifică și cuprind pe alocuri solicitări șicanatoare, uneori injurioase venite mai ales din partea unor tineri care nu au învățat încă regulile bunei comportări. Se irosește astfel un timp prețios, care este util celor aflați în suferință. O sumară statistică indică peste 10.000 de solicitări în Alba Iulia - pe parcursul unui an, 6.000 în zona Blaj, 5.000 - Sebeș, 4.000 Cu­gir, câte 3.000 la Aiud și Ocna Mureș și un număr mai mic în alte părți ale județului. Urgențele majore se ridică la 20% din numărul a­cestora, cele de gradul II la 40% iar restul îl reprezintă transporturile interclinice.
    Și cum întotdeauna există un "dacă", să notăm și faptul că pe lân­gă buna colaborare cu Direcția de Sănătate Publică, CAS și Con­siliul județean Alba, dacă ar exista o mai mare implicare a primăriilor în desfășurarea activității de ambulanță din raza lor de activitate lu­crurile ar sta mult mai bine.
    Imperativele serviciului au fost înțelese corect de către Serviciul de Pompieri Alba care a preluat de la Ambulanță o mașină pentru descarcerare și o remorcă destinată cazurilor de dezastru și cata­stro­fă.
    De reținut că în toate cazurile de extremă urgență din județ Am­bu­lanța rămâne în slujba cetățeanului, a comunității, zi și noapte.
Mariana IONAȘ

Petru Ilie reprimește un "fiu rătăcitor" în partid
    După ce au fost alături aproape zece ani și la bine și la greu, unul dintre liderii din Alba ai Partidei Romilor, Vitan Constantin, a decis în urmă cu cca o lună să se despartă de prietenul său Petru Ilie pre­ședintele acestei formațiuni și să treacă într-o altă tabară care re­prezintă înteresele comunității romilor. Numai că acest "mariaj" a fost unul deosebit de scurt, C. Vitan revenind sub aripa ocrotitoare a fostului și actualului său șef după aproximativ 2 săptămâni, Petru Ilie reprimindu-l fără nici o rezervă."L-am reprimit înapoi pentru că este un om serios și i-am dat funcția de consilier personal al meu în cadrul Biroului Județean pentru Romi pentru a deveni mai res­ponsabil. Mi-a promis că nu va mai greși în viitor și va rămâne adept necondiționat al Partidei Romilor", ne-a declarat șeful Biroului Ju­dețean pentru Romi Alba. De asemenea, trebuie menționat faptul că Vitan Constantin este și consilier parlamentar al deputatului Nicolae Păun.(R.J.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.