Prima pagină Ediția din: 8.5.2004
Sperăm înt-o campanie civilizată, așa cum o impun regulile democrației
•Interviu cu judecătorul Nicolae Butan, preșe­din­tele Biroului Electoral Județean
      Butan- Domnule judecător, în acest sfârșit de săptămână începe cam­pania electorală pentru alegerile locale, așa că vom avea parte de 30 de zile zbuciumate. Dum­neavoastră ați fost desemnat de Tribunalul Alba, prin tragere la sorți, să vă ocupați din punct de vedere tehnic de urmărirea deru­lării acestui scrutin electoral, a­șa că avem multe de discutat...
    - Alegerile locale reprezintă un preambul al alegerilor ge­ne­rale, pe care noi le pregătim foar­te bine, așa cum cere legea. În anii scurși du­pă Revoluție, românii au învățat să exercite acest exercițiu de­mocratic, care este votul, o dată la patru ani. Perioada scursă de la evenimentele din decembrie au arătat însă că în ceea ce privește procesul electoral mai sunt unele lacune legislative, care trebuiau corectate. Iar acest lucru s-a rezolvat prin adoptarea Legii alegerilor locale, corelată cu alte hotărâri și reglementări, care ușureză proce­dura de vot, prezența oamenilor la urne, etc. Sunt aprobate și mode­lele buletinelor de vot și a ștampilelor care vor fi folosite. Sunt re­glementate și alte proceduri tehnice, dar nu o să intru în detaliu, în­trucât de aceste aspecte ne ocupăm în primul rând noi.
    - Legea alegerilor vine cu o serie de noutăți. Care ar fi acelea?
    - Principalele noutăți sunt legate în special de creșterea numă­rului secțiilor de votare. S-a constatat că sunt localități unde sunt condiții mai grele de deplasare, iar acest lucru poate duce la un absenteism masiv la vot, cum de altfel s-a mai întâmplat și în alți ani. Această măsură poate fi criticabilă, depinde din ce punct de vedere privești lucrurile, dar eu personal cred că este o măsură bună. La nivelul județului Alba sunt create în plus circa 60 de secții de votare. O noutate importantă este că la nivel local aproape s-a înlăturat turul doi de scrutin. Este declarat primar candidatul care a întrunit majoritatea voturilor valabil exprimate. Dacă nici un candidat nu a întrunit majoritatea se organizează în al doilea tur de scrutin, care va avea loc peste două săptămâni. Turul doi va mai avea loc și în caz de balotaj. În cele mai multe cazuri va câștiga acel candidat care adună cele mai multe voturi din cele valabil exprimate. Aceste măsuri vor duce în primul rând la reducerea cheltuielilor. Eu sunt convins că lumea este interesată să participe la vot, pentru că fiecare vrea să aibă în fruntea comunei, orașului sau județului, un om care să-l reprezinte. Sunt sigur că cetățenii vor alege calitativ, iar competiția reală va fi benefică. De exemplu la o comună sunt 10 candidați de primari, iar asta va stimula competiția iar prezența la urne va fi mai mare. Așa vom avea un ales reprezentativ. Dacă vă amintiți, după vechiul sistem de vot aveam situații în care trebuia organizat un al doilea tur, dar prezența la vot era mai mică decât în primul tur. Cu toate acestea primarul era ales. Ori din acest punct de vedere legea a venit cu corecturile necesare și cred eu sunt benefice. O altă noutate, care nici ea nu a fost scutită de critici a fost introducerea unui prag electoral de 5 la sută. Viața ne arată că în probleme de decizie, acestea să fie luată de trimișii unor mase mai mari de oameni. Vă amintiți că s-a discutat foarte mult și despre introducerea votului uninominal. Vedeți, încă, se pare că nu suntem pregătiți pentru acest lucru, deoarece nu s-a trecut de faza de intenție. Etapa de tranziție prin care trecem se reflectă și în acest sector. Gândiți-vă dumneavoastră al un consilu local cu 11 sau 14 independenți, care trebuie să ia o decizie cu majoritate de voturi, ce se întâmplă acolo? Eu cred că acest prag este benefic și necesar, cel puțin la nivel local, iar decizile vor fi mai bune.
    - Domnule președinte, noua lege electorală prevede și o serie de sancțiuni pentru cei care nu respectă prevederile legii?
    - Cred că legiuitorul s-a gândit foarte bine și încă mai e loc de alte îmbunătățiri. Campania electorală este o competiție, dar trebuie să plecăm de la ideea că legea se va impune și va fi respectată. Nu vom tolera abateri, care să conturbe buna desfășurare a alegerilor. Legea are reglementări care prevăd sancțiuni atât pentru cei care or­ganizează alegeri, cât și pentru cei care candidează și participă la vot. Ca și în Codul Penal avem de-a face cu contravenții și infra­cți­uni, stipulate la articolul 99. Printre cele mai actuale abateri care sunt sancționate amintesc: chiar păstrarea listelor în stare neco­res­punzătoare reprezintă o contravenție, sau necomunicarea modi­fi­că­rilor din listele permanente, neafișarea mijloacelor de propagandă și publicitate în alte locuri decât cele stabilite prin hotărâre a pri­ma­rului. Tot contravențional se pedepsește și refuzul oricărei persoane de a se conforma dispozițiilor pe care le dă președintele Biroului Electoral sau de circumscripție, în interiorul acestor instituții. Până și primarul este pasibil de sancțiuni în cazul în care nu respectă niște prevederi ale legii electorale. Primarul este obligat să pună la dispoziția partidelor politice, alianțelor politice, contracost, copii du­pă listele electorale permanente. Dacă nu face acest lucru în ter­menul legal, primarul poate fi sancționat. Legea prevede și sancțiuni cu închisoarea pentru infracțiuni. Dacă în declarația de acceptare a candidaturii se trec date false pedeapsa poate fi de până la 5 ani închisoare. Adăugirea cu bună știință pe listele permanente a per­soanelor care nu există, reprezintă de asemenea o infracțiune, ca și actele de violență sau chiar tentativa de violență. Noi sperăm însă într-o campanie liniștită, la limitele civilizației. S-a considerat ca și în Legea alegerilor locale să fie prevăzute acțiuni de luptă împotriva corupției. Astfel se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 5 ani promisiunea, oferirea sau darea de bunuri sau foloase care să de­termine alegătorii să voteze sau să nu voteze un candidat sau altul. Aceeași pedeapsă o primește și alegătorul care votează de mai multe ori, dacă va "reuși" acest lucru.
    - Apropo de acest aspect, unde au cetățenii dreptul să voteze?
    - Tocmai pentru a curma posibilitatea ca un cetățean să voteze în mai multe locuri, legea îi dă posibilitatea de a vota doar în localitatea de domiciliu. Și pentru militarii în termen se va lua măsura de a li se da posibilitatea să voteze la domiciliu. În ceea ce privește urna mobilă, aceasta va putea fi transportată în continuare după cum pre­vede legea, dar numai de către membrii Biroului sau secțiilor de circumscripție. Încredințarea urnei unei alte persoane, alta decât membră a Biroului sau a secției, în afara secțiilor de votare se pe­depsește cu închisoare de până la 5 ani. Aici nu este vorba de sesizări din afară ci organele abilitate se autosesizează din oficiu. Mai vreau să spun că deschiderea urnelor înainte de ora 21,00 re­prezintă de asemenea o infracțiune iar pedeapsa este destul de ma­re.
    - La referendum programul de votare s-a prelungit. Ce va fi acum?
    - Este bine ca cetățenii să știe că votul se desfășoară într-o sin­gură zi, în data de 6 iunie, între orele 7,00 și 21,00. Nu se oferă nici o prelungire.
    - Câți alegători avem pe listele permanente?
    - În județul Alba la aceste alegeri locale avem pe liste 318.683 persoane cu drept de vot.
    - Ce transmiteți, acum la finalul dialogului, celor care merg la vot?
    - Le doresc în primul rând sănătate, ca să poată să meargă la vot. Dorim liniște, înțelegere și sperăm că cetățenii vor da dovadă de aceste lucruri ca și la precedentele alegeri. Am convingerea că toată lumea se va comporta cu decență și vă asigur că în județul Alba vom avea parte de alegeri libere și corecte.
    - Vă mulțumim pentru amabilitate și vă dorim succes.
    - Vă mulțumim și noi în numele Biroului Electoral Județean și al circumscripțiilor, dumneavoastră și presei din Alba, în general. Spe­răm să vă avem aproape de noi ca treaba să iasă așa cum ne dorim fiecare.
Interviu realizat de Florin ROMAN

Înghesuială mare la Biroul Electoral Județean Alba
    Potrivit informațiilor furnizate de procurorul Niolae Păcurar, vice­pre­ședinte al Biroului Electoral Județean Alba, până ieri la orele prân­zului, la BEJ și-au depus listele cu candidați pentru Consiliul Ju­dețean următoarele partide și alianțe politice: Alianța Rromilor So­cial-Democrată din România, PRM, PUR și Partidul Noua Generație. Tot ieri așteptau la predarea actelor reprezentanții PNL. Pe ultima sută de metri sunt așteptați PSD, PD, UDMR și alte partide care vor depune liste de consilieri județeni. Așa cum am mai precizat, ter­menul limită de depunere a listelor de candidaturi expiră în această noapte la ora 24,00. (F.R.)
Sindicaliștii de la UPSOM protestează
    Chimiștii de la Bega UPSOM Ocna Mureș se alătură altor protes­tanți împotriva intențiilor guvernului de a majora prețul pentru mia de metri cubi de gaz metan până la valoarea de 180 de dolari. Ei se tem că această măsură nesăbuită va duce la încetarea activității și a uzinei lor și își vor pierde locurile de muncă. Ei cer guvernului să ia în considerare cererea sindicatelor și patronatelor din petrochimie de a nu aplica în mod necugetat alinierea la prețurile UE. (S.T.)
Nerespectarea locurilor de afișare - pedepsită drastic
    Prefectul Mugurel Sârbu a spus ieri într-o conferință de presă că, la nivelul județului Alba, organizarea acțiunilor vizând alegerile locale sunt în grafic, arătându-se mulțumit și de activitatea Biroului E­lectoral din ultimele zile. Domnia - sa a atras totodată atenția asupra respectării de către partidele politice a locurilor de afișaj, care vor fi puse la dispoziție, în caz contrar urmând să fie luate măsuri severe. De asemenea șeful administrației publice județene a mai anunțat că tipărirea buletinelor de vot va începe probabil din data de 16 mai a.c. și a accentuat asupra faptului că atât el cât și subprefectul Ioan Ma­ier, nu se vor implica deloc în campania electorală, respectând cu strictețe legea.(R.J.)
Mâine la Alba Iulia
Candidatul PSD, Ioan Florea, se întâlnește cu alegătorii din cartierele Bărăbanț și Ampoi II
    Biroul de presă al PSD Alba ne-a informat că duminică 9 mai a.c. candidatul partidului la funcția de primar al municipiului Alba Iulia, dl. Ioan Florea, se va întâlni succesiv cu locuitorii cartierelor Bărăbanț și Ampoi II. Prima întâlnire este programată de la ora 17.00 la școala din Bărăbanț, iar următoarea de la ora 20.00. Se vor dezbate cu a­cest prilej probleme administrative ale respectivelor zone din muni­cipiu. De asemenea, în cursul zilei de azi dl. Ioan Florea însoțit de o numeroasă delegație PSD compusă din candidați la Consiliul jude­țean, consiliile locale și primării va participa la Cluj Napoca, la lan­sa­rea oficială a ministrului Ioan Rus pentru funcția de primar al muni­ci­piului de pe Someș.(R.J.)
Marele premiu la Loto 6/49 va fi redistribuit la celelalte categorii
    Marele premiu de peste 2 milioane de dolari, acumulat la cate­goria I la Loto 6/49, ar putea fi redistribuit la categoriile a doua și a treia, dacă nici până la sfârșitul acestei luni nu vor fi ghicite toate cele șase numere câștigătoare. În această situație, la extragerea speciala Loto 6/49 din 6 iunie 2004, premiul de la categoria întâi va fi repartizat în mod egal celorlalte două categorii ale jocului. În ulti­mele nouă săptămâni, premiul la categoria întâi a fost reportat. Su­ma acumulată în momentul de față este de 70,5 miliarde de lei.(F.R.)
Festivalul "Lucian Blaga"
Prefectura Alba a acordat 5 premii
    În cursul zilei de ieri a avut loc o primă festivitate de premiere a me­rituoșilor participanți la Festivalul internațional de cultură "Lucian Blaga". Alături de organizatori și Prefectura județului Alba a acordat unor personalități 5 premii în valoare de câte 4 milioane lei, acestea fiind înmânate de către prefectul Mugurel Liviu Sârbu.(R.J.)
Plăți compensatorii
    Se află în fază avansată un proiect de lege pentru acordarea com­pensațiilor sau plăților compensatorii personalului din învățământ. A­ceste măsuri de protecție socială sunt prevăzute în Contractul co­lectiv de muncă unic la nivel de ramură. Proiectul de act normativ va stabili cadrul legal pentru măsurile de protecție socială care se vor a­plica în cazul concedierilor individuale și în cazul concedierilor co­lective. (S.T.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.