Ultima oră
ADR Centru - punte de legătură cu Uniunea Europeană
    În data de 9 Mai Uniunea Europeană sărbătorește Ziua Europei. Se împlinesc 54 de ani de la momentul în care, în salonul Oro­lo­giului din Quai d'Orsay, ministrul francez al afacerilor externe, Ro­bert Schuman a făcut publică oferta Franței către Republica Fede­rală Germania de a pune în comun producția de cărbune și oțel. La vremea respectivă țelurile Planului Schuman au fost ambițioase, conștientizându-se faptul c㠄reunirea națiunilor europene cerea ca opoziția seculară a Franței și Germaniei să fie eliminată".
    Totodată Schuman era conștient c㠄Europa nu se va face dintr-o dată, ci prin realizări concrete care să creeze mai întâi o solidaritate de fapt" iar momentul punerii în comun a industriei grele a repre­zen­tat prima realizare concretă, iar dinamismul acesteia va fi „fermentul unei Comunități mai largi și mai profunde ale cărei decizii vor lega Franța, Germania și celelalte țări care vor adera la ea".
    Cu trecerea anilor ideea unei adevărate Comunități Europene a înlocuit formula unei Federații Europene. Unul dintre elementele e­sențiale realizării acestui deziderat era dezvoltarea armonioasă atât din punct de vedere economic cât și social și cultural. Acest lucru și-a găsit eficacitatea în strategii complexe, realizate în timp, de dez­voltare regională.
    Pe măsură ce necesitatea reintrării pe prima scenă europeană a fost conștientizată de întreaga societate românească și integrarea între statele europene a avansat, problema unei dezvoltări eco­no­mico-sociale concrete și echilibrate a început să fie în centrul aten­ției autorităților centrale și locale, realizându-se trecerea accentului de la o administrație centralizată la una regională-locală, propice u­nei dezvoltări regionale eficiente.
    Interesul Uniunii Europene în ansamblu, și nu doar al regiunilor mai puțin favorizate, de a reduce disparitățile și de a întări coeziunea economică și socială, are un solid suport economic. Pe de o parte, dezvoltarea regiunilor mai puțin favorizate ar conduce la stimularea comerțului și la crearea de noi piețe, atât pentru bunuri industriale, cât și pentru bunuri de larg consum, iar răspândirea mai rațională a industriei, forței de muncă și infrastructurii ar limita consecințele ne­gative ale suprapopulării, cu care sunt deja confruntate regiunile cele mai prospere.
    În aceste demersuri este evidentă necesitatea unei politici coe­ren­te de dezvoltare regională care să implice autoritățile admi­nis­tra­ției publice, centrale și locale, în elaborarea unor strategii în scopul îmbunătățirii performanțelor economice ale unor arii geografice, con­stituite în "Regiuni de Dezvoltare" și care să beneficieze de sprijinul Guvernului și al Uniunii Europene.
    Agențiile pentru Dezvoltare Regională reprezintă în acest proces un factor de coeziune al resurselor umane și materiale, activând în prima linie a integrării României.
    Pentru Regiunea „CENTRU", ADR Centru are menirea să pună în aplicare programarea dezvoltării regionale și abordarea de tip pro­gram a acțiunilor de dezvoltare.
    Programarea dezvoltării regionale în cadrul ADR Centru a fost și este în mare măsură o experiență de învățare prin acțiune, în con­dițiile respectării unui termen foarte strâns, a unei game largi de cu­noștințe în acest domeniu și a unui parteneriat puternic între actorii din regiune care intervin în acest proces.
    Elaborarea în anul 1999 a primului Plan Regional de Dezvoltare a marcat începutul abordării de tip program a dezvoltării Regiunii. Acum ADR Centru va demara elaborarea, pe aceleași principii par­teneriale, a Planului Regional de Dezvoltare 2007 - 2013, urmând ca acest document să asigure cadrul strategic pentru investițiile în domeniul dezvoltării regionale care vor fi finanțate de viitoarele fonduri structurale.
    Se poate aprecia deci, ca fiind determinant rolul structurilor regi­onale în evoluția viitoare a României și meritul pe care acestea îl au în implementarea unui nou concept complex - acela al dezvoltării regionale. În cadrul acestui proces este pentru prima dată când s-au stabilit de comun acord între reprezentanții județelor noi principii - parteneriatul, subsidiaritatea, solidaritatea în renovarea unor pro­bleme care converg pas cu pas către dezvoltarea regională, func­ționând într-un cadru absolut democratic, asigurat de dialog și trans­parență. Acestora li se adaugă principiul concurenței consacrat ca o precondiție a performanței, în acest sens exercițiile îndeplinite până în prezent de structurile regionale, prin respectarea termenilor de referință, organizarea licitațiilor de proiecte, analiza, evaluarea și a­pro­barea acestora pe criterii precise au demonstrat capacitatea lor de a înțelege și aplica aceste principii cu consecvență.
    Considerăm că structurile regionale vor avea un rol important în cadrul dialogului politic, pentru dezvoltarea schimburilor comerciale și a relațiilor economice între părți, de a furniza o bază pentru asis­tența tehnică și financiară acordată României de către Comunitatea Europeană și de a crea un cadru adecvat pentru integrarea treptată a României în Uniunea Europeană.
Director Simion CREȚU

Zilele școlii Albei
    Vineri, 7 mai 2004, la Colegiul Național "Horea, Cloșca și Crișan" Al­ba Iulia s-a desfășurat cea de-a patra ediție a Zilelor Școlii Albei având ca temă "Învățământul centrat pe programe și proiecte" - o pro­blematică de certă anvergură europeană.
    Lucrările s-au desfășurat în sesiune plenară, cu participarea directorilor unităților de învățământ și a inspectorilor școlari, în cadrul căreia profesorul doctor Gheorghe Felea, inspector general în Mi­nisterul Educației și Cercetării a susținut expunerea "Sistemul de evaluare instituțională. Concept și acțiune practică", precum și într-un număr de 16 secțiuni în cadrul cărora s-au prezentat 185 pro­grame și proiecte de către educatoare, învățători, profesori, directori și inspectori școlari.
    Un moment inedit, surpiză, l-a constituit participarea și intervenția pe problematica calității programelor europene a domnului profesor dr. Hans Brosse de la Ministerul Educației (Platforma Europeană) din Olanda aflat în România, într-o misiune complexă care a cuprins și o vizită de studiu în calitate de partener al proiectului european cu Italia, România și Olanda. "Indicatori de calitate în învățarea limbilor moderne", derulat în județul nostru la Școala cu clasele I-VIII - Cugir. (R.J.)
O nouă structură pentru învățământul superior
    Comisia de învățământ a Camerei Deputaților a aprobat proiectul legii privind organizarea studiilor universitare. Dacă și plenul Camerei Deputaților va reuși să aprobe în timp util acest proiect noua stru­ctură a învățământului su­pe­rior românesc va putea fi aplicată încă din anul universitar viitor. Astfel prima treaptă a învățământului superior este de 3-4 ani și se va încheia cu examenul de licență. Cei care doresc continuarea studiilor pot opta pentru masterat care va avea durata de 1-2 ani, iar apoi pentru doctorat, cu o durată de 3 ani. Modificarea structurii învățământului superior a fost impusă de necesitatea armonizării învățământului românesc cu cel european. (A.D.)
Firmă germană interesată de PISA
    Prefectul Mugurel Sârbu a anunțat ieri în cadrul unei conferințe de presă că o societate germană din industria auto este interesată de o posibilă investiție în Parcul Industrial Sebeș Alba. La solicitarea pre­fectului, respectiva societate a fost contactată de către Agenția Na­țională de Investiții, reprezentanții acesteia manifestându-și dis­ponibilitatea de a studia oferta PISA. Cel mai probabil o delegație din Germania va sosi în județul Alba pe data de 17 mai a.c. urmând să aibă loc o întâlnire la Sebeș cu conducerea Parcului Industrial.(R.J.)
Miliarde pentru promovarea candidaților
    Legea privind finanțarea activității partidelor politice și a campa­ni­ilor electorale limitează sumele care pot fi utilizate pentru promo­varea candidaților. Dacă pentru desfășurarea campaniei unui candi­dat la primăria unui municipiu reședință de județ partidele pot cheltui până la 5,6 miliarde de lei, pentru candidații la primăriile comunale plafonul alocat este de o sută de ori mai mic, respectiv 56 de mi­lioane de lei. Banii utilizați în campania electorală vor fi gestionați de către un mandatar financiar. Partidele politice sunt obligate să înre­gistreze la Curtea de Conturi mandatarii campaniei electorale. (S.T.)
Lansarea candidaților țărăniști la Câmpeni
    Locuitorii Câmpeniului, simpatizanții și membrii PNȚCD sunt invi­tați să participe, sâmbătă 8 mai a.c., orele 12.00, în sediul Casei de Cultură din Câmpeni, la manifestările prilejuite de prezentarea candi­daților pentru alegerile locale.
    Dorel Corcheș, cel mai tânăr candidat de primar din Câmpeni și sperăm cel mai bun, împreună cu echipa de candidați de consilieri vor prezenta câmpănarilor prezenți "Noua Politică" propusă pentru administrația viitoare a acestui oraș.
    Alături de conducerea județeană a PNȚCD, va fi prezent la mani­festare și îndrăgitul actor, dl. Ion Caramitru, Președinte al Delegației Permanente a PNȚCD. (Președinte, Vasile Voicu BORA)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.