Editorial
Marea bătălie electorală PSD - PD
    După ce la București, ministrul de externe Mircea Geoană a fost aruncat în bătălia electorală, sâmbătă a fost rândul ministrului de Interne, Ioan Rus să fie lansat în lupta pentru cucerirea fotoliului de primar al Clujului, cel mai important oraș în următorii 8 ani, având în vedere că aici va fi sediul central al firmei americane Bechtel, ce construiește autostrada București - Brașov - Târgu Mureș - Oradea - Borș, în valoare de circa 3 miliarde de dolari. Iată de ce, cine va conduce Clujul în anii care vin, va ajunge, mai mult ca probabil, unul din cei mai grei oameni politici ai României, și de ce să nu o spu­nem și mai bogați, inclusiv partidul care l-a propulsat. De aceea bă­tălia electorală pentru Cluj este, credem noi, cel puțin la fel de importantă ca și pentru București, dacă nu chiar mai im­portantă! Pe de altă parte, miza alegerilor locale este una capitală și din alt punct de vedere. Este vorba de mai vechea competiție și ciorovăială dintre PSD și PD, pe culoarul social-democrației românești. Cine va câștiga alegerile locale în București și Cluj va triumfa, după opinia noastră, și în această competiție desfășurată între social-democrații lui Năstase și cei ai lui Băsescu. Nu întâmplător PSD-ul i-a găsit și băgat lui Băsescu, liderul încrâncenat al PD-ului, un contracandidat de calibru și tot nu întâmplător la Cluj, în fieful lui Boc, celălalt marcant lider al PD, candidat al PSD-ului a fost lansat Ioan Rus.
    Confruntarea dintre greii PD-ului și cei mai buni miniștri ai ca­binetului Năstase are deci ca obiect atât primăriile, dar mai ales vizează un obiectiv de mare anvergură politică: cine va ieși victorios în cele două citadele, va tranșa definitiv și disputa PSD-PD. Dacă, să presupunem, cei doi B (Băsescu și Boc) vor fi învinși, este mai mult ca sigur că vor veni vremuri foarte grele pentru PD și că el nu va mai conta prea mult pe eșichierul politic, după modelul Petre Roman. Dacă, dimpotrivă, cei doi B vor câștiga, PD-ul va deveni mai puternic ca oricând și cu șanse mai mari de a face un scor ele­cto­ral favorabil și la alegerile generale, parlamentare și prezidențiale.
    Iată de ce, alegerile locale sunt pentru PSD și PD o bătălie e­lecto­rală cruntă, pe viață și pe moarte, ce poate pune capăt definitiv unei etape istorice a social-democrației românești, în sensul că ea nu va fi reprezentată de două partide, ci doar de unul, mare și pu­ternic. Ceea ce nu ar fi deloc rău și ar pune capăt unor scandaluri politice interne și de la Curtea Internaționalei Socialiste. Este o do­rință și un obiectiv pe care îl împărtășesc și marile partide social-democrate din Europa și mai ales din Parlamentul European în per­spectiva aderării României la UE. Pentru că social-democrația ro­mânească nu poate fi reprezentată la Strasbourg de două partide românești de aceeași culoare politică și în același timp și care să se certe tot mereu între ele. Ar fi ceva fără precedent! Cine va fi acel partid social-democrat, tot mai solid și mai reprezentativ, vom ști mai precis după alegerile locale sau mai exact după cine va câștiga alegerile locale din București și Cluj. Învingătorii vor lua totul, ca în orice competiție profesionistă, iar de învinși se va alege praful și pul­berea ce va fi ușor bătută de vânturile politice spre alte zări, fie spre tabăra învingătorilor, fie a altor partiduțe de stânga. Iar dacă Bă­ses­cu se va retrage din fruntea PD, după 2004, cum a promis iar Boc va fi înfrânt în alegeri, soarta PD-ului va fi, mai mult ca sigur, pece­tluită.
    Aoleu, ce ploaie vine de la Cluj în această campanie electorală!
Gheorghe CIUL