Punct final ediției din acest an a Festivalului Internațional "Lucian Blaga"

Sfârșitul săptămânii trecute a fost marcat din punct de vedere cultural de desfășurarea ediției a XXIV-a a Fetivalului Internațional "Lucian Blaga". "Formă a veșniciei", cum frumos spunea poetul Ion Mărginean, festivalul "Lucian Blaga" a demonstrat și prin ediția din acest an preocuparea pe care opera lui Lucian Blaga o trezește deopotrivă în rândul specialiștilor, dar și al profanilor. Putem spune fără să greșim că sesiunea de comunicări a avut un nivel calitativ mai mare poate și pentru că în plenul lucrărilor am avut plăcerea să ne întâlnim cu o adevărată dezbatere, nu doar cu citirea seacă a unor comunicări. Ea a fost declanșată de poetul Ion Horea care a prezentat câteva dintre fragmentele volumului "Turnul de Ivoriu" semnat Petre Pandrea în care autorul povestește episodul întâlnirii sale cu Lucian Blaga. Cum cartea încă nu a văzut lumina tiparului, nu vom mai spune mai mult lăsând celor interesați întreaga bucurie a lecturii, precizând însă că este vorba despre o mărturie inedită, extrem de utilă pentru înțelegerea mai profundă a personalității lui Lucian Blaga. Desigur că și secțiunile sesiunii au fost la fel de valoroase îndreptățindu-ne să credem că de la an la an ele vor reuși să aducă în Sebeș, la Lancrăm, tot mai mulți cercetători.
Vorbind despre ediția din acest an a festivalului trebuie să spunem că ne-am bucurat de revenirea în program a concursurilor de interpretare (care în ultimii ani au fost abandonate din lipsa banilor). Creația blagiană a fost tălmăcită pe scena Casei de cultură "Lucian Blaga" din Sebeș de actori și muzicieni din toată țara, dar din păcate publicul a fost destul de puțin numeros. Nu-i nimic, poate la edițile viitoare... Premierea câștigătorilor concursurilor amintite, dar și a celor de creație literară, muzicală și artă plastică a avut loc în curtea Casei Memoriale "Lucian Blaga" din Lancrăm, unde ca în fiecare an doamna Elena Anghel ne-a primit pe toți cu dragoste și eleganță. Nu putem, vorbind despre premii și premianți, să nu remarcăm o stângăcie: odată cu premierea câștigătorilor concursurilor Prefectura județului Alba și Consiliul județean Alba au acordat câteva premii pentru cei care an de an se străduiesc pentru reușita festivalului. Numai că printr-o impardonabilă eroare tocmai gazda acțiunii a fost uitată. Noroc cu dl. Radu Cărpinișianu - președintele Fundației Culturale "Lucian Blaga" Sebeș, care cu delicatețea caracteristică a reparat onoarea celorlalți. Dar una peste alta ediția din acest an a festivalului este o nouă promisiune de mai bine pentru anul viitor, când se vor aniversa 110 ani de la nașterea lui Lucian Blaga, 10 ani de la achiziționarea de către MCC a Casei memoriale din Lancrăm și 25 de ani de la prima ediție a festivalului.
Anca DINICĂ
*Câștigătorii concursului de interpretare: Premiul III - Emanoil Constantin, Deva; Premiul I - Nucu Stângaciu, Constanța. *Concursul de creație muzicală: Premul III - Șerban Marcu, Cluj Napoca; Premiul II - Lazăr Valentin Gheorghe, Cluj Napoca și Gheorghe Burz, Cîmpeni; Premiul I - Tudor Feraru, Cluj Napoca. *Concursul de creație plastică: Premiul III - Adriana Weimar, Alba Iulia; Premiul I - Mircea Iepure, Alba Iulia. *Premiile Prefecturii județului Alba: prof. univ. dr. Achim Mihu - rectorul Universității "Avram Iancu" Cluj Napoca, Ion Horea - poet, prof. univ. dr. Mircea Tomuș (Sibiu), prof. univ. dr. Radu Rotaru (Iași), Ion Brad - scriitor, Gheorghe Maniu - directorul Centrului cultural "Lucian Blaga" Sebeș, Gheorghe Mihail (București), Gabriel Rustoiu - directorul DCCPCN Alba, Mioara Pop - directoarea Bibliotecii "Lucian Blaga" Alba, Cornel Petru Comșa - directorul Centrului județean al creației populare Alba, dr. Radu Cărpinișianu - președintele Fundației Culturale "Lucian Blaga" Sebeș, Ion Mărginean - poet.*Premiul Fundației Culturale "Lucian Blaga" Sebeș - Elena Anghel - referent de specialitate la Casa Memorială "Lucian Blaga" Lancrăm.
Nu iartă și nu uită
Senatorul Cornel Filipescu nu s-a arătat interesat de lucrarea științifică lansată de Liviu Stoica
Liviu Stoica nu a avut plăcerea de a-l avea printre invitați pe "colegul" și "prietenul" său senatorul Cornel Filipescu cu prilejul lansării propriei lucrări științifice: "Elemente fundamentale ale farmacologiei clinice" care s-a desfășurat vineri la sediul Prefecturii Alba, deși îl invitase personal în urmă cu o zi. Cunoscutele animozități dintre cei doi, se pare că sunt departe de a se fi terminat, Cornel Filipescu nefiind dispus să uite și să ierte prea curând acuzele care i-au fost aduse pe linie universitară de către Liviu Stoica. De menționat, de asemenea, faptul că senatorul Filipescu a fost zărit pe holurile Prefecturii cu puțin timp înaintea începerii acestei ceremonii. De altfel, nici alte personalități politice, cu excepția președintelui CJ Alba, Eugen Popa, nu au participat.
În altă ordine de idei, acțiunea poate fi considerată totuși o reușită, numeroși studenți și colegi de-ai conf. dr. univ. Liviu Stoica fiind interesați de temele abordate în această lucrare unicat pentru România și la care și-a adus o însemnată contribuție și prof. dr. docent Barbu Cuparencu, prezent de asemenea la Alba Iulia.
(R.J.)
Stop produselor alimentare necorespunzătoare
În perioada 15-23 aprilie, inspectorii OJPC Alba au efectuat 25 acțiuni de control privind respectarea prevederilor legale în domeniul protecției. Accentul a fost pus pe transportul, depozitarea, etichetarea și comercializarea grăsimilor tartinabile. Cu acest prilej au fost controlate 15467 kg de produse, din care la 1186 de produse au fost constatate anumite deficiențe. S-a dispus oprirea temporară a comercializării a 1166 kg de grăsimi tartinabile în valoare de 67 milioane de lei, iar alte 20 kg de margarină au fost retrase definitiv de la comercializare. Cei găsiți în neregulă au fost amendați contravențional cu 11,5 milioane lei și alți 8 agenți economici au fost avertizați.
(S.T.)
Alcoolul consumat în exces - inamicul public numărul unu al sănătății
Alcoolul, consumat în exces, a reprezentat anul acesta, ca și anul trecut, principala cauză determinantă a infracțiunilor de omor și a celor comise cu violență, în general. În 2003, la nivel de țară, 55,1% dintre autorii omorurilor și 44,8% dintre victime au acționat sub influența băuturilor alcoolice, după cum reiese dintr-un studiu realizat de Direcția Poliției Judiciare din Inspectoratul General al Poliției Române. Din punct de vedere al mediului în care s-au comis, se constată că 66,8% dintre fapte s-au produs în mediul rural, iar 33,2% în cel urban, situație ce se poate explica și prin particularitățile mediului economic, cultural și educațional, dar și prin predispoziția locuitorilor acestor zone spre consumul exagerat de alcool. Referitor la mobilurile violențelor, studiul relevă că 79,1% dintre infracțiuni s-au comis în mod spontan, 3,6% din gelozie, 5,2% din răzbunare și doar 3,1% în scop de jaf. După arma crimei, se evidențiază că în 45% dintre cazuri s-a folosit cuțitul, în 23,2% s-a utilizat forța fizică, în 23,6% - corpuri contondente și în 0,9% dintre fapte s-au utilizat arme de foc. Din totalul persoanelor cercetate, în 31,3% dintre cazuri au existat relații de rudenie, ceea ce înseamnă că o treime din infracțiunile de mare violență s-au săvârșit în mediul intrafamilial. Faptul că multe infracțiuni s-au săvârșit în familie este confirmat și de locul producerii lor: 60% în locuință și în curte, 26% în stradă, 7,3% în discoteci sau în localuri publice și 6,3% în alte locuri. Referitor la învinuiții de comiterea de infracțiuni în anul 2003, un sfert dintre aceștia au fost recidiviști.
Tendința generală de scădere a infracțiunilor comise cu violență s-a perpetuat în acest an și la nivelul județului Alba. Cu excepția infracțiunilor de tâlhărie, contra autorității sau care aduc atingere unor relații privind conviețuirea socială, unde s-au înregistrat creșteri nesemnificative ale numărului de infracțiuni, la celelalte genuri de infracțiuni (omor, contra libertății, violuri, înșelăciuni) se constată o scădere accentuată, confirmând trendul descendent din ultimii ani.
*Prima crimă din 2004, comisă în județul Alba, s-a consumat în 8 ianuarie când Nicolae Groza (de 29 de ani) și Petru Popa (de 28 de ani), ambii recidiviști, ciobani, din cătunul Hațegana, satul Inuri, comuna Vințul de Jos, l-au omorât pe un alt cioban, de 40 de ani, din Drăgășani. Altercația a pornit de la faptul că victima a vrut să înceapă ea... o sticlă de țuică. Fapt de neiertat pentru Groza și Popa care i-au administrat o bătaie soră cu moartea, folosindu-se de un par și de un furtun. Pentru a scăpa de corpul inert și de eventualele repercusiuni pe care le-ar fi putut avea fapta lor, cei doi l-au aruncat pe Gheorghe în fântâna din curtea casei lui Petru Popa. Cadavrul a fost descoperit în 3 aprilie, înainte de intrarea în Postul Mare al Paștelui, după ce a zăcut aproape trei luni în fântâna unde fusese aruncat de cei doi criminali.
*Cea de-a doua crimă a anului 2004 s-a consumat în noaptea de 17/18 martie a.c., în satul Pănade, comuna Sâncel, când Traian Aldea, de 57 de ani, și-a ucis fiul în vârstă de 27 de ani. Fiul, Costel Aldea, grav bolnav de tuberculoză, se întorsese de ceva vreme dintr-un sanatoriu, unde fusese internat pentru tratament. Și nu a venit cu mâna goală ci cu o fată, cu care intenționa să locuiască în concubinaj, în gospodăria părinților săi din Pănade. Acest lucru l-a deranjat foarte tare pe tatăl său, cu care de altfel nu se prea împăca deloc. În noaptea fatală, Traian Aldea a spart geamul de la ușa camerei unde dormeau fiul său și concubina, și și-a înjunghiat fiul în gât, secționându-i una dintre arterele principale. Costel Aldea a sângerat până a murit. Se pare că tatăl criminal nici în al 12-lea ceas nu și-a regretat fapta, considerând că a scăpat lumea de o pacoste.
Nicoleta IDITA-TOMUȚA
Invitație la spectacol
Copiii din Căminul de copii "Steaua Speranței" vă invită să participați la spectacolul ce va avea loc la Casa de cultură a Studenților, vineri, 14 mai 2004, orele 19.00. Vom prezenta povestea muzicală "Copacul fermecat", partea a II-a. Copii și părinți, la distracție veniți!
Cântec, joc și voie bună!
Joi, 20 mai 2004, în comuna Albac, la orele 15.00, și în comuna Scărișoara, la orele 18.00, va avea loc un mare spectacol de divertisment și muzică populară și ușoară cu: Vasile Muraru, Nae Lăzărescu, Gheorghe Turda, George Enache și Angela Stoica.
Moții sunt invitați la acest mare spectacol.
(F.R.)
Casa unui om a luat foc
Pompierii militari din Alba Iulia au intervenit vineri seara cu două autospeciale la stingerea unui incendiu la locuința lui Iordache Bârsan, de pe strada Fântânele din Alba Iulia. Focul a izbucnit din cauza unor rufe puse la uscat prea aproape de sobă. Au ars haine, mobilă, diverse bunuri și 64 metri pătrați din acoperișul casei. Paguba este de 40 de milioane de lei, însă pompierii au reușit să salveze bunuri de circa un miliard de lei, întrucât au fost salvate anexele, o parte din casă și gospodăriile învecinate.
(F.R.)