Prima pagină Ediția din: 10.5.2004
Cetatea Alba Iulia în atenția elvețienilor
•Asociația "Amici della Romania" realizează un do­cumentar despre monumentele transilvănene
      Mai mult ca sigur că numele Asociației "Amici della Romania" vă este cunoscut, căci în paginile cotidianului nostru au apărut mai multe articole referitoare la prietenii elvețieni ai Alba Iuliei, care fac parte din această organizație și care ne-au acordat sprijin de mai multe ori. Vă reamintim, în mare, câteva acțiuni umanitare ale aces­tora: numeroase ajutoare materiale și financiare acordate Centrului de servicii comunitare "Arnsberg" (fostul Leagăn de copii din Alba Iulia), o importantă donație pentru Spitalul de neuropsihiatrie, rea­lizarea unei instituții de asistență socială în municipiul nostru etc. Dar cel mai mare câștig pentru Alba Iulia (și pentru România, în ge­neral) este determinat de relațiile culturale ce s-au dezvoltat în timp între Belinzona și Alba Iulia, prin intermediul Asociației "Amici della Romania" și a replicii sale albaiuliene "Prietenii Elveției", constituită de părintele Ștefan Urda. (De fapt întreaga relație dintre Belinzona și Alba Iulia se datorează vechii amiciții existente între părintele Ștefan Urda, dr. Dan Sicoe, directorul Centrului "Arnsberg" și d-na Eliza Traversi, din Elveția.) Printre acțiunile culturale s-au aflat, de-a lungul timpului, expoziții românești organizate în Elveția, promovarea pe toate căile a tezaurului de artă, tradiție și spiritualitate românească, și nu în ultimul rând realizarea unor documentare despre țara noas­tră. Un astfel de documentar a fost realizat și la sfârșitul săptămânii trecute, de către niște colaboratori apropiați ai Asociației "Amici del­la Romania": redactorul Romano Venziani și operatorul Luciano Pal­tenghi, de la Televiziunea Elvețiană de limbă italiană (TSI). Bine­înțeles, cei doi jurnaliști i-au avut drept ghizi pe d-na Traversi și pe părintele Urda, iar documentarul respectiv a fost realizat în trei orașe românești: Oradea (Catedrala Episcopală Romano Catolică, fostul Palat Episcopal, actualmente Muzeul Țării Crișurilor), Bistrița (Bi­serica Evanghelică) și Alba Iulia (Cetatea medievală). Motivul pentru care au fost alese aceste edificii este faptul că ele au fost realizate în sec. XVI-XVIII, după planurile unor arhitecți... elvețieni. (Originari din zona de limbă italiană a Elveției, cum se pare că a fost și Gio­vanni Morando Visconti). Mă rog, important este că documentarul va fi realizat și difuzat în Elveția, iar astfel României i se va mai aduce un important capital de imagine, foarte benefic în procesul de in­te­grare.
Ioan HĂNȚULESCU

Mircea Hava va câștiga din primul tur
    Aceasta este concluzia pe care o analiză serioasă și cinstită a situației politice în județul Alba în această perioadă a dat-o la iveală. Ea a fost comunicată presei de Cosmin Gușă, responsabilul Parti­dului Democrat cu campania electorală pentru alegerile locale. Sâm­bătă, 8 mai Cosmin Gușă s-a aflat la Alba Iulia și a participat la "for­malitatea de depunere a candidaturii lui Mircea Hava" și a celorlalți candidați ai PD pentru primării, consiliile locale și Consiliul județean. Cosmin Gușă a mai adăugat că PSD are șanse foarte mici să câș­tige vreuna dintre primăriile reședință de județ din Transilvania, astfel încât "Transilvania va fi prima provincie istorică a României liberă de PSD." (A.D.)
Partidele s-au înscris cu mic cu mare în competiția electorală
    Sâmbătă noaptea la ora 24,00 s-a încheiat perioada de depunere a listelor la Biroul Electoral Județean Alba pentru Consiliul Județean. Potrivit informațiilor furnizate de președintele BEJ Alba, judecătorul Nicolae Butan, până la termenul limită s-au înscris în cursa e­le­ctorală următoarele partide, formațiuni și alianțe politice: PD, PUR, Asociația culturală a Rutenilor din România, PNȚCD, PSD, PNL, Partida Rromilor social-democrată, PRM, Partidul Noua Generație, Partidul Noua Democrație, Partidul Ecologist, UDMR și Partidul U­nității Naționale Române. După scurgerea celor trei zile pentru con­testații se va trece la tragerea la sorți a ordinii pe listă, după care va începe tipărirea buletinelor de vot. (F.R.)
Ziua Europei la Alba Iulia
    Una dintre manifestările dedicate sărbătoririi la Alba Iulia a "Zilei Europei" a fost concursul Tinerii Europeni, organizat de Centrul Eu­ropa și Primăria municipiului Alba Iulia. la concursul care s-a desfășurat duminică, 9 mai au participat echipaje de la toate școlile generale din municipiul Alba Iulia. Ei și-au demonstrat cunoștințele despre Uniunea Europeană, dar au și dovedit că tinerele generații sunt interesate de marile prefaceri prin care trece România. Cu toții au fost foarte bine pregătiți și deci au fost premiați de viceprimarul Călin Potor. Mai trebuie să spunem că tot ieri, la inițiativa primarului Mircea Hava, la PUB 13 a avut loc un concert dedicat Zilei Europei, susținut de trupa Desperado. (A.D.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.