Curier județean
Promovarea imaginii României
    La inițiativa unor români din diasporă și din țară, a fost creat un grup de susținători ce își propune promovarea favorabilă a imaginii României în întreaga lume. Grupul nu este subordonat guvernului și nu face politica nici unui partid din România sau din străinătate. Din acest grup ce se implică activ pentru găsirea și promovarea unor so­luții eficiente la problemele românilor de pretutindeni, face parte și ing. Constantin Mihalache din cadrul DDAR Alba.
    Grupul de inițiativă a adresat o scrisoare europarlamentarilor Em­ma Nicholson și Arie Oostlander prin care se cere continuarea ne­go­cierilor cu România și susținerea aderării ei la Uniunea Europeană potrivit calendarului stabilit. De asemenea, în scrisoare se exprimă nemulțumirea societății civile românești față de prezentarea trun­chia­tă, deformată a realităților din România de către segmente ale presei și televiziunii din străinătate. Imaginea României nu poate fi con­fun­dată cu prostituția juvenilă, cazurile izolate de pedofilie și copii ai stră­zii. În programul grupului se înscriu și alte inițiative la a căror fi­nalizare sunt antrenați mai mulți români din țară și diasporă. (S.T.)
Colegiul "David Prodan" din Cugir se va înfrăți cu Liceul "Georges Pompidou" din Montpellier
    În perioada 11-16 mai 2004, o delegație a Colegiului "David Pro­dan" din Cugir, formată din directorul prof. Ionică Dâncan și prof. Rodica-Cristina Florea, se va afla în Franța, la Montpellier, pentru ra­tificarea unui parteneriat școlar de lungă durată între colegiul cugi­rean și Liceul "Georges Pompidou". "Consider că parafarea acestor documente oficiale de înfrățire este o recunoaștere internațională a șco­lii cugirene", a opinat directorul Dâncan. (N.I.T.)
Bursa studențească - o șansă apreciată cu discreție
    Centru universitar, municipiul Alba Iulia a găzduit vineri, 7 mai, cea de-a II-a ediție a Bursei locurilor de muncă pentru studenți. Tinerilor li s-au oferit peste 6.000 de posturi la nivel național, acți­u­nea fiind desfășurată în 25 de centre.
    Din cei 112 de agenți economici contactați de AJOFM Alba și-au prezentat disponibilitățile de angajare un sfert, cu aproape 170 de locuri de muncă. Entuziasmul studenților nu a răsplătit în egală mă­sură oferta prezentată. Am putea spune că mulți dintre ei nici nu aveau un scop precis formulat în direcția ocupării vreunui loc de mun­că, de unde și-ar fi putut obține un câștig suplimentar în timpul rămas liber din cursul anului universitar sau al vacanțelor.
    Cu excepția câtorva societăți, îndeobște de asigurări, asistență so­cială, consultanță financiară, interesul lor a fost nul față de majo­ritatea angajatorilor. Nici măcar o întrebare referitoare la specificul de activitate sau altele de prezentare a atribuțiilor nu am putut des­cifra.
    Foarte puțini studenți și-au manifestat expres dorința de a munci, de a câștiga prin eforturi proprii alegându-și o slujbă.
    Au fost selectați în vederea încadrării 53 de studenți, iar 21 au fost angajați pe loc în ziua desfășurării bursei (5 inspectori asigurări, 7 agenți asigurări, 1 asistent social, 1 secretar, 1 animator socio-e­du­cativ, 5 consultanți financiari, 1 agent reclamă). Tragem de aici o concluzie amară care ne trimite spre carențele educative din familie, din școală și la mentalitățile învechite care persistă încă în soci­e­tatea mileniului trei. (M.I.)
România - codașă la competitivitate
    Țara noastră a coborât de pe locul 51 pe locul 54 în clasamentul competitivității publicat de Institutul Internațional pentru Dezvoltarea Managementului, cu sediul la Lausanne (Elveția). Clasamentul cu­prinde 60 de state și regiuni economice și se întocmește după 323 de criterii, grupate în 4 categorii: performanță economică, eficiență guvernamentală, mediul de afaceri și infrastructură. SUA și-au păstrat locul I (pe care-l deține din 1994), cu scorul maxim de 100 de puncte, locurile următoare fiind ocupate de Singapore și Canada. România a realizat numai jumătate din punctajul SUA. Cele mai spectaculoase schimbări le-au suferit Luxemburgul (picat pe 9 de pe 2) și Finlanda, care a coborât pe 8 de pe 3. Cauza principală a de­clasării celor două este costul forței de muncă. Dacă țările dez­voltate industrializate plătesc mai mult de 20 USD/oră, China, India și Rusia plătesc sub 1 dolar. Chiar și Estonia, una din țările cele mai dezvoltate care au intrat acum în UE (și prima dintre ră­săritene, pe locul 28), plătește numai 2,70 USD/oră. Poate suprinde faptul că din UE primul stat apare în clasament abia pe 7, Da­ne­marca. Tot ca o curiozitate poate fi și plasare Poloniei, recent intrată în UE, pe lo­cul 57, după noi, majoritatea noilor intrate fiind cla­sate în intervalul 40 - 50. (S.F.D.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.