Editorial
Alegerile și economia
    Partidele de pe scena politică românească sunt în prezent cu mo­toarele turate la maxim în bătălia crâncenă pentru cucerirea pri­măriilor și consiliilor locale. Totul pare acum subordonat acestui o­biectiv. Însă țara, oamenii, economia trebuie să meargă înainte. Nu se poate și nu trebuie ca în acest an electoral reformele economice să bată pasul pe loc. Acesta a fost de fapt și angajamentul Gu­vernului României în fața Uniunii Europene, ca o condiție esențială de respectare și înscriere în graficul și calendarul aderării. Chiar premierul Năstase a reiterat hotărârea fermă a Executivului de a menține trendul ascendent al creșterii economice de 5,5% pentru 2004, în paralel cu continuarea reformelor structurale, reducerea sub­vențiilor de la stat, privatizarea Petrom și ale principalelor com­panii energetice.
    Numai că, după cum recent a declarat d-l Mugur Isărescu, Gu­vernatorul Băncii Naționale, "nu vom putea împușca doi iepuri deo­dată: să obținem o creștere economică de 5,5% (de preferință să­nătoasă) și să realizăm și o scădere a inflației de la 14 la 9%". Iată, așadar, că guvernul Năstase este pus în postura de a alege în cele din urmă între două din țintele macroeconomice principale pentru a­cest an. Ori o inflație cu o singură cifră (9%), ori o creștere eco­nomică de 5,5%. Dacă va fi să opteze pentru o inflație de 9%, atunci guvernul nu va mai prea avea de ales și va trebui să țină creșterea salariilor în frâu, să renunțe definitiv la politica de sub­venționare a societăților și companiilor naționale cu pierderi. Ceea ce nu prea dă bine pentru partidul de guvernământ într-un an e­lectoral. Acum, atât funcționarii publici, cât și dascălii, personalul din domeniul sanitar, în general toți cei ce primesc leafa de la stat - trebuie să simtă că viața lor este în transformare, că nivelul lor de trai este în creștere...
    Mugur Isărescu a declarat că, în acest an, ar opta categoric pen­tru re­ducerea inflației, chiar cu riscul unei încetiniri a creșterii eco­nomice. "Nivelul inflației ne situează pe locuri codașe în Europa, iar orice întârziere ne-ar fi taxată extrem de aspru din partea comu­nităților economice financiare și politice internaționale" - a opinat domnia sa. În acest sens, Guvernatorul Băncii Naționale a lansat chiar un avertisment la adresa Executivului, spunând că "avem creș­teri prea mari de salarii, care întrețin febra consumului intern". Iată, deci, o primă mare problemă căreia guvernanții vor trebui să-i găsească cât de urgent rezolvarea. Va accepta însă Guvernul, în plin an electoral, să modereze creșterea salariilor, respectiv creș­terea consumului intern, să sacrifice o parte din creșterea eco­nomică prognozată în schimbul realizării dezinflației? Rămâne de văzut, însă o hotărâre în acest sens va trebui luată.
    În altă ordine de idei, privatizarea Petrom și a companiilor de energie electrică și de gaz, care generează o mare parte a arie­ratelor în economie, trebuie neapărat realizată în acest an. Potrivit unei declarații recente a d-lui Jonathan Scheele, șeful Delegației Co­misiei Europene în România, "dacă aceste privatizări se vor realiza, dacă vor fi eliminate subvențiile, dacă agricultura se va schimba iar arieratele vor fi reduse - există toate șansele pentru o creștere im­portantă a nivelului de trai în România în următorii ani, chiar dacă în prezent are un venit pe locuitor mai mic decât celelalte state. Totul depinde de felul cum vor fi utilizate resursele".
Tinu MATEȘ