Editorial
Statul - tătucul răuplatnicilor
    Am intrat triumfal în NATO, cam tot așa în campania electorală, vom adera la Uniunea Europeană, deci trebuie să dăm dovadă de clemență. Primul pas l-a făcut, într-un veritabil parteneriat, Minis­terul Finanțelor, cu avizul F.M.I., de a acorda înlesniri la plata da­toriilor companiilor de stat care au arierate cât nu pot duce. Cu larghețea-i binecunoscută statul - bun tătuc - va scoate de la naf­talină un mic ajutor financiar de vreo 8.000 de miliarde de lei, va îngheța datoriile fiilor risipitori, care trebuie să-și recunoască și să-și plătească nechibzuințele în următorii ani.
    Marea iertare este adeseori o instituție de rang înalt potrivită unor coloși, nicidecum unor biete SRL-uri, mai degrabă amenințate cu desființarea decât cu iertarea.
    Și pentru că tot ne grăbim să dregem fața lucrurilor cu gel și fard, parlamentari zeloși au propus la mijlocul acestei săptămâni "ges­tionarea unor vulnerabilități" precum: reforma în justiție, lupta îm­po­triva corupției, protecție socială, într-un ultim gest de supremă grijă pentru liniștea publică.
    Chiar și Cartea albă privind apărarea și securitatea națională a fost "editată" tardiv, mai la sfârșitul mandatului organului legislativ, deși ar fi trebuit să fie expusă în debutul acestuia. S-or fi gândit par­lamentarii noștri că strategia de securitate națională putea funcționa proverbial după preceptul: "Apără-mă, Doamne, de prieteni, că de duș­mani mă apăr singur"? Cu o incredibilă putere de iertare guver­nanți și opozanți au admis consonant problematica securității națio­nale, chiar dacă unii au găsit în cuprinsul ei "riscuri asimetrice" (!?) la adresa siguranței naționale. Motivul consensualității a fost și el tălmăcit: totul e bine, când se termină cu bine, chiar dacă lucrarea legislativă trebuia executată acum vreo trei ani și ceva în urmă.
    Buni și iertători suntem și în fața amenințărilor severe. Protecția procurorilor amenințați pentru anchetele penale în cazuri de crimă organizată se face cu înțelegere, cu blândețea "monitorizării" per­soanelor suspectate de emiterea amenințărilor cu moartea la adre­sa procurorilor sau a familiilor acestora. Nici alarma cu bombă - deși s-a dovedit falsă - de la Televiziunea Română - nu a avut darul să-i înăsprească sufletește pe cei vizați.
    Cu adevărat suntem cumsecade. O recunosc, o dată în plus, da­că mai era cazul, internaționalii europeni prin glasul lui Gunther Ver­heugen, care ne dă noi asigurări privind aderarea României la Uniu­nea Europeană că suntem în cărți, facem parte din runda actuală. Am fost onorați și de o primă vizită a unui oficial NATO, Jaap De Hoop Scheffer, secretarul general al Alianței, care admiră momentul intrării României în NATO.
    Aproape că ești copleșit de multitudinea semnalelor pozitive care se revarsă de peste tot: de la guvern, din gazete, de la radio și televizor, de pe scenă, de unde nu te aștepți.
    În locul lovirilor, violențelor, crimelor, șomajului și imigrării s-au țe­sut poduri, drumuri lungi și asfaltate, conducte nesfârșite cu apă lim­pede, ziduri de protecție socială, programe de acțiuni și per­spe­ctive și multe alte lucruri frumoase nedemne de vreo scriere SF ci nu­mai potrivite pentru oameni buni, cetățeni destoinici, devotați...
Mariana Ionaș