Prima pagină Ediția din: 17.5.2004
Temă electorală eliminată la Alba Iulia
Parcările cu plată suspendate pe timpul campaniei pentru alegeri
    Marea surpriză a ultimei ședințe a Consiliului local Alba Iulia a fost, fără doar și poate, anunțul făcut de patronul firmei Tracia Trade din Târgu Mureș. Horațiu Moldovan a declarat răspicat că firma pe care o conduce a decis să suspende, pe perioada campaniei electorale, serviciul de parcare cu plată pentru că: "Nu dorim să fim subiect de campanie electorală pentru niciunul dintre candidați. (...) Suntem scârbiți de atacurile furibunde și nejustificate pe care le-a lansat dl. Popa împotriva noastră de mai multe luni." Domnia sa a arătat că "marea asuprire" la care au fost supuși conducătorii auto a adus bugetului mu­nicipiului Alba Iulia timp de un an (serviciul a început să funcționeze la sfârșitul anului 2002 - n. red.) peste 1,2 miliarde de lei și amenajarea parcării din fața sediului Primăriei mu­nicipiului Alba Iulia, în timp ce profitul firmei a fost de 200 de mi­lioane de lei. De altfel există proiecte pentru amenajarea și a altor par­cări.
    Un moment jenant s-a consumat când, după ce a anunțat con­silierii despre intenția sa, Horațiu Moldovan le-a cerut acestora ac­cep­tul de principiu. Am avut surpriza să constatăm cum consilierii care în 2002 au votat înființarea serviciului de parcări și plată și contractul cu SC Tracia Trade, dar apoi l-au criticat cu voce mare (în ton cu candidatul partidului din care fac parte la fotoliul de primar) au dat din colț în colț. Ba că "avem un contract" (lucru pe care-l spune administrația de luni bune de când a început războiul parcărilor, dar nimeni nu a ascultat-o), ba că "nu veniți acum cu presiuni"... Ori­cum, cert este că respectivii consilieri locali au refuzat acum să a­pro­be solicitarea SC Tracia Trade de a suspenda măcar pe perioada campaniei electorale serviciul de parcări cu plată. N-am reușit să în­țelegem când au spus ei ce anume doresc pentru oraș: atunci când au aprobat serviciul în 2002, atunci când l-au criticat sau acum când au refuzat să dea un acord de principiu în deplină concordanță de altfel cu propriile teme electorale. În schimb, ni s-a demonstrat o dată în plus că inconsecvența ca armă electorală se află la loc de cinste în arsenalul unor politicieni. Cei care au urmărit scandalul par­cărilor cu plată știu asta.
Anca DINICĂ

Pistoalele răsar ca ciupercile după ploaie
    La sfârșitul săptămânii trecute, polițiștii din Crăciunel au fost se­sizați de Emanoil Ludoșan din Bucerdea Grânoasă că în grădina ve­cinului său Ionică Prața a fost găsit un pistol cu butuc, model vechi, aflat în stare avansată de degradare. Pistolul a fost ridicat de po­lițiști. La Aiud, polițiștii au fost sesizați de Nicolae Ton că a găsit un pistol cu butoiaș, fără muniție, sub grinda din casa vecinului Ioan Ma­ier, care a decedat. Revolverul a fost găsit cu ocazia demolării ca­sei.(F.R.)
Accident rutier la Micești
    Sâmbătă după-amiază, în jurul orei 15,45, pe strada Zlatnei din Micești a avut loc un accident de circulație. Vasile Marincaș, de 19 ani, din Meteș, conducea un autoturism ARO pe direcția Alba Iulia-Șard. El nu a păstrat distanța regulamentară față de un autoturism care se afla în față și care vira spre stânga. Pentru a evita impactul, șoferul din ARO a virat în partea dreaptă și a intrat cu mașina într-un șanț. În urma accidentului, Valeria, de 48 de ani și Elena Marincaș, de 20 de ani, au suferit leziuni grave. Cele două femei au fost inter­nate la secția de ortopedie a spitalului județean Alba.(F.R.)
Guvernul garantează
Primăriile pot lua credite pentru infrastructură
    Ministerul Finanțelor Publice va garanta creditele bancare pe care autoritățile locale le vor contracta în vederea aplicării proiectelor de dezvoltare a infrastructurii rurale din programul SAPARD, a anunțat mi­nistrul Mihai Tănăsescu. Inițiativa guvernului oferă posibilitatea pri­măriilor să contracteze astfel de împrumuturi destinate dezvoltării și îmbunătățirii infrastructurii rurale, care nu dispun de sursele ne­cesare garantării împrumuturilor. Guvernul a alocat din buget pentru realizarea acestui program suma de 2.000 de miliarde de lei. (F.R.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.