Editorial
Groapa Marianelor
    Românul are senzația că trăiește în aceste zile două vieți paralele, în două Românii pa­ralele. Una când merge la piață sau la magazin și se confruntă cu aceleași prețuri cărora greu le poate face față sau se dă bătut când trebuie să-și plătească factura la gaz, energie, întreținere, telefon, care de la o lună la alta urcă pre­cum niște navete spațiale. O a doua Românie e cea a campaniei electorale unde se spun, ne referim mai ales la tocșourile de pe sti­clă atâtea enormități că ți se face părul măciucă. Unii n-au nici un fel de charismă, sunt neobrăzați, se ceartă de față cu moderatorul ca la tarabă, încât acesta se uită ca găina în lemn la saltimbanci, alții se bâlbâie și li se strecoară hiatusuri lungi între subiect și predicat. Din puținele discuții purtate cu cei așteptați la urne pe 6 iunie, aceștia nu numai că nu pricep nimic din bâlbâielile "catin­daților", dar se miră cine i-a trimis acolo. Nu ne legăm, Doamne ferește, de look-ul lor fizic, pentru că așa i-a făcut mama natură, ci de ceea ce le poate mintea, noroc că autorul "Originii speciilor" nu-i aude. Mugur Ciuvică și Dumitru Dragomir fac o mare confuzie: B1 nu este un parc zoologic unde animalele (porci, boi, măgari, câini ș.a.) sunt pomenite firesc, în mod frecvent, ci un post public de televiziune. Le sugerăm acestora să mai consulte din când în când DEX-ul, precum și autenticitatea actelor de studii. Ultima apariție la televiziune la un tocșou a lui nea Emil cederistul a fost o revelație năucitoare: a demonstrat muritorilor de rând legătura indestructibilă dintre geologie și politică. De Băsescu ce să mai spunem. Ce s-ar face locuitorii Capitalei dacă iubirea domniei sale pentru mase s-ar fi materializat într-o singură groapă, cea a Marianelor, cu o supra­față de vreo 175.000 de kmp și o adâncime de peste 11 km? Ar fi înghițit desigur tot Bucureștiul cu Palatele Parlamentului și Victoriei cu tot. Poate s-ar fi salvat câinii vagabonzi și șobolanii care au o presimțire uluitoare a dezastrelor.
    Toate astea se întâmplă paralel cu mulțimea de informații, unele false, altele de-a dreptul nocive pe care le difuzează posturile de radio și televiziune. Fluxul de informații creează iluzia ținerii la curent a populației cu tot ceea ce se întâmplă în lume și cu tot ce se descoperă în legătură cu trecutul nostru. Bunăoară, ni se aduce la cunoștință faptul că Eminescu a fost victima unui complot internațional, că Aurel Vlaicu a fost asasinat, că la demonstrația din 21 decembrie 1989 a participat un grup de diversioniști bine or­ganizat. Ni se mai vorbește despre bătăile dintre găștile de cartier, despre identificarea unor lacrimi pe obrajii de vopsea ai Fecioarei Maria dintr-o icoană, despre coborârea de către pompieri a unei pisici dintr-un copac înalt.
    Cum noi românii suntem cam naivi și uneori duși cu pluta cre­dem că ne aflăm în buricul evenimentelor. În realitate este vorba doar de bombe fumigene care ascund adevărul despre România, țara aflată - din cauza foștilor peceriști și securiști avizi încă de putere - într-o situație dezastruoasă. Primirea celor 10 țări în UE n-a fost prezentată de mass-media ca un eșec dureros al unui popor împiedicat de proprii săi conducători să se afirme printre celelalte țări ale lumii. Ziarele s-au întrecut în a relata despre "umilirea" Ger­maniei la fotbal de către echipa noastră națională. S-a scris că "le-am dat jos pantalonii germanilor". Poate chiar așa a și fost, dar tot atât de adevărat e că am văzut ceea se putea vedea într-o astfel de împrejurare. Țara arde și nouă ne arde de glume.
Gheorghe JURCĂ