Prima pagină Ediția din: 18.5.2004
Unde e liniștea și verdeața de altădată?
Bulevardul Transilvaniei transformat de tineri în pistă pentru motociclete
    Frumosul Bulevard albaiulian cu nume de rezonanță istorică, Tran­silvania, a devenit o adevărată pistă automobilistică în ciuda restricțiilor de circulație impuse. "Credem - ne scrie Vasile Oltean, în numele mai multor locatari din zonă, că acest bulevard a fost con­ceput să satisfacă clipele de liniște și de destindere a locuitorilor din cartier și nu numai, dar realitatea zilelor noastre infirmă acest lucru. După orele 18.00 până la miezul nopții încep așa numitele curse de motociclete care merg cu o viteză nebună parcă ar fi pistă de în­cercări a acestor motorizate.
    Ne gândim la părinții care își scot copiii la plimbare, pentru că aici era un loc mai liniștit și agreabil. Ei trebuie să-și țină copiii de mână mai abitir ca la trecerile de pietoni. Nici autovehiculele (res­pectiv conducătorii lor) nu țin cont că nu se circulă pe bulevard. Oare poliția și Consiliul local nu se sesizează de aceste aspecte până nu se întâmplă niște accidente?
    Un alt aspect este acela al câinilor vagabonzi care mișună pe aici de parcă ar fi la stână ori pe maidan. Vrem să arătăm faptul că pe zi ce trece bulevardul este de nerecunoscut: se construiește continuu nemailăsându-se loc nici unui petic de vegetație. Oare arhitecții care au proiectat blocurile de pe bulevard nu mai trăiesc, au fost in­conștienți când au lăsat ample spații între construcții?
    Sunt ocupate și trotuarele cu construcții. Dacă se merge în acest ritm nu vor mai putea circula două persoane alături, ci, eventual, într-un coridor de bare ca la intrarea în stadion.
    Bulevardul a devenit un infern: mese, umbrele și umbreluțe, mu­zică la volum maxim. Ce înseamnă bulevard în limba română? "Stra­dă largă plantată cu arbori"... Vin alegerile și poate vrea cineva să preia problemele". (M.I.)
20 mai - Ziua mondială a metrologiei
    În fiecare an, pe 20 mai se sărbătorește Ziua mondială a me­trologiei. La 20 mai 1875, reprezentanții a 17 state din toată lumea au semnat la Paris un tratat diplomatic prin care s-a decis aplicarea sistemului metric de unități de măsură creat în Franța în 1799. În România, instituția publică responsabilă de aplicarea politicii în domeniul metrologiei este Biroul Român de Metrologie Legală.(F.R.)
Premiul "Mediaș" pentru poetul Aurel Pantea
    În zilele de 14-15 mai a avut loc în municipiul Mediaș, Festivalul Revistelor de cultură din Transilvania. Din partea revistei albaiuliene "Discobolul" au fost invitați să participe scriitorii Aurel Pantea și Eu­gen Curta. Cu acest prilej, poeților Aurel Pantea și Ioan Mureșan li s-a acordat premiul "Mediaș". (G.M.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.