Editorial
Vremea răfuielilor murdare
    Mai ieri, la o emisiune televizată, un om de afaceri proaspăt in­trat în politică se mira că intelectualii de mare valoare nu se implică în acest domeniu, în sensul că nu se înscriu în partide, ci preferă să stea pe margine. Este ușor, spunea onorabilul afacerist, să critici de pe tușă, dar este greu să intri în luptă. Această neimplicare, o­pina dumnealui, nu le dă dreptul să-i critice pe politicieni. Ce nu a înțeles domnul Becali este că un intelectual care se respectă nu va intra în mocirla politicii românești. Nu acum, dar poate dacă se mai asanează mlaștina...
    Că este vorba despre o mlaștină, și încă una foarte puturoasă, știu alegătorii de mult, dar parcă niciodată în campaniile electorale oportunismul, dublat de o imensă doză de lichelism și minciună, nu este mai evident. Vedem cum dușmani declarați, care ani de-a rân­dul s-au înjurat copios și și-au aruncat zoaie peste zoaie în cap, devin prieteni la cataramă. Vedem cum sfătuitorii de taină sau nu ai vreunui politician ori partid, autoproclamați profesioniști într-ale con­silierii politice și electorale, schimbă tabăra doar pentru că tocmai datorită "profesionalismului" lor foștii aliați au decis să se dis­penseze de astfel de servicii. Și, culmea culmilor, de cele mai mul­te ori ejectații (ca să nu spun dejectații) ajung tocmai în curtea celui mai mare inamic al celor pe care l-au slujit anterior. Sunt acceptați pentru că aduc cu ei un bagaj de cunoștințe compromițătoare pen­tru foștii stăpâni pe care nu se sfiesc să le negocieze la sânge în dorința de a intra în grațiile celorlalți. Așa apar în campania electo­rală multele scandaluri și acuze care țin prima pagină a ziarelor. Din păcate "profesioniștii" și cei care-i acceptă înțeleg greu că prea puține sunt foloasele electorale pe care astfel de scandaluri li le aduc. Mai ales în campania pentru alegerile locale, unde ne alegem gospodarii, ceea ce-l ridică pe un candidat sunt faptele sale, nu greșelile celorlați. Din acest punct de vedere electorii s-au maturizat politic mai repede decât înșiși politicienii, care continuă să facă ma­rea greșeală de a-i considera pur și simplu proști. Dar "profe­sio­niștii" nu vin singuri. Aduc cu ei și o echipă de alți indivizi, la fel de bine pregătiți, indivizi cu un simț moral cel puțin discutabil, pe care i-au folosit până acum și doresc să-i folosească în continuare pen­tru rezolvarea tuturor treburilor murdare.
    Pentru că încercăm să-i explicăm respectivului domn și celorlalți naivi cum stau lucrurile, nu trebuie să omitem că vina nu este nu­mai a celor care se oferă, ci și a celor care acceptă. Și care ac­ceptând ajung să-și îndepărteze oameni care le-au fost aproape atunci când alții încercau să-i distrugă. Prostituția politică seamănă foarte bine cu cea clasică: nu există ofertă fără cerere! Ambele părți sunt la fel de blamabile pentru infestarea mediului politic românesc.
    De ce ar intra atunci în acest infernal de murdar malaxor oameni de ținută intelectuală și morală? Ce câștiguri pe termen lung le poate aduce aceasta? Nici unul, doar le-ar crea condițiile necesare și suficiente pentru a se declasa la rândul lor în ochii opiniei pu­blice. Spunea cineva, cu trist umor, că opinia publică este cea mai proastă opinie. O afirmație cu care nu suntem de acord. O fi ea o­pinia publică amorfă și neexperimentată, dar prin repetiție ajunge să învețe și să taxeze. Pe cale de consecință, este pe deplin înțeleasă reticența intelectualilor de a intra în politică. Ce om întreg la cap ar risca să-și piardă credibilitatea?
Anca DINICĂ