Editorial
ACUM votează cetățenii!
•Interviu cu președintele Biroului Electoral Ju­de­țean Alba, judecătorul Nicolae BUTAN
      - Domnule judecător, campania electorală a ajuns la final, iar mâine, pe 6 iunie, ne vom îndrepta spre urnele de vot pentru a ne alege primarii, consilierii locali și județeni.
    - Așa este. Am parcurs toate etapele prevăzute de legea ale­ge­rilor locale și acum am ajuns la final. A fost o activitate susținută, din punctul nostru de vedere, așa că așteptăm încrezători scrutinul electoral. Noi ne-am făcut datoria, așteptăm ca și cetățenii județului să dea dovadă de spirit civic și să se prezinte în număr cât mai mare la urne. Ne-am câștigat acest drept și trebuie să-l folosim. O dată la patru ani suntem chemați la urne pentru alegerea primarilor, a consilierilor locali și județeni. Le transmit tuturor să folosească votul, pentru ca aleșii să aibă o reprezentativitate cât mai mare.
    - Ce acțiuni au mai fost făcute până acum, când am intrat pe li­nie dreaptă?
    - Cel mai important este că am terminat acțiunea de tipărire a buletinelor de vot. Buletinele de votare au fost predate președinților birourilor electorale ale secțiilor de votare. Președinții și membrii biroului electoral și ai secțiilor de votare trebuie să se prezinte la sedii pentru luarea măsurilor necesare în vederea asigurării ordinii și corectitudinii operațiunilor de votare și a pazei în zona de votare. Campania electorală s-a încheiat oficial sâmbătă la ora 7,00 dimineața. Pe 6 iunie la ora 7,00 începe votarea, care se încheie în aceeași zi la ora 21,00. Reamintesc că există o singură zi de vot, 6 iunie, și nu se va prelungi termenul de votare. Așadar cine vrea să-și exprime votul o poate face doar în 6 iunie. După ora 21,00 se va încheia acțiunea de votare și va începe numărarea voturilor, în­cheierea proceselor verbale și întocmirea dosarelor cu rezultatele votării. Toate datele vor fi trimise la BEJ Alba. În 8 iunie se va face totalizarea voturilor și atribuirea mandatelor.
    - Cum vor fi desemnați noii aleși?
    - În conformitate cu prevederile articolului 91 din Legea 67/ 2004, alegerile pentru primari și consilieri sunt valabile indiferent de nu­mărul alegătorilor care au participat la vot. Noi sperăm totuși ca ce­tățenii să vină în număr cât mai mare la vot pentru ca repre­zen­tativitatea celor aleși să fie cât mai mare. Orice cetățean trebuie să participe la acest exercițiu democratic care este votul. Pentru re­partizarea mandatelor de consilier, biroul electoral de circumscripție stabilește pragul electoral al circumscripției, re­prezentând 5 la sută din numărul total al voturilor valabil exprimate în circumscripția res­pectivă. În cazul primarilor, este declarat primar candidatul care a întrunit majoritatea voturilor valabil exprimate. Dacă nici unul din can­didați nu a obținut majoritatea voturilor valabil ex­primate, se organizează al doilea tur de scrutin. Al doilea tur are loc și în caz de balotaj. Mai vreau să se știe că al doilea tur de scrutin are loc peste două săptămâni de la primul tur.
    - Domnule judecător, în urmă cu patru ani au fost peste 10.000 de voturi anulate, semn că încă nu toată lumea cunoaște procedura de vot. Haideți să le spunem alegătorilor cum se desfășoară ale­ge­rile.
    - În ziua alegerilor, la ora 6,00, președintele biroului electoral al secției de votare verifică urnele, cabinele, existența listelor elec­to­rale, a ștampilelor și buletinele de vot, în prezența celorlalți membri. Apoi închide și sigilează urnele prin aplicarea ștampilei de control a secției de votare. Președintele este obligat să aplice ștampila de control pe ultima pagină a buletinelor de vot. Alegătorii votează numai în localitatea de domiciliu la secția de votare la care sunt arondați. Ei se pot informa înainte de locul unde vor vota. Fiecare alegător prezintă actul de identitate (buletin de identitate, carte de identitate, pașaport) unui membru al biroului electoral, după care se verifică înscrierea pe listele electorale permanente sau supli­mentare. Apoi se trece la încredințarea celor trei buletine de vot, câte unul pentru alegerea primarului, a con­silierilor locali și a consilierilor județeni. Cetățeanul intră apoi în cabină și votează independent. Ștampila cu mențiunea "VOTAT" se aplică, mare atenție, în interiorul patrulaterului care cuprinde lista de candidați sau numele candidatului pe care îl votează. Nu se vor lua în considerare buletinele pe care nu se aplică ștampila sau acele buletine unde ștampila se pune pe marginile a două patrulatere. Chiar dacă ștampila nu se vede bine, alegătorul nu mai trebuie să aplice alta, pentru că buletinul respectiv va fi anulat. Pe buletinele de vot se aplică o singură dată ștampila cu mențiunea "votat", altfel buletinul va fi anulat. După ce au votat, alegătorii îndoaie buletinele de vot, astfel încât pagina albă care conține ștampila de control să rămână în afară și le introduc în urnă, având grijă să nu se des­chidă. Îndoirea greșită a buletinului de vot nu atrage nulitatea, dacă secretul votului este asigurat. Ștampila cu mențiunea "VOTAT" se restituie apoi președintelui, care o aplică pe actul de identitate, menționând și data scrutinului. În cazul în care alegătorii votează cu cartea de identitate, pe verso-ul acesteia se aplică un timbru autocolant cu mențiunea "VOTAT". Pentru alegătorii netransportabili din cauză de boală sau invaliditate, președintele biroului electoral al secției de votare poate aproba, la cererea scrisă a acestora, ca o echipă formată din cel puțin doi membrii ai biroului să se deplaseze cu o urnă specială și cu materialul necesar votării. În raza unei secții de votare se utilizează o singură urnă specială. Și în acest caz votarea se efectuează tot pe baza listei întocmite de preșe­dintele Biroului electoral de pe copia listei permanente sau supli­mentare existente la secția respectivă. Acest extras va fi ștampilat și semnat de președinte.
    - Domnule președinte, vă mulțumesc și vă dorim succes în buna desfășurare a alegerilor. Dacă mai aveți ceva de transmis alegă­to­rilor o puteți face.
    - Sper ca cetățenii să vină în număr cât mai mare la urne și să voteze fiecare cu cine dorește. Dorim ca toată lumea să fie con­vinsă că alegerile din județul nostru vor fi corecte și totul va decurge conform prevederilor legii. Noi, membrii Biroului Electoral Județean, dar și ai circumscripțiilor dorim ca mass-media să ne sprijine în activitatea noastră, pentru că așa cum spune un slogan, "Acum cetățenii votează!"
Interviu realizat de Florin ROMAN