Ultima oră
Agendă electorală- alegeri locale, Alba - 6 iunie 2004
•Precizări privind valabilitatea buletinelor de vot
      Buletinele de vot care conțin listele de consilieri ai partidelor și alianțelor politice, pe care se vor aplica - în perimetrul aceluiași patrulater -mai multe ștampile cu mențiunea „votat", reprezintă voturi valabile, a declarat ministrul Gabriel Oprea.
    Pentru a da o interpretare unitară unor prevederi din actele nor­mative, prin Hotărârea nr.72/2004, Biroul Electoral Central a stabilit că buletinele de vot pe care sunt aplicate în cadrul aceluiași pa­trulater mai multe ștampile cu mențiunea „votat" reprezintă voturi va­labil exprimate.
•15 președinți și locțiitori înlocuiți
      În ultima perioadă, la nivelul județului Alba au fost înlocuiți din funcții 15 președinți și locțiitori ai secțiilor de votare. Toți cei schim­bați din funcții au solicitat acest lucru pe motive medicale, pre­zen­tând în acest sens, certificate medicale. Într-un caz, președintele sec­ți­ei de votare a fost schimbat întrucât a decedat.
•La Ceru Băcăinți, un candidat la 6 locuitori
      O situație mai inedită se înregistrează în comuna Ceru Băcăinți, unde avem 45 de candidați la funcțiile de consilieri locali și primari, la un număr de 307 cetățeni cu drept de vot. La un calcul mate­matic, observăm că avem aproape un candidat la 6 votanți. Dacă aici mai includem și faptul că majoritatea localnicilor se înrudesc între ei, se pare că la Ceru Băcăinți vom avea alegeri între rude și pri­e­teni.
•Peste 10.000 de locuitori ai județului sunt plecați la muncă în străinătate
      Din datele oficiale ale statisticienilor din Alba, nu mai puțin de 4775 de locuitori ai județului nu vor vota, întrucât, respectivele per­soane lipsesc din țară de mai mult de 12 luni. Mai pe înțelesul tu­turor, cetățenii respectivi au plecat la muncă în străinătate, în special, în Spania și nu s-au mai întors după trei luni, așa cum cer legile românești. Mai trebuie spus că cei mai mulți absenți din acest motiv avem la Alba Iulia - 1225, Cugir - 904, Sebeș - 812, Aiud - 364, Pianu - 144 etc. De fapt, potrivit unor informații neoficiale, nu­mărul locuitorilor județului Alba, plecați peste hotare, temporar sau definitiv, la data alegerilor locale este de aproximativ 10.000.
•Nici un observator nu a cerut acreditare
      Potrivit informațiilor furnizate de judecătorul Nicolae Butan, pre­ședintele Biroului Electoral Județean Alba, nici un observator nu și-a exprimat dorința de a fi acreditat potrivit legii. Este vorba de re­prezentanții ONG-urilor și ai societății civile, care din păcate dorm în papuci, în loc să participe la acest eveniment politic și cetățenesc important. Singurii care și-au exprimat dorința de a participa la ale­geri, în calitate de observatori sunt ziariștii.
Grupaj realizat de Florin ROMAN

Aproape 800 de polițiști, jandarmi și gardieni vor supraveghea scrutinul
    *POLIȚIA. Din noaptea de 4/5 iunie, polițiștii din Alba sunt în mi­siune specială de asigurare a ordinii și liniștii publice (plus alte atri­buții specificate în legea electorală) în vederea desfășurării în bune condiții a alegerilor din 6 iunie. În misiune sunt angrenate 556 de cadre ale Inspectoratului de Poliție a Județului Alba. De altfel, ieri, la ora 12.00, toate cadrele angrenate în misiune au participat la o șe­dință de pregătire pe această temă.
    * JANDARMII. În perioada 4-7 iunie 2004, jandarmii vor păzi 73 de obiective în care se desfășoară activități prilejuite de alegerile locale și asigură protecția membrilor comisiilor de votare în 8 orașe și 12 comune, cu un număr de 146 de cadre și jandarmi angajați cu con­tract. În caz de necesitate, un plus de 30 de jandarmi pot interveni o­pe­rativ în zonele de responsabilitate. Tot jandarmii vor asigura sigu­ranța transportului documentelor electorale, după terminarea ale­ge­rilor, de la secțiile de votare la circumscripțiile electorale municipale, orășenești și comunale din competență ca și de la acestea la Biroul Electoral Județean, respectiv Biroul Electoral Central.
    * GARDIENII PUBLICI. 80 de gardieni publici sunt angrenați în serviciul de pază a 41 de secții de votare (aproape 10 la sută din totalul acestora). Este vorba de 11 secții de votare din Alba Iulia, 7 la Sebeș, 5 la Cugir, 4 la Aiud, câte 3 la Blaj și Ocna Mureș, 2 în comuna Unirea. În Apuseni vor păzi câte o secție de votare din orașele Baia de Arieș și Câmpeni și din comunele Poiana Vadului, Vadu Moților, Horea și Arieșeni.
Nicoleta IDITA-TOMUȚA

Acțiuni de amploare ale polițiștilor din Alba
    Târgurile organizate în județul Alba în această săptămână au con­stituit pentru polițiști un bun prilej de a verifica legalitatea comer­cianților, a transportatorilor și deopotrivă, a clienților. *Miercuri, 2 iu­nie, la Teiuș, polițiștii au aplicat 21 de sancțiuni contravenționale la Legea 12/1990 (comerțul) și Legea 61/1991 (ordinea publică), toate în valoare de 9,7 milioane de lei. *Joi, 3 iunie, polițiștii din Blaj au verificat 19 agenți economici și au amprentat 9 persoane suspecte, fiind aplicate 10 amenzi. Au fost controlate și 36 de autoturisme, 19 dintre șoferii ilegaliști fiind sancționați. Suma totală a amenzilor a­plicate s-a cifrat la 11,5 milioane de lei. *Polițiștii din Aiud au or­ganizat joi, 3 iunie, o acțiune de amploare, fiind controlați 25 de a­genți economici și aplicând 55 de amenzi în valoare de 28,1 mi­li­oane de lei. De asemenea, au fost amendați doi scandalagii care au tulburat liniștea în două baruri de cartier. (N.I.T.)
În aceeași zi
Două cazuri de moarte accidentală în județul Alba
    *Căpâlna, 2 iunie. Polițiștii din comună au fost sesizați de Vasile Lazăr despre faptul că și-a găsit fratele, Gheorghe, în vârstă de 67 de ani, mort în casă. Sosiți la fața locului, polițiștii l-au găsit pe Gheor­ghe L. mort în patul care arsese parțial, laolaltă cu câteva bu­nuri din casă. După toate probabilitățile, sexagenarul, care locuia singur, adormise cu țigara aprinsă iar aceasta căzuse pe pat, ar­zând mocnit toată noaptea. A fost solicitat medicul legist pentru a se stabili cauza morții.
    *Albac, 2 iunie. Aflat la tăiat lemne cu drujba pe muntele Dorna, Igna George Pașca, de 71 de ani, s-a accidentat cu unealta pe care o folosea. A fost dus spre dispensarul din Albac cu un Aro. Cu toate că medicul de la dispensar s-a deplasat în calea lui cu o altă ma­șină, victima a încetat din viață, pe drum, în urma leziunilor grave suferite. A fost solicitat medicul legist pentru stabilirea exactă a cau­zei morții. (N.I.T.)
"Tinerețe și sănătate", la Abrud
    La Abrud a avut loc inaugurarea unui club finanțat în cadrul Sche­mei de Dezvoltare Socială 2004 -DFID - Agenția de Dezvoltare a Zonelor Miniere, în valoare de 3779 de lire sterline. Proiectul, intitulat "Tinerețe și sănătate", a avut ca scop oferirea unui spațiu amenajat și dotat corespunzător pentru petrecerea, de către locuitorii Abru­dului, a timpului liber, ca alternativă la comportamentul social ris­cant din punct de vedere medical (consumul de tutun, alcool, dro­guri). Implementarea proiectului "Tinerețe și sănătate" a fost efectu­ată de către un "Grup de inițiativă", în parteneriat cu Primăria Abrud. Clubul este dotat cu jocuri, articole sportive, bibliotecă, mobilier, a­paratură modernă, precum și materiale informative puse la dipoziție de Direcția de Sănătate Publică Alba. (Lucrările de refacere a fațadei clădirii ce găzduiește acest club vor fi efectuate pe spezele primăriei localității, în cel mai scurt timp.)
    La inaugurarea acestui proiect a fost prezentă d-na Viorica Val­cea, din partea Colectivului Zonal al Agenției Zonelor Miniere, res­ponsabilă cu programul SDS (Schema de Dezvoltare Socială), care ne-a declarat că este mulțumită de implementarea proiectelor la ni­vel local, acesta fiind cel de-al patrulea proiect finanțat, prin acest program, în orașul Abrud. Demn de menționat este faptul că tinerii abrudeni prezenți la evenimentul inaugural și-au exprimat disponi­bi­litatea și responsabilitatea administrării clubului. (I.H.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.