Prima pagină Ediția din: 5.6.2004
Cetățeni, votați pentru voi, pentru comunitatea voastră!
    Duminică, 6 iunie 2004, puterea stă în mâinile cetățenilor. După 4 ani în care electoratul a fost mai mult spectator, comentator sau cârcotaș, a venit vremea să acționați: să apreciați sau să sanc­ționați, să continuați sau să schimbați! Alegeți-vă acum primarii, con­silierii locali și consilierii județeni pentru încă 4 ani! Fiți responsabili și mergeți la vot. Fiți inspirați și dovediți că aveți conștiință civică, cu­raj și alegeți omul potrivit la locul potrivit! Votați!
6 iunie - evenimentul politic al acestei veri
Alegătorii din județ sunt chemați să voteze 925 de consilieri locali, 33 de consilieri județeni și 77 de primari
•Folosiți-vă dreptul democratic de a-i desemna pe cei care vă vor conduce în următorii 4 ani * Pe 8 iunie îi vom cunoaște pe noii aleși * Avem 9445 de candidați: 548 pentru primari, 426 pentru consi­lieri județeni și 8.481 pentru consilieri locali, adică un candidat la 40 de persoane
      După 30 de zile de campanie electorală, atrăgătoare sau nu, enervantă sau palpitantă, a sosit momentul în care, cu toții suntem chemați la vot pentru a-i desemna pe viitorii consilieri locali, județeni și primari. Ei pot fi aleșii cu care vom intra în Uniunea Europeană, dacă acest lucru se va întâmpla în 2007. Dar până să ajungem în Europa, să ne concentrăm asupra acestor alegeri locale. Partidele și-au expus, ca la expoziție sau ca la tarabă, de la caz la caz, ce au mai bun: candidați, oferte electorale, promisiuni, circ și câteodată scandal. Trebuie să spunem totuși că parcă nu am mai avut o cam­panie electorală atât de virulentă ca în 2000, când atacurile la persoană erau folosite ca "argument". A fost ceva mai mult bun simț, iar asta cred că este un semn că politicienii noștri au învățat câte ceva din experiența alegerilor trecute. Atunci oamenii au fost îndepărtați de la urne tocmai din cauza demagogiei și poli­ti­cia­nis­mului ieftin și murdar etalat de majoritatea candidaților. Să sperăm că nu va fi la fel și în acest an, când specialiștii prognozează o pre­zență la urne, asemănătoare cu cea din 2000, adică 50 la sută.
    Dar să revenim la alegerile locale și să spunem, grație infor­ma­țiilor furnizate de domnișoara Ana Topârceanu, director al direcției Re­gionale de Statistică Alba, că în județ vor fi scoase la"concurs" 925 de posturi de consilieri locali, 33 de consilier județean și 77 de primar. În total, avem 9455 de candidați, din care: 548 pentru primari (22 sunt independenți), 426 pentru consilieri județeni și 8.481 pentru consilieri locali (87 sunt independenți). Adică avem un candidat la 40 de locuitori. Cei care vor stabili câștigătorii sunt cetățenii județului, adică 319.216 persoane aflate pe listele permanente actualizate. Ei se vor prezenta duminică, 6 iunie a.c., la cele 388 de secții de vo­tare, pentru a aplica ștampila "VOTAT" acolo unde dorește fiecare. Nu vrem să vă spunem cu cine să votați, ăsta este dreptul individual al oricărui alegător, dar este de datoria noastră să conștientizăm opinia publică în legătură cu importanța votului. Noi vă adresăm în­demnul de a merge la vot, de a-i convinge pe toți semenii noștri să voteze. Suntem convinși că îi veți vota pe cei care vi s-au părut mai buni. Acum cel mai important este cetățeanul, votul său, nu un partid sau un candidat. Ei sunt de această dată cei care depind de noi. Un lucru însă ne apropie: atât noi, ca cetățeni, cât și clasa politică avem de trecut un examen de maturitate. Politicienii vor promova oricum, rămâne de văzut dacă și noi cetățenii vom trece "clasa". Așadar oameni buni, nu dați cu piciorul la un drept pentru care alții au murit în Revoluția din decembrie 1989. Mai trebuie spus că rezultatele alegerilor locale vor fi cunoscute cel mai probabil marți, când se va face și repartizarea mandatelor. Ziarul "UNIREA" va fi prezent pe frontul alegerilor locale și vă va ține la curent cu toate informațiile de care aveți nevoie. Așa că țineți aproape. Veniți la vot, vom fi mai buni, vom fi mai tari!
Florin ROMAN

Biroul Electoral Județean Alba a respins solicitările PD de demitere a prefectului de Alba
    După mai bine de două ore de dezbateri pe alocuri aprinse, de vizionare a unor probe video, de pledoarie din partea acuzării și apă­rării, Biroul Electoral Județean Alba a decis cu 13 voturi "pentru" și unul "împotrivă" (din partea membrului PD în BEJ), respingerea celor două plângeri înaintate de Partidul Democrat, prin care se cerea demiterea prefectulului de Alba, Mugurel Sârbu. PD Alba a cerut demiterea prefectului pe motiv că acesta a încălcat legea parti­ci­pând la campania electorală în calitate de lider al administrației pu­blice. Mai mult, PD a invocat folosirea instituției prefectului în cam­panie, cu referire la faptul că mai multe fax-uri au fost expediate pentru PSD de la sediul Prefecturii. Judecătorul Nicolae Butan, pre­șe­dintele BEJ Alba, a declarat presei că, după administrarea pro­belor, cele două plângeri ale PD au fost respinse ca "neîntemeiate". Tot el a adăugat că purtătorul de cuvânt al PSD a plătit din proprie inițiativă suma de 13 milioane de lei, reprezentând contravaloarea fax-urilor expediate.
    Imediat după aflarea verdictului dat de BEJ, prefectul de Alba, Mu­gurel Sârbu, a organizat o conferință de presă în care a declarat: "Argumentele care s-au adus în sprijinul respingerii celor două plân­geri înaintate de PD sunt foarte clare. Imaginile incriminate s-au filmat în 7 mai și au fost prezentate pe 10 mai, când eu eram la Bu­curești. Vreau să spun limpede un lucru, prefectul nu minte. În mo­mentul în care minte, prefectul își dă demisia din orice funcție ad­ministrativă". El a adăugat că în cursul dimineții de ieri a depus plân­gere penală împotriva primarului Mircea Hava, invocând prevederile art.205 din Codul Penal (care se referă la insultă).
    În replică, președintele PD, Mircea Hava, a declarat că după ce va afla motivarea deciziilor date de BEJ, va înainta o contestație la Biroul Electoral Central. "Vreau să vă dau cuvântul meu de onoare, iar eu fac acest lucru foarte rar, că nu dorim demiterea prefectului de Alba. Noi am dorit să atragem atenția că legea trebuie respectată de toată lumea, inclusiv de cei cu funcții importante. Imaginile există și au fost difuzate în perioada campaniei electorale. Asta este".
S-a înființat Uniunea Democrată a Romilor, filiala Cugir
    Uniunea Democrată a Romilor Alba și-a înființat o filială la Cugir, condusă de Cosmin Pienar și Victor Roșu. Organizația - apolitică și non-guvernamentală - este condusă la nivelul județului Alba de Viorel Bumbu. Prin înființarea acestei filiale și romii din Cugir vor putea be­neficia de programele întocmite la nivel județean pentru sprijinirea a­cestei etnii. (N.I.T.)
Imuni la exemplele... mortale
    În cadrul unei acțiuni desfășurate la nivel județean de Serviciul Poliției Rutiere Alba, au fost surprinși și sancționați 358 de șoferi care au depășit viteza legală de deplasare în trafic. Dintre aceștia, 10 au depășit viteza legală cu mai mult de 30 km/oră. Au fost re­ținute 15 permise și au fost aplicate amenzi în valoare de 225,3 mi­lioane de lei. (N.I.T.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.