Editorial
Sport extrem
    Într-o discuție amicală, un politician și un filosof încercau să afle care dintre ocupațiile lor este cea mai veche: politica sau filosofia? " - Înainte să apară filosofia, Universul nu era decât haos. Raționând, analizând și raționalizând, filosofia a introdus ordinea care dă sens Universului și face acțiunea umană posibilă - susținea filosoful." " - Ai dreptate, dragul meu - i-a răspuns politicianul râzând. Filosofia este o ocupație foarte veche și respectabilă, dar Haosul..., Haosul cine l-a produs? Noi, politicienii!" Iată o anecdotă care descrie foarte bine politica, ocupația care stârnește poate cele mai multe pasiuni, cel puțin pentru noi românii. Mulțimea comentariilor apărute acum după încheierea primului tur al alegerilor locale confirmă din plin această afirmație. Dar ele mai arată încă o caracteristică a politicii de pe plaiurile mioritice, aceea de sport extrem. Nu, nu glumesc! Gândiți-vă numai la toate salturile, întoarcerile, piruetele, în general la dansul pe sârmă care se desfășoară acum în ne­go­cierea majorităților din consiliile locale și județene. Declarați duș­mani dinaintea alegerilor, unii au uitat totul și te minunezi cine cu cine se pupă, evident în Piața Independenții. S-a schimbat ati­tudi­nea față de Partidul România Mare, dar și față de Partidul Umanist din România.
    Cine a câștigat de fapt alegerile locale? Deși e încă prematur, atât Alianța Dreptate și Adevăr cât și Partidul Social Democrat în­cearcă să convingă electoratul că victoria le aparține. Iar afirmația este de fapt pregătirea campaniei pentru alegerile generale. Rezul­tatele de acum sunt un bun pronostic pentru alegerile din toamnă. În încercarea lor unii iau în calcul numărul de voturi, sau de mandate, alții socotesc faptul că marile orașe nu au fost câștigate de PSD și preponderența pe care pot s-o obțină în administrația publică locală, mai ales în dominarea consiliilor județene. Pentru aceste consilii județene se duc adevărate licitații pentru că nici Alianța DA, nici PSD nu au obținut în vreun județ o majoritate confortabilă, astfel încât pentru desemnarea conducerilor acestor consilii să nu depindă de colaborarea cu alte formațiuni politice. Ca să nu piardă supremația, PSD oferă până și bani, în timp ce argumentul Alianței DA este schimbarea de optică a alegătorilor și tot mai posibila câștigare a alegerilor generale. Oricum și unii și ceilalți încearcă să "smulgă" din aleșii adversarilor, mărindu-și astfel numărul de mandate și deci de voturi în consiliile județene. Tot acum se constată și o îndulcire a tonului liderilor PSD față de oamenii Opoziției. Dacă înainte de alegeri un ministru candidat afirma clar că ar fi bine ca alegătorii să opteze pentru PSD dacă vor bani de la guvern, acum Ioan Mircea Pașcu spunea la fel de răspicat că PSD va colabora cu toți aleșii Opoziției. Nu am înțeles prea bine ce fel de colaborare avea dumnealui în vedere. Una precum cea din mandatul trecut, când PSD care a câștigat în 2000 puțin peste 30 la sută din mandatele de primari a ajuns în pragul alegerilor locale să dețină aproximativ 65 la sută din mandate? Și nimeni nu poate nega că aceea nu a fost o colaborare strânsă. Poate prea strânsă!
    În acest context destul de tulbure, fără îndoială că celor vizați de presiunile politice, dar și de tentațiile financiare le va fi greu să op­teze între morală și bunăstarea personală. Greu sport! Oricum, co­munitățile locale trebuie guvernate, căci, pe deasupra tuturor cu­lorilor politice se află municipiul, orașul sau comuna, ca să nu mai vorbim de județul Alba și de alegătorii săi, a căror voință este suve­rană! Sau cel puțin ar trebui să fie!
Anca DINICĂ