Curier județean
Din paradoxurile agriculturii românești
Grâul se ieftinește iar pâinea se scumpește
    La începutul acestei luni, la sediul Ministerului Agriculturii a avut loc o întâlnire de lucru la care au luat parte, prin reprezentanții lor, Asociația Producătorilor Agricoli din România, Uniunea Națională a Producătorilor Agricoli din România, Asociația Fermierilor din Ro­mânia și Patronatul din Industria Morărit Panificație și Produse Făi­noase. Scopul întâlnirii a fost negocierea prețului de referință al grâ­ului din recolta anului 2004.
    Vestea bună este că pe ansamblul țării se estimează o producție de grâu peste necesarul de consum al populației, acoperirea re­zer­velor statului, asigurarea necesarului de sămânță și furaje. La ora ac­tu­ală există în stoc peste 320.000 tone de grâu, cantitate care asigură consumul până la noua recoltă. Deci, există suficiente mo­tive ca producătorul agricol să privească cu mai multă încredere po­sibilitatea valorificării în condiții satisfăcătoare a recoltei de grâu din acest an. Pe acest considerent a fost încheiat chiar un acord in­ter­profesional, care stabilește cantitatea de grâu necesară producției de panificație, cantitatea destinată comercializării și... stupoare, a fost stabilit un preț de referință de 5500 de lei/ kilogramul de grâu a­juns în curtea morii.
    Aranjamentele de la "centru" au ajuns repede la urechile produ­cătorilor agricoli din județ, care s-au întâlnit vineri, 11 iunie, la DADR Alba cu procesatorii și cu cei din industria de morărit și panificație. Așa cum era de așteptat, fermierii și-au exprimat dezacordul față de aranjamentele încheiate de marii producători și angrosiști, întrucât a vinde 1 kg de grâu cu 5500 de lei înseamnă pagubă curată pentru ei. Contabili și specialiști cu experiență îndelungată în agricultură au solicitat ridicarea programului de referință în negocierea prețului la grâu, în așa fel încât să devină posibilă recuperarea cheltuielilor ge­nerate de producerea grâului și asigurarea unui beneficiu pentru re­luarea producției în anul care vine.
    În finalul discuțiilor purtate, combatanții au convenit că, ținând sea­ma de condițiile de fertilitate a solului din zona noastră și de me­dia producției de 2500 - 2600 kg/grâu la hectar, prețul minim de pornire în negocieri să fie de 6000 lei/kg. Înțelegerea nu este decât o palidă amăgire pentru că în realitate prețul real al grâului va fi dictat de oferta concretă de pe piață. Având în vedere cele întâmplate în anii anteriori, când în mod artificial s-a creat o criză de supra­pro­ducție a grâului, producătorii agricoli din județ sunt destul de sceptici că producția bună din acest an le va aduce un plus de câștig. Dimpotrivă, creșterea începând din luna viitoare a prețului la energia electrică și gaze naturale va antrena scumpirea importurilor pentru agricultură. În consecință, într-un an cu producție record de grâu, cum­părătorul nu va avea parte de o pâine mai ieftină, ci va fi nevoit să scoată mai mulți bani din buzunar. Singura soluție rezonabilă ar fi ca statul să achiziționeze grâu la un preț convenabil și să nu lase de izbeliște producătorul și consumatorul.
Sebastian TRUȚĂ

14 iunie - ziua mondială a donatorului de sânge
    Oamenilor cu suflete mari, care dau viață din viața lor, le este de­dicată o zi pe mapamond. Gestul lor umanitar înseamnă salvarea mul­tor oameni aflați în suferință.
    Indicația terapiei transfuzionale se află în centrul patologiei de urgență. Procentul donațiilor la nivel de județ este sub 1 la sută, pre­cizează dr. Elena Popescu, directorul Centrului de Transfuzie San­guină Alba. Nivelul de satisfacere a cererii de sânge și produse din sânge este de aproximativ 90 la sută din necesar, impunându-se necesitatea optimizării sub deviza "sângele trebuie să aștepte pa­cientul, nu invers". La specificul Centrului, de producător de medi­camente vitale, se adaugă participarea afectivă față de fiecare caz în parte și satisfacția rezolvării favorabile.
    Profesionalismul, competența, pasiunea și puterea de dăruire a cadrelor, implicarea în activitatea științifică, în colaborări multi­dis­ciplinare însumate asigură administrarea unui produs de maximă se­curitate transfuzională.
    De ziua lor: La mulți ani! donatorilor de sânge pentru sprijinul a­cor­dat în susținerea vieții. (Mariana IONAȘ)
"Hidalgo și oceanul de foc"
    Până în 17 iunie, la cinematograful Dacia din Alba Iulia veți putea urmări producția SUA "Hidalgo și oceanul de foc". Este povestea a două lumi diferite, cea a Vestului American și a crescătorilor de cai pur-sânge din Peninsula Arabă. O cursă a "soarelui și a morții" de 5000 de kilometri peste deșertul încins. Este povestea simplă a unui suflet singuratic și a prietenului său cel mai bun... În distribuție: Viggo Mortensen, Omar Sharif. Filmul rulează de la orele 15-17.30-20. Vineri, sâmbătă și duminică de la ora 22.30 și luni la toate spectacolele filmul rulează cu preț redus. (N.I.T.)
3 consilieri PNL la Ighiu
    Noua structură a Consiliului local Ighiu numără și trei consilieri ai PNL, pe lângă 4 de la PSD, 4 PD, 3 PUR și 1 PRM. Am făcut această precizare întrucât, în ziarul de joi, am omis neintenționat, desigur, nominalizarea consilierilor liberali.(F.R.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.