Editorial
Febra negocierilor
    Prefectul județului Alba, Mugurel Sârbu, a convocat astăzi pentru ora 12,00, ședința de constituire a noului Consiliu Județean. În ul­timele zile, așa cum ne-am așteptat, mutațiile politice s-au înmulțit, în sensul că fiecare tabără caută să câștige simpatizanți sau chiar membri din cealaltă parte și mai ales consilieri. Se vorbește chiar de stimulente financiare, amenințări mai directe sau voalate, dar ni­meni nu a putut proba că lucrurile stau așa. Prin urmare, nego­ci­erile s-au inflamat. Prima mișcare pe tabla de șah a făcut-o PSD-ul, care a profitat de divergențele iscate între Corneliu Olar, primarul comunei Horea și consilier PD, cu partidul condus la nivel județean de Mircea Hava. Olar susține că, înaintea campaniei electorale, con­ducerea PD i-a promis un post în conducerea Consiliului Ju­dețean, și că el le-a cerut moților să-l voteze pentru a-i reprezenta în acest for. Pe de altă parte, Mircea Hava a declarat că lui Olar i s-a promis un loc eligibil pe listele parlamentare ale PD la toamnă, adăugând că nici nu s-a pus problema ca Olar să fie luat în calcul pentru conducerea CJ Alba. Olar s-a dovedit a fi intransigent și în anul 2000, când primarii PSD din Apuseni au decis ca el să fie reprezentantul partidului pentru alegerile parlamentare. La Alba Iu­lia, Olar a fost sărit din schemă de liderii județeni ai PSD, iar Olar l-a părăsit și pe Ioan Rus, fostul prefect care are casa părintească la doi km de Horea. Așadar, Olar a jucat tare și atunci și acum. Cu ce folos, nu știm! Acest incident a fost speculat de PSD Alba, care i-a făcut o ofertă deschisă lui Olar. Se pare că prefectul Mugurel Sârbu l-a însoțit pe Olar la București la președintele executiv al PSD Octav Cozmâncă, la sfârșitul săptămânii trecute, iar liderul PSD i-a promis locul I pe liste la Senat pentru "toamnă" și președinția CJ Alba, în cazul în care PSD va câștiga acest organism important la nivel județean.
    În contrapartidă, Alianța D.A. PNL-PD, care s-a decis în prima fa­ză să alcătuiască singură noul CJ, s-a văzut în situația de a schim­ba din mers tactica, după nesiguranța în ceea ce-l privește pe Olar, scorul devenind 17-16, în favoarea unei eventuale colaborări PSD-PRM-PUR. Mulțumitor pentru a impune o nouă conducere. Tot în week-end, liderii Alianței PNL-PD au întors spectaculos situația în favoarea lor, după ce au bătut palma cu liderul PUR, Nicolae Popa. Acum, cele trei partide mizează pe minim 19 voturi. Suficiente pen­tru desemnarea unui președinte PNL, cel mai probabil Teodor Ata­nasiu, și a doi vicepreședinți, unul din partea PD (Ion Dumitrel sau Doru Cetean, care are și el anumite nemulțumiri) și altul din partea PUR, probabil Nicolae Popa. Pentru a impune noua conducere, PD, PNL și PUR au mai mult decât jumătate plus unu din numărul de consilieri. Numai că problema o constituie validarea mandatelor con­silierilor aleși, ceea ce înseamnă că ar fi nevoie de 2/3 din voturi. Încă nu se știe cum se va reorienta PSD sau PRM. După cum se mișcă lucrurile, nu este exclus să asistăm și la alte sur­prize fulger.
    Sub aceste auspicii (sau suspiciuni) va începe astăzi ședința de constituire a noului Consiliu Județean Alba, convocată de prefect. Cel mai probabil, dacă nu vor avea liniștea necesară, dată de un număr suficient de voturi, este posibil ca cei 10 consilieri ai PSD să nu se prezinte la vot. În acest caz, prefectul va convoca o nouă în­tâlnire a CJ Alba în termen de trei zile, iar la a treia tură, dacă va fi cazul, se va trece la noi alegeri pentru mandatele rămase vacante. Consilierii care absentează nejustificat, la trei ședințe convocate, își vor pierde mandatul, locurile lor urmând să fie luate de supleanții de pe listă.
    În noaptea care tocmai s-a încheiat, negocierile s-au purtat până în zori, pe mai multe fronturi. Cei care vor fi mai înțelepți vor câștiga, cei care vor fi mai încrezuți vor pierde.
    Cetățenii județului așteaptă, mai presus de orice joc politic, ca noul Consiliu Județean să funcționeze bine.
Florin ROMAN