Prima pagină Ediția din: 15.6.2004
Comoara de la Almașu Mare
•O viață de om, în slujba altora: Emilian Achim, constructorul de "palate" moțești
      AchimDespre Emilian Achim, din Almașu Mare, au apărut de-a lungul timpului mai multe materiale în presa județeană. El este, așa­dar, pentru comuna natală (și pen­tru județul nostru), un fel de celebritate locală. Cu toate a­ces­tea, a rămas același truditor simplu, modest, plin de bun simț, care și-a pus mereu e­nergia în slujba altora: a con­să­tenilor săi, a moților în mijlocul cărora a trăit o viață de om...
    Emilian Achim are azi 64 de ani, vârstă la care încă debordează de energie. A absolvit școala elementară în comuna natală, Almașu Mare, apoi a lăsat deoparte slujba la stăpân și a plecat, desculț, la Hunedoara, unde s-a înscris la școala profesională. După absolvirea acesteia a revenit acasă și s-a angajat la E.M. Zlatna, unde a lucrat până în anul 1960, când a plecat militar, făcându-și datoria și pe frontieră. Datoria față de țară, după cum spune el, nu fa­ță de un partid oarecare... Scăpat de "cătănie", s-a angajat la mina Haneș, apoi a activat timp de 8 ani ca maistru instructor la Școala generală din Almașu Mare. Dar nu atât reperele biografice sunt edificatoare cu privire la calitatea acestui om, ci modul în care se prezintă singur, cu simplitate, fără a se împăuna cu vreuna dintre realizările sale: "M-am căsătorit în 1964 și Dumnezeu m-a binecuvântat cu patru copii, care sunt acum mari, la casele lor. De mic am avut o­ca­zia să cunosc oamenii locurilor mele natale, cu necazurile și bucu­riile lor (prea mărunte în comparație cu necazurile). Văzând că, în ciuda trudei lor și din pricina indiferenței mai marilor, lucrurile bune și frumoase care ne-au rămas moștenire din moși strămoși încep să dispară, acum 25 de ani am luat inițiativa constituirii unei colecții muzeale, care cuprinde azi peste 4.500 de obiecte, o adevărată comoară (deși nu am fost sprijinit deloc de puterea locală, județeană și centrală). Această colecție a fost recunoscută oficial la nivelul Ministerului Culturii în anul 1993 și, cu toate acestea, în anul 2003, pentru a-mi putea continua activitatea am ajuns «la mila» unora și a altora. Mi-au stat, totuși, alături câțiva oameni de bună credință din țară, de peste tot, care au strâns suma de 7 milioane de lei și mi-au trimis-o. Am fost recunoscător pentru aceasta, chiar dacă era in­suficientă în comparație cu ceea ce îmi propusesem eu: extinderea încăperilor și amenajarea unui muzeu adevărat la Almașu Mare. În anul 2003 am achiziționat o căsuță veche, tradițională și am început să lucrez pentru constituirea unui muzeu al satului, în aer liber (deja exponatele nu mai încăpeau în locuința mea proprie, și vedeam cu tristețe că în Apuseni se înmulțesc palatele de prost gust ale unor "baroni" locali, iar "palatele" noastre tradiționale dispar treptat). Și de această dată am fost sprijinit de Fundația PAEM, din Alba Iulia, și de președintele acesteia, Voicu Vasile Bora, cu suma de 5 mi­lioane de lei. Bineînțeles, lucrările până la amenajarea cores­pun­zătoare necesită încă mulți bani și mult efort. Alături de mine, cot la cot, au muncit copiii și soția, iar acum casa este aproape re­construită... Ca sprijin moral și ca permanent îndrumător, în ma­terializarea acestui "vis", l-am avut pe prof. Dan Dorin Ovidiu, bine­cunoscutul istoric din Alba Iulia.
    Activitatea mea nu s-a limitat, însă, doar la constituirea acestui muzeu, ci m-am implicat și în realizarea mai multor lucrări din do­meniul cultural tradițional: cartea "1484 colinde", alături de pro­fesorul și interpretul popular Ioan Bocșa, un album etnofolcloric, din Țara Moților, împreună cu prof. Sabin Cioica, precum și alte publicații de mai mică importanță. (De pildă cele două «cărticele» pe care le-am intitulat «Zestrea», un fel de reviste de promovare a comunei Almașu Mare, pe coordonate de tradiție și obiceiuri.) Am colaborat la realizarea unui film documentar despre tradițiile din Țara de Piatră, precum și la numeroase filme documentare și la zeci de emisiuni pe posturile de televiziune locale și centrale.
    Toate acestea le-am făcut pentru oameni și pentru sufletul meu. Ca de altfel și ceea ce am făcut în calitate de consilier local in­dependent, poziție în care am rezistat, cu ajutorul lui Dumnezeu, din 1992 și până acum. Bineînțeles, nu vreau să mă opresc aici, pentru că mai am încă energie și voință pe care să le pun în slujba al­mășenilor mei. Recent, am lansat cel de-al treilea volum din "Zes­trea", prilej cu care i-am avut alături pe consătenii mei, așa cum mi-au fost mereu, și la muncă și la sărbătoare..."
Ioan HĂNȚULESCU

Cine va conduce municipiul Alba Iulia? PD sau PD și PNL?
    Astăzi la ora 9.00, conform Ordinului prefectului nr. 230, va avea loc la Sala PAEM ședința de constituire a Consiliului local Alba Iu­lia. Cu acest prilej vor fi validate mandatele consilierilor locali aleși pe listele partidelor care au realizat pragul electoral de 5 la sută, și vor fi aleși cei doi viceprimari ai municipiului reședință de județ. Cum se știe deja, partidele care constituie Alianța Dreptate și Adevăr: PNL și PD dețin 15 mandate de consilier local și își vor impune oa­menii. Numai că lucrurile nu sunt atât de simple cum par la prima vedere. Potrivit protocolului de colaborare existent între cele două partide, un post de viceprimar revine Partidului Democrat, iar celălalt Partidului Național Liberal. Dacă acest protocol se respectă ad li­teram, atunci singura incertitudine care mai există la această oră este cine va fi viceprimarul liberal, pentru că la PD lucrurile sunt cla­re: un nou mandat pentru Călin Potor. Există însă varianta ca Par­tidul Democrat să pună ambii viceprimari, asta ca urmare a ne­gocierilor pentru instalarea conducerii Consiliului județean Alba. Liberalii au cerut și se pare că au obținut funcția de președinte al CJ Alba și vor ceda postul de viceprimar al municipiului Alba Iulia care li se cuvine. Cum discuțiile încă nu s-au tranșat întrutotul, doar astăzi vom avea componența certă a echipei care va conduce destinele mu­nicipiului Alba Iulia pentru următorii 4 ani.
Anca DINICĂ

Jandarmii asigură desfășurarea în liniște a testelor naționale și a bacalaureatului
    În perioada 14 iunie - 8 iulie a.c., pentru buna desfășurare a tes­telor naționale (14 iunie-22 iunie) și a examenului de bacalaureat (21 iunie-8 iulie), Comandamentul Județean de Jandarmi Alba asigură paza la 16 centre de testare și evaluare (inclusiv la Inspectoratul Școlar Județean Alba). Jandarmii vor ține permanent legătura cu re­prezentanții instituțiilor școlare în vederea soluționării imediate a oricăror incidente care vizează ordinea publică. Totodată, la soli­citarea inspectoratelor școlare, efectivele de jandarmi vor asigura paza lucrărilor pe timpul transportului, precum și pa­za permanentă a centrelor de evaluare, unde se vor corecta și depozita lucrările de exa­men, până la afișarea rezultatelor.
    În paralel, jandarmii vor asigura paza și ordinea publică în timpul turului doi al alegerilor locale din 20 iunie a.c. (N.I.T.)
La Stremț
Liberalii îl susțin pe Ioan Sârbu
    Având în vedere afirmațiile care s-au vehiculat la întrunirea publică găzduită duminică, 13 iunie 2004, de Căminul Cultural din Stremț, reprezentanții Partidului Național Liberal sunt datori să facă o serie de precizări. Partidul Național Liberal a luat act de acele afirmații și își declară susținerea pentru candidatul Partidului Național Țărănesc - Creștin Democrat la funcția primar al comunei Stremț, domnul Ioan Sârbu. (Biroul de Presă al PNL Alba)
36 de gospodării inundate
    Șeful Inspectoratului de Protecție Civilă Alba, maiorul Cornel Opri­șa, ne-a declarat că la sfârșitul săptămânii trecute au fost inundate curțile și pivnițele a 36 de gospodării, 24 la Bucerdea Grânoasă și 12 la Valea Lungă. Echipele de intervenție lucrau ieri la scoaterea apei din curțile oamenilor.(F.R.)
Premiul cel mare la Loto a fost câștigat
    După mai multe săptămâni, premiul cel mare de 34 de miliarde de lei a fost câștigat. Cele 6 numere extrase au fost: 10, 23, 37, 12, 14, 9. La categoria a 2-a sunt 88 de persoane care au ghicit 5 nu­mere. Fiecare dintre acestea va primi 218 milioane de lei și o Dacie. La categoria a 3-a au fost înregistrați 3.835 de câștigători, care vor primi câte 2 milioane de lei. Numărul câștigător la noroc este 7 9 3 3 0 2 6.(F.R.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.