Ultima oră
În cursul zilei de ieri
Au fost aleși primii viceprimari de comunele județului Alba
    În cursul zilei de ieri au avut loc ședințele de constituire a mai multor consilii comunale, alese la alegerile din 6 iunie a.c. La Ciu­gud, primarul PSD, Gheorghe Damian, are un viceprimar din același partid, Cornel Ceuca. Acesta a mai fost viceprimar și în fostul man­dat. Scorul a fost de 9 la 2 în favoarea actualului viceprimar. La Pia­nu, primarul PSD Marin Petruse are și el un viceprimar din a­celași partid, Ion Alion, care a câștigat la "mustață" cu un scor de 7 la 6. La Ceru Băcăinți avem un nou duet PSD, primarul Aurel Giur­giu, fiind secondat de fostul și actualul viceprimar, Traian Noja, care s-a impus cu 5 voturi pentru și 3 împotrivă (un vot a fost anulat). Aici a fost nevoie de un al doilea tur de scrutin, după ce în prima fază, nici unul din cei trei candidați nu a obținut majoritatea de voturi ce­rută de lege. La Câlnic, primarul Nicolae Ienciu de la PSD, are un vi­ce­primar din cealaltă "tabără" umanistul Ioan Oancea. Viceprimarul PUR a câștigat la limită cu 6 voturi pentru și 5 împotrivă. PUR-ul a mai dat o lovitură la Ohaba, unde și-a impus din nou viceprimarul, în persoana lui Simion Suciu. Și aici, candidatul umanist s-a impus la "mustață" cu scorul de 5 la 4.
    Alegeri pentru viceprimar au mai avut loc și la Blandiana unde so­cotelile s-au desfășurat după ora 18,00. Președintele PUR, Nicolae Popa, a declarat că mandatele de viceprimari au fost obținute cu spri­jinul Alianței DA și prin implicarea sa personală în anumite ne­gocieri. Alegerea viceprimarilor va continua în zilele următoare și în alte localități.
Florin ROMAN

În urma scandalului de la OTV
Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Brad și-a înaintat demisia
    Procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Al­ba Iulia, Vasile Luha, a anunțat ieri în cadrul unei conferințe de presă că prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Brad, Ni­colae Petruț, a solicitat eliberarea din funcție în urma incidentului con­sumat duminică noaptea, la emisiunea lui Dan Diaconescu de pe postul național de televiziune OTV "Amanta procurorului se re­voltă". Procurorul general Vasile Luha a precizat că subiectul dez­bătut în emisiune este vechi de câțiva ani și are la bază cel puțin 6 cauze penale în care sunt implicate două familii din Luncoiu de Jos - Hunedoara. Deoarece una dintre familii era vecină cu socrii prim-pro­curorului Petruț, cealaltă parte l-a acuzat de-a lungul timpului pe prim-procuror de favoritism. Generalul Luha a precizat că aceste a­cu­zații au făcut obiectul unor anchete administrative de-a lungul tim­pului, anchete care n-au confirmat acuzațiile. Mai mult, tânăra - Mar­gareta Pasc, de 20 de ani, care a apărut în emisiune ca "amanta" prim-procurorului, era fiica uneia din părțile implicate în aceste litigii. Aceasta a declarat că Petruț nu-i mai ajută familia deoarece a refu­zat să mai fie... amanta acestuia. Procurorul general Vasile Luha a ținut să precizeze că Petruț, care are 61 de ani, 34 de ani de a­cti­vitate și numai 6 luni îl mai despart de pensionare, putea rămâne în funcție bine-mersi dacă nu intervenea telefonic, sub imperiul ner­vilor și incoerent, în emisiune. "Ne-a pus instituția într-o lumină total ne­favorabilă" a subliniat Luha. Ieri, cererea de eliberare din funcție a fost înaintată Parchetului de pe Înalta Curte de Casație și Justiție și cu siguranță va fi aprobată. În cauză au fost declanșate cercetări ad­ministrative cu privire la modul în care a intervenit prim-procurorul Petruț în emisiunea de la OTV.
Nicoleta IDITA-TOMUȚA

Pentru funcția de primar
PSD Ocna Mureș susține candidatura lui Augustin Drăguț
    Prin glasul președintelui Mircea Leahu, PSD Ocna Mureș mulțu­mește cetățenilor din localitate, care au votat listele partidului de gu­vernământ pe data de 6 iunie a.c. De asemenea, Mircea Leahu ne-a mai precizat că PSD Ocna Mureș va susține în turul doi, candi­da­tura d-nului Augustin Drăguț pentru funcția de primar al orașului sării. (R.J.)
860 de dosare penale pentru românii care au fugit din... Uniunea Europeană
    În conformitate cu prevederile OUG nr. 112/2001, aprobată prin Le­gea 252/2002, trecerea ilegală a frontierei unui stat străin constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani. De asemenea, autoritățile competente îi vor suspenda cetă­țea­nului român care a fost condamnat în temeiul acestei legi, dreptul de folosire a pașaportului pe o perioadă de 5 ani.
    În punctele de control, politiștii de frontieră au depistat numeroși cetățeni români care, după ieșirea legală din România, au trecut fra­u­dulos frontiera unui stat străin (în țări unde este nevoie de viza de intrare, ca Anglia, Irlanda, etc.), ulterior prezentându-se la intrarea în țară ca și cum "ce a fost mai greu a trecut", bucurându-se că nu vor mai suporta consecințele faptei săvârșite, odată ce se întorc acasă. Spre dezamăgirea lor însă, în momentul în care se prezintă pentru a in­tra în țară, politiștii de frontieră, în urma cercetărilor specifice și con­statării faptei comise, le întocmesc dosare penale, fiind pre­zen­tați parchetelor teritoriale, în vederea dispunerii măsurilor legale ce se impun.
    S-a constatat că cei în cauză călătoresc legal până în statele din Uniunea Europeană (ies legal din România), de unde, cu ajutorul unor persoane a căror identitate reală nu o cunosc și în schimbul a diferite sume în valută (cuprinse între 100 și 1.500 Euro), se ascund în mijloace de transport (TIR-uri, feribot, tren) și trec ilegal frontiera în statul de destinație. Numai în primele 4 luni ale anului 2004, po­litiștii de frontieră au întocmit 860 dosare penale cetățenilor români care au apelat la această metodă, majoritatea dintre aceștia (66%) fiind depistați în momentul când s-au prezentat pentru a intra în țară în punctele de trecere a frontierei aeroportuare (inclusiv cei returnați de autoritățile străine). (N.I.T.)
Parteneriatul școlar
"Copilărie fericită" - a doua ediție
    Un grup de elevi de la Grupul Școlar "Dorin Pavel" din Alba Iulia, coordonat de doamnele învățătoare Tania Lovin, Elena Mihăilă și Da­niela Boiț, s-a deplasat zilele trecute în localitatea Orăștie - județul Hunedoara, la Școala Generală "Dr. Aurel Vlad", cu ocazia celei de-a doua ediții a manifestărilor din cadrul parteneriatului școlar "Co­pilărie fericită". Prima manifestare de acest gen s-a desfășurat la Alba Iulia, sub îndrumarea cadrelor didactice de la Grupul Școlar "Do­rin Pavel". La Orăștie, elevii celor două școli s-au întrecut în cu­noștințele pe care le dețin, în talentul și spontaneitatea specifică vâr­stei. Eforturile lor au fost încununate cu premii și diplome. Acti­vi­ta­tea elevilor albaiulieni s-a încheiat cu vizitarea monumentelor istorice și a minunatelor împrejurimi ale orașului Orăștie, ne-a informat d-na învățătoare Elena Mihăilă. (N.I.T.)
Tratamente medicale americane gratuite în județul Alba
    După cum ați putut afla dintr-un număr precedent al cotidianului nostru, în perioada 12-19 iunie 2004, în județul Alba se află 55 de medici americani de la Organizația "Feed the Children". Aceștia acordă asistență medicală gratuită în cele mai sărace comunități din județul nostru (așa cum au făcut și în alți ani): stomatologie (extracții dentare); oftalmologie (consult și distribuire de ochelari, în funcție de dioptrii, aprox. 200 de perechi pe zi); medicină generală (consult și distribuire de medicamente). Iată programul echipei americane: sâm­bătă, 12 iunie- Mirăslău; duminică, 13 iunie- Scărișoara; luni, 14 iunie- Bistra; marți, 15 iunie- Livezile; miercuri, 16 iunie- Galda de Jos; joi, 17 iunie- Ceru Băcăinți; vineri, 18 iunie- Pian; sâmbătă, 19 iunie- Hopârta.
    Echipa americană este însoțită de un grup de elevi de la secția de filologie a Colegiului "Horea, Cloșca și Crișan", din Alba Iulia, având-o drept coordonatoare pe d-ra prof. Diana Câmpan, care va asigura traducerea. (I.H.)

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.