Curier județean
Călușarii din Săliștea, din nou premiați
    Una dintre cele mai vestite formații de călușari din întreaga țară este fără îndoială Ansamblul "Plăișorul" din Săliștea. De generații, jo­cul călușarilor este prețuit și perpetuat la Săliștea de inimoși in­structori, devenind un adevărat titlu de glorie să fii membru al An­samblului "Plăișorul". Un ansambu care s-a evidențiat mereu în ma­joritatea concursurilor la care a participat, ocupând locuri fruntașe. Cel mai recent premiu obținut este Premiul special al juriului la Fes­tivalul "Călușul Românesc", desfășurat la Caracal în perioada 29-30 mai. Instructorul - coregraf al ansamblului, Petru Bran ne-a informat că Ansambul "Plăișorul" este singurul din țară care prezintă 5 ge­nerații de dansatori, de la cei mai mici, de 3-4 ani, la dansatori în jurul vârstei de 60 de ani. De aceea el este și cel mai numeros ansamblu călușeresc din țară. Mai trebuie spus că în eforturile lor iubitorii călușului din Săliștea au fost mereu sprijiniți de Centrul ju­dețean al creației populare Alba, care a primit pentru acest merit, din partea DCCPCN Olt, o Diplomă de recunoaștere.
Anca DINICĂ

"Trofeul Electricianului" la Alba Iulia
    În clasamentul final, la faza pe filială, reprezentanții Sucursalei Alba au obținut locul întâi la specialitatea "electrician exploatare rețele de distribuție de medie și joasă tensiune" câștigat de Barbu Mircea, 2 locuri doi obținute de Vintilă Cristian la specialitatea "e­lectrician exploatare rețele de distribuție de medie și joasă tensiune" și Grecu Constantin Dan la specialitatea "electrician exploatare sta­ții" și 2 locuri trei prin Muntean Mircea la specialitatea "electrician PRAM" și Rad Aurel Florin la specialitatea "electrician furnizare e­nergie electrică".
    La specialitățile desfășurate în cadrul concursului faza pe Su­cursala de Întreținere și Servicii Energetice "Electrica Transilvania Sud", reprezentanții agenției Alba au obținut următoarele rezultate: locul întâi la specialitatea "electrician montare și reparații instalații energetice de medie și joasă tensiune" câștigat de Codrea Silviu, lo­cul doi prin Paul Horațiu la specialitatea "electrician defectoscopie" și locul trei prin Păcurar Ioan la proba "electrician montare și re­pa­rații instalații energetice de medie și joasă tensiune".
    Reprezentanții județului Alba au reușit să se claseze pe primul loc în rândul celor șase județe participante, având cele mai bune rezultate, în total, la cele șapte specialități. (F.R.)
A fost extinsă aria geografică a Programului SAPARD
    În urma sugestiilor și propunerilor formulate de mai multe consilii orășenești, Ministerul Agriculturii a extins printr-un ordin aria geo­grafică de aplicare a Programului Special de Preaderare pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (SAPARD). Noile reglementări definesc mai clar noțiunea de spațiu rural, raportând zona geografică la structura fondului funciar.
    Ca urmare, aria de acoperire geografică a Programului SAPARD a fost extinsă și cuprinde proiecte de dezvoltare rurală din alte 659 de localități în care se regăsesc și cele din județul Alba. De aceste facilități beneficiază și suprafețele acoperite cu vegetație forestieră, cele aflate permanent sub apă, cele agricole și forestiere aflate în in­teriorul localităților urbane. (S.T.)
Tratamente gratuite la grâu
    Condițiile meteorologice deosebite din această vară au alertat U­ni­tatea fitosanitară Alba să ia măsuri preventive împotriva bolilor și dăunătorilor. Au fost tratate gratuit 1700 ha pentru boli foliare și 4270 ha de culturi păioase împotriva gândacului bălos. Se apreciază că la ora actuală starea fitosanitară a culturilor agricole este foarte bună. (S.T.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.