Editorial
Gară pentru doi
    Ocupat cu treburile din ograda proprie, vezi alegerile locale și sco­rul ce se va înregistra după turul doi de scrutin, Guvernul Năs­tase n-a apucat să se bucure prea mult de bila albă pe care summitul de la Bruxelles i-a dat-o pentru eforturile depuse pentru a încheia negocierile capitolelor rămase restante privind aderarea la Uniunea Europeană. Așadar, Europa ne privește cu ochi buni și ne-a întins o mână caldă, urmând ca noi să dăm dovadă de seriozitate, să ne respectăm angajamentele luate privind lichidarea capitolelor rămase încă nefinalizate. După cum se știe, se mai află în discuție încă șase capitole - cele mai dificile - dar am primit undă verde că vom intra la pachet cu Bulgaria care și-a făcut toate temele înaintea noastră, în ianuarie 2007. Am scăpat de teama că atât România cât și Bulgaria vor fi puse în rând cu Turcia și că integrarea noastră ar putea fi amânată pentru câteva decenii. S-ar putea ca gestul Consiliului European de la Bruxelles să aibă la bază unele rațiuni politice și dacă stăm să privim istoric lucrurile și umărul pus de țara noastră de-a lungul sutelor de ani la pacea și securitatea Europei, realitatea că merităm să fim primiți la sânul maicii Europe este pe deplin justificată. În altă ordine de idei, diplomația românească a fost persuasivă și convingătoare, Bucureștiul având la ora aceasta relații foarte bune cu cele mai multe capitale europene. Merită sub­liniat și dialogul susținut pe care Guvernul României l-a avut și-l are cu reprezentanții administrației europene de la Bruxelles. Una peste alta, mai din simpatie, mai din obligație Uniunea Europeană ne-a deschis drumul spre sistemul de valori care guvernează astăzi democrația continentului și unde țara noastră a avut din totdeauna părticica sa de contribuție, de progres la panteonul culturii și civilizației europene.
    Fără doar și poate că deciziile internaționale de o asemenea importanță au la bază în primul rând interesele. Ori acest interes european se manifestă acum față de România și Bulgaria, țările care au plătit cel mai mare tribut comunismului adus pe tancuri din inima Rusiei. Era prin urmare firesc ca aceste țări ale sudului și estului european să fie invitate cândva la masa comună. Cert este că Europa unită ce se naște astăzi sub ochii noștri a fost gândită în linii mari mai de mult, încă de pe vremea fostei Piețe comune, de Francois Mitterand și Helmuth Kohl. Ei au invitat pentru prima oară România și Bulgaria, și apoi statele baltice, la summit-urile eu­ropene ale anilor '90, alături de așa-numitul grup de la Vișegrad - Po­lonia, Ungaria, Cehia și Slovacia. Practic, Europa se întinde în mod natural până la intersecția cu fostul spațiu sovietic, incluzând însă și cele trei state baltice. Elocvent este faptul că Europa se va extinde până la Prut și Carpați, apoi urmează o perioadă de ceață în care nu se va ști când va mai urma o nouă extindere.
    N-am fi realiști și loiali dacă am crede că este vorba deja de o cursă câștigată. S-a spus și se știe că după semnarea Tratatului de aderare, România și Bulgaria vor fi intens monitorizate pentru a-și pune în practică angajamentele luate. O rază de speranță pentru România este că economia începe să-și revină. Ea va beneficia de efectul suspendării vizelor pentru românii ce călătoresc în spațiul Schengen. Valuta adusă de cei peste trei milioane de români ce lu­crează în străinătate, așa zisele avantaje ale "economiei de graniță" au o bună perspectivă de integrare europeană. Consumul a crescut în România, iar investițiile străine s-au dublat față de aceeași pe­rioadă a anului trecut. Salariul minim va crește, România va primi subvenții de la Uniunea Europeană în viitorii trei ani de circa 4 mi­liarde euro pentru dezvoltarea agriculturii. Numeroase alte fonduri europene vor fi primite pentru dezvoltarea infrastructurii, a tu­ris­mului. Totul e ca acești bani să încapă pe mâini bune și să fie între­buințați pentru obiectivele destinate. Deci, depinde cum vom ști noi să ne gestionăm viitorul.
Gheorghe JURCĂ