Ultima oră
Turul II al alegerilor locale din județul Alba
Alegătorii de la sate mai harnici decât cei de la orașe
    Potrivit legii, turul II al alegerilor locale a avut loc la două săp­tămâni după primul tur de scrutin. Pe 6 iunie, din cele 77 de unități administrative, 23 de primari au fost desemnați din primul tur. Pentru ziua de ieri au rămas în cursă 106 candidați pentru 53 de localități, din care trei municipii (Sebeș, Aiud și Blaj), 6 orașe (Zlatna, Abrud, Câmpeni, Baia de Arieș, Ocna Mureș și Cugir). La urne au fost așteptați ieri circa 200.000 de locuitori ai județului, care urmau să-și desemneze primarii pentru următorii 4 ani.
    *Potrivit informațiilor furnizate de judecătorul Nicolae Butan, pre­ședintele Biroului Electoral Județean Alba, la ora 10,00 prezența la vot era de 7,16 la sută, mai mare în comparație cu 6 iunie, când la aceeași oră votaseră circa 5,87 la sută dintre alegători. În mediul urban, prezența la vot era de 6,12 la sută, în timp ce oamenii de la țară au fost din nou mai harnici decât orășenii, procentul în mediul rural fiind de 8,4 la sută. Statisticienii din Alba au calculat prezența la vot pe un eșantion de 40 de secții de votare, la care urmau să voteze 27.923 alegători. Până la ora 10,00, din acest total au votat 2000 de persoane, ceea ce reprezintă, așa cum am mai spus, 7,16 la sută. Cei mai mulți alegători au fost ieri dimineață la Ighiu, unde votaseră până la ora 10,00, 200 de cetățeni din totalul de 1604 înscriși pe listele permanente. 130 de alegători au votat și la Aiud la secția nr.4, din totalul de 1743. La polul opus, al prezenței scăzute la vot era secția nr.18 din Aiud, unde și-au exprimat opțiunea doar 5 din cei 127 alegători. Și la secția nr.2 Ocoliș au votat tot 5 alegători, din totalul de 143. La secția nr.18 din Cugir, până la ora 10,00 au votat 4 din cei 140 alegători de pe liste.
    *La nivel național, prezența la urne la ora 10,00 era de 7,22 la sută, cu puțin mai mare decât în județul Alba, din care 9,24 la sută reprezenta mediul rural și 5,69 la sută, mediul urban. În toată țara, urmau să se prezinte ieri la vot circa 12 milioane de români, la 1843 de circumscripții. Primele 5 partide cu candidați în turul II sunt la nivel național: PSD-1497, PNL-650, PD-620, PUR-217 și PRM-179.
    *O sesizare în legătură cu încălcarea legii electorale, nr. 67/2004, s-a înregistrat sâmbătă seara, în jurul orei 19.45, la Jidvei. Poliția a fost sesizată de candidatul PD la funcția de primar, Ioan Horhat, despre faptul că în satul Bălcaciu se desfășoară un bal... electoral. Mai exact, Ștefan Moldovan, din Bălcaciu, a organizat pentru romii din localitate un bal (seară cultural-distractivă) la care a participat și consilierul pe problemele romilor din cadrul Prefecturii Alba, Ilie Pe­tru, care făcea propagandă electorală pentru candidatul PSD. Po­lițiștii s-au deplasat la fața locului, constatând că reclamația se ade­verește. În cauză s-au declanșat cercetările.
    *O altă sesizare a ajuns la Poliția Blaj ieri dimineață și se referea la înscrisuri cu caracter obscen apărute peste noapte pe gardul unei secții de votare din Mănărade. Mai exact, pe gardul școlii generale din Mănărade - utilizată ca secție de votare - au fost inscripționate mesaje obscene, însoțite de desene explicite, dedicate PSD-ului. Polițiștii au fost la fața locului și derulează cercetări sub aspectul încălcării Legii 61/1991.
    *Ieri, la ora 14.00, prezența medie la urne în județul Alba a fost de 22,27 la sută, identică cu cea din turul I de scrutin. Conform Direcției Regionale de Statistică Alba, prezența la vot, la ora 14.00, se prezenta astfel: media pe județ a prezenței la vot este de 22,27 la sută. În municipii s-au prezentat la vot 16,66 la sută dintre cetățeni iar în orașe 22,85 la sută. Cetățenii din mediul rural s-au mobilizat în continuare mai bine ca orășenii, realizând o prezență la urne de 25,94 la sută, față de cea din mediul urban de 19,17 la sută. La nivel național, prezența la vot, până la ora 14.00, a fost următoarea: 23,13 a fost procentul pe țară, din care 27,86 la sută au fost alegători din mediul rural și 19,64 la sută din mediul urban. La această oră, județul Alba se afla sub media pe țară.
    *Biroul Electoral Central a stabilit, ieri, prin votul majorității mem­brilor lui, că persoanele care au împlinit vârsta de 18 ani după ziua de 6 iunie nu pot vota în cadrul celui de-al doilea tur de scrutin. Decizia BEC se bazează pe faptul că, potrivit hotărârii de Guvern, data alegerilor a fost stabilită la 6 iunie și, în consecință, toate e­venimentele s-au raportat la această dată. Discutabil a rămas faptul că până la luarea acestei hotărâri, o parte dintre tinerii aflați în discuție își exercitaseră deja dreptul de vot, pe liste speciale.
Grupaj realizat de
Nicoleta IDITA-TOMUȚA și Florin ROMAN

O tristețe amară și un mare semn de întrebare
La Alba Iulia, filmul "Patimile lui Iisus" a rulat cu sala goală
    După cum se știe, filmul lui Mell Gibson, în care este distribuită și celebra actriță română Maia Morgenstern a bulversat piața în­ca­sărilor. Numai în SUA încasările de pe urma acestui film au fost de peste 350 de milioane de dolari, iar în întreaga lume, cifra s-a ridicat la 600 de milioane de dolari. La Alba Iulia, unde filmul rulează în perioada 18-24 iunie a.c., s-a înregistrat un fapt șocant: vineri, 18 iunie, la cele două re­prezentații de la orele 15.30 și 17.30, abia dacă s-au vândut la cinematograful "Dacia", pentru ambele reprezentații circa 50 de bilete. E o rușine, o slabă publicitate făcută filmului, ca și o precară informație a publicului despre această stea-bombă a lumii filmului? Nu știm și nici n-ar avea la ce ne ajuta un răspuns. Chestiunea e că înainte ca cineva să vadă filmul în întregime, re­pre­zentanții unor instituții religioase și politice s-au angajat în dispute încinse al căror cal de bătaie a fost bănuitul antisemitism al regi­zorului catolic tradiționalist englez, recte regizorul Mell Gibson. Acest lucru n-a împiedicat însă pe nimeni să vadă acest film în care violența supliciului de pe ecrane a început să țină locul oricărei publicități. Se spune că undeva, cineva a leșinat, altundeva, un spectator mai slab de înger și-a dat duhul de emoție, de spaimă. În multe alte orașe filmul a rulat cu mașini de salvare la ușile cine­matografelor. Ei bine, la Alba Iulia, spectatorii surprinzător de puțini rodeau semințe și povesteau despre alegeri. Poate unde cotidianul ne-a imunizat, ne protejează. Dar filmul lui Mell Gibson nu aparține acestui regim, el se adresează celui mai profund strat al umanității intime, acolo unde fiecare își găsește propriile raporturi cu credința, cu divinitatea, dar acționează ca și cum pentru a fi conștienți de sacrificiul Mântuitorului, de jertfa tămăduirii păcatelor noastre, tre­buie să plătim. Spectacolul este un exercițiu de anduranță fizică, de punere la încercare a capacității noastre respiratorii. Cei întrebați de ce nu se duc să vizioneze un astfel de film epocal dau răspunsuri derizorii: e prea emotiv, violent, a venit prea târziu la noi, lumea și-a făcut rost de casete și CD-uri cu el. Nu este nimic de condamnat, dar într-o lume murdară, lipsită de emoție, de suflet, acest film ar putea constitui o baie de etică și morală, de interogație cu noi în­șine. (G.M.)
Englezii din Birmingham pregătesc un nou proiect social la Alba Iulia
    Englezii de la "Selsey Romania Orphan's A­ppeal" (SROA), din Bir­mingham, nu sunt niște necunoscuți pentru cititorii cotidianului nostru, pentru că toate activitățile și proiectele pe care ei le-au de­rulat în județul Alba au fost mediatizate în paginile ziarului "Unirea". Și, după cum se vede, englezii nu se opresc aici. Ei intenționează să pună în practică un nou proiect, la Centrul de servicii comunitare "Arnsberg", din Alba Iulia. Astfel, în cursul săptămânii trecute, președintele SROA, Tony Allen ("Little Tony", cum îi spun prietenii apropiați) s-a aflat în municipiul nostru, unde a purtat discuții cu directorul Centrului "Arnsberg", dr. Dan Sicoe, cu privire la viitorul proiect. Acesta (deocamdată doar o propunere ce așteaptă agrearea din partea Consiliului Județean Alba, și din partea comunității din Birmingham), a fost intitulat "Modul socio-medical de îngrijire și tra­tament pentru copilul cu afecțiuni severe 0-15 ani". În textul acestei propuneri de proiect se arată că "procesul de restructurare a caselor de copii și a sistemului de sănătate lasă în afara sistemului de pro­tecție o categorie de copii care suferă de afecțiuni grave (neu­ro­logice, malformații severe etc.). Aceștia necesită îngrijiri speciale, ca­re nu pot fi acordate în familie, de asistență și consiliere socială, igienă personală, alimentație, monitorizare și intervenție medicală de specialitate, reintegrare socială etc. O analiză efectuată în județul Alba arată că în ultimii ani au existat între 4-10 copii anual, care au trecut prin astfel de situații de dificultate extremă..."
    Din acest motiv, conducerea Centrului "Arnsberg" propune înfiin­ța­rea unui modul socio-medical, prin a cărui activitate să se rea­li­zeze o creștere a calității vieții beneficiarilor (categoria menționată de copii defavorizați), creșterea posibilității de intervenție complexă în vederea salvării lor și, dacă este posibil, a reintegrării sociale. (În momentul de față, în Centrul "Arnsberg" există cinci copii în această situație, cu vârste cuprinse între 1 și 6 ani, care sunt imobilizați, iar deplasarea lor se face cu mare dificultate). Spațiul necesar ame­najării acestui modul există în incinta centrului, a fost evaluat și au fost identificate nevoile de dotare. După o primă estimare a cos­turilor, dotările necesare vor costa cca. 3.550 de euro (estimarea nu cuprinde manopera și dotările interioare). Tony Allen a declarat că este sigur că suma respectivă va fi strânsă în scurt timp (cu ajutorul SROA și al întregii comunități din Birmingham) și pusă la dispoziția Centrului "Arnsberg". După cum ne-a informat dr. Dan Sicoe, se preconizează ca 20% din cheltuielile totale să fie suportate de autoritățile publice locale românești, iar proiectul final, cu specificații de costuri în detaliu, și contractul de parteneriat va fi elaborat după identificarea surselor de finanțare (adică după ce Tony Allen va con­firma că dispune de suma de 3.550 de Euro). (I.H.)
Tabere gratuite
    Și în această vacanță de vară, Agenția Națională a Taberelor și Turismului Școlar va derula programul de tabere sociale care se adresează copiilor ce provin din familii cu venituri mici. Majoritatea taberelor sociale vor fi la Năvodari - complexul de tabere administrat de Societatea Sind România -, prima serie ajungând la mare în data de 26 iunie. Selecția celor aproximativ 15.000 de copii care vor mer­ge gratuit în tabără o va face Prefectura din fiecare judet, cu con­sultarea inspectoratelor școlare și unităților de învățământ. La pro­gramul de tabere sociale pot participa copiii care îndeplinesc, cu­mulativ, următoarele conditii: *nu au beneficiat în anii anteriori de programele de protecție socială oferite de ANTTS *sunt beneficiari ai burselor sociale * au frecventat școala *au părinți (programul nu se adreseaza copiilor instituționalizați) *provin din familii cu venituri re­duse. (A.D.)

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.