Editorial
Mulți viteji se-arată!
    Simpatiile politice ale fiecăruia dintre noi ies la suprafață, vrem sau nu, ca uleiul deasupra apei. Această afirmație este valabilă doar pentru cei care nu-și schimbă preferințele după rezultatelor scru­tinelor sau ale sondajelor de opinie. Dar există și categoria "în­vârtiților" care cameleonic își schimbă culoarea cel puțin o dată la pa­tru ani. Este categoria celor care, deși au tăcut chitic, s-au pre­făcut echidistanți, se alătură cu rapiditate taberei victorioase, cla­mând în gura mare susținerea lor perpetuă și veche față de aceștia. Că o fac cei implicați în politică în speranța conservării funcțiilor sau a accederii într-unele mai înalte este un truism. O fac însă la fel de vârtos și spectatorii, cei care nu au, judecând în termeni imediați, nimic de pierdut, ni­mic de câștigat. Sau mai știi care or fi spe­ranțele lor ascunse? Oricum fără jenă recurg la orice mijloc pentru a-și aduce la cunoștința câștigătorilor zisa simpatie. Nici un efort nu este prea mic, de la prezentarea în calitate de susținător, la sediul învingătorilor (deși anterior nimeni nu-i văzuse pe-acolo), până la a ruga un amic, sau o cunoștință cu relații solide să șoptească dis­cret dar ferm acelorași învingători că x sau y le-a fost întotdeauna admirator sau chiar prieten.
    "Migrații" masive de acest tip, la nivelul cetățeanului de rând, s-au petrecut și în anul 2000, se petrec și acum, când în curtea A­lianței Dreptate și Adevăr PNL-PD poposesc tot mai multe astfel de păsări călătoare. Nu cer mult acum, doar să fie remarcați, că poate cine știe, peste vreun an sau doi, vor avea nevoie de sprijin. Micime care s-a răspândit în societatea românească asemenea unui can­cer. S-a spus și este foarte adevărat că fiecare popor are con­du­cătorii pe care-i merită. La asemenea psihologie, românii au și ei ceea ce merită.
    Cum poți însă să reduci acest fenomen? Pârghia cea mai con­venabilă se află tot în mâna politicienilor, care ar trebui să zâm­bească frumos și apoi să-i uite pe susținătorii cameleoni. Pentru că oricum aceștia nu le aduc mare câștig la urne, ei mergând cu valul. Iar dacă la următorul scrutin "valul" o ia în altă direcție, la fel vor face și ei. Așa că plecarea lor - pagubă-n ciuperci. Mai mult, nu nu­mărul nou veniților face puterea unui partid. S-a dovedit că toate racolările și înscrierile masive în PSD de după 2000 nu i-au adus acum nici un câștig. Au existat membri PSD care au votat clar cu Opoziția.
    Dacă vor să mențină și să dezvolte avantajul obținut acum, PNL și PD trebuie să uite de animozitățile existente încă la nivelul or­ganizațiilor județene și să se apuce cât mai repede și cât mai serios de treabă. Au la dispoziție patru luni în care să demonstreze alegătorilor că sunt administratori eficienți, că au resursele (în pri­mul rând morale) de a face ceea ce au promis. Orice pas greșit (și este ușor de făcut un asemenea pas când euforia victoriei pare a nu se mai termina) poate însemna un avantaj pentru perdanții de acum, perdanți care trebuie apreciați la adevărata lor valoare: cea a celui mai mare partid din România. Alianța D.A. nu se poate baza pe susținătorii de conjunctură, cel puțin nu atunci când se fac strate­giile pentru alegerile parlamentare din această toamnă. Vitejii de-acum s-ar putea să dea atunci bir cu fugiții doar pentru a reapărea în tabăra victorioasă și tot clamându-și simpatia.
Anca DINICĂ