Prima pagină Ediția din: 24.6.2004
Mare bătălie pentru "parlamentul" județean
    Bătălia pentru câștigarea Consiliului Județean Alba este dură. Lup­ta este puternică, pe față și în culise, pentru că aici sunt banii pentru investiții, drumuri și apă, pentru că de aici se dă "ora exactă" în județ. CJ Alba este organismul care atrage ca un magnet primarii din celelalte partide. În 2000, după ce a câștigat conducerea Con­siliului Județean Alba, în urma unei alianțe surprinzătoare la acea vreme cu PNȚCD, fostul PDSR, actualul PSD și-a dublat numărul de primari. PSD a dominat județul din acest punct de vedere, dar ulti­mele alegeri au dovedit că "implanturile" de la PNL, PNȚCD, PRM, PD sau fostul ApR nu au fost tocmai reușite. PSD a devenit un partid prea mare în care toată lumea cerea funcții și bani mai mulți de la CJ. Nu toți au putut fi satisfăcuți, așa că au apărut și ne­mul­țumirile. Acum Alianța PNL-PD a făcut un pas important, adjude­cân­du-și majoritatea în CJ Alba. Pentru a întări această structură, liderii alianței au semnat un protocol cu PUR, par­tidul condus la nivel ju­dețean de Nicolae Popa. Dacă această înțelegere va fi respectată ad-litteram, atunci la constituirea noului CJ nu va fi nici o problemă. Dar ce e sigur oare în politica românească? PUR-ul și-a dat exame­nul de maturitate, când, la constituirea CJ Alba ce ar fi trebuit să aibă loc marți, a rămas fidel alianței. Se bănuia că PSD va încerca o ultimă "lovitură" atrăgând de partea sa, pe lângă PUR și PRM, doi, trei nemulțumiți din cealaltă parte, care au rămas în afara jocului. Un zvon greu de crezut, îmbibat cu parfum de roze, este că PSD-ul va sprijini PNL-ul pentru postul de președinte! Trecând din planul speculațiilor în cel al realității, să observăm că PUR-ul nu a plecat spre orizonturile trandafirii, iar "capul de listă" al PSD, senatorul Filipescu s-a transferat la PD exact în ziua în care ar fi trebuit să se constituie noul CJ. Mircea Hava nu a vrut să riște nimic și și-a luat toate măsurile de precauție. PD a dat o lovitură partidului de guver­nământ care l-a tot șicanat, prin venirea lui Cornel Filipescu, nimeni altul decât cel care a stabilit....lista de consilieri ai PSD Alba și era omul nr. 2 în partid. Până nu o să aud motivația gestului său, nu o să cataloghez gestul d-lui Filipescu, și o să-l consemnez ca atare. Nu este nici primul nici ultimul care se reorientează în timpul jocului. PSD-ul spune că se bucură de plecarea lui Filipescu, omul pe care fostul prefect Ioan Rus nu-l are la inimă, dar fără îndoială se gândește că ar putea urma și alte dezertări.
    Însă, sursele noastre spun că PSD nu se dă bătut și va lupta pâ­nă în ultimul minut, iar neconstituirea CJ Alba rămâne cel mai eloc­vent exemplu. Se pare că și PSD sondează în tabăra adversă doi sau trei consilieri. Nu știu dacă îi va și scoate la suprafață, sau doar îi va rafina în umbră. Cert este că acest joc de intrigi nu place o­mului de rând, indiferent cine-l face. Omul a votat o listă pentru că a avut încredere în acei oameni, și orice "trădare" va fi taxată ca atare. Dar poate că se va trece și peste acest excursionism politic, dacă CJ Alba va funcționa mai bine decât vechiul organism, paralizat în lupte politice sterile ce au avut loc în defavoarea alegătorului. Pe mine personal nu mă interesează cine cu cine se "iubește" și se combină, care trece într-o parte sau în alta, numai să avem un CJ funcțional. Numai că nu toți cetățenii pot fi de părerea mea. Dru­murile județului arată ca vai de capul lor, mii de locuitori nu au apă potabilă și canalizare, investițiile se pot număra pe degete, așa că este mult de lucru la nivelul județului. Așteptările sunt mari. Cred că reușita alianței depinde de pragmatism, eficiență, înțelepciune și respectarea celorlalți actori politici din noul Consiliu Județean. Dacă va intra în jocul datului la "gioale", al plătirii de polițe, al aroganței și al disprețului față de celelalte partide, mă îndoiesc că alegătorii vor fi mulțumiți. Să sperăm că alianța și partenerii săi vor lucra zi și noap­te pentru a demonstra cetățenilor că nu au greșit atunci când i-au votat.
Florin ROMAN

Politica și funcțiile toacă bani, dobânda crește în următorii 4 ani
•PSD a cheltuit cei mai mulți bani în campania e­lec­to­rală din județul Alba
      Campania electorală s-a încheiat așa că acum putem afla și cât s-a cheltuit, noua lege obligând partidele și formațiunile politice să declare la Curtea de Conturi un raport de venituri și cheltuieli. Deși suntem doar în faza de "pionierat" în ale transparenței modului în care s-au colectat și cheltuit aceste fonduri, suntem în măsură să vă comunicăm sumele consumate de partide la alegerile locale: PSD conduce detașat cu 2,9 miliarde de lei, semn că partidul de guvernământ are mulți membri, dar și simpatizanți și cotizanți; locul II este deținut de PD, partidul cheltuind circa 600 de milioane de lei, se pare, cu folos, pentru că a obținut rezultate bune; la fel se poate spune și despre PNL, care a declarat cheltuieli de 367 de milioane de lei; PRM-ul a obținut intrarea în consiliul județean și cel mu­nicipal, la Alba Iulia, cheltuielile declarate fiind de 270 de milioane de lei; cel mai sărac din TOP-ul partidelor politice, potrivit cifrelor declarate ca fiind cheltuite, este PUR-ul cu ceva peste 100 de milioane de lei. Dar și PUR-ul și-a atins scopul la locale, intrarea în CJ Alba și în CLM Alba Iulia. Ca să vă faceți o imagine mai fidelă asupra acestor sume, vă spunem că la București candidatul inde­pendent la sectorul 5, fostul pesedist Marian Vanghelie, a cheltuit suma de 1,6 miliarde de lei. Este posibil ca sumele cheltuite să fie mai mari decât cele declarate. Pentru celelalte partide am lăsat-o mai moale cu nivelul sumelor cheltuite, pentru că banii aruncați în campania electorală s-au cam dus pe apa sâmbetei. Dacă "pla­samentele" și "investițiile" au fost reușite, asta știu doar cei care au co­tizat.
Florin ROMAN

În județul Alba
Alianța Dreptate și Adevăr țintește 50 de viceprimari
    Sâmbătă vor avea loc ședințele de constituire a consiliilor locale în 70 din cele 77 de localități ale județului Alba. Până la această da­tă se fac negocieri și calcule de ambele părți: PSD și Alianța D.A. Vicepreședintele Partidului Democrat Alba - Ștefan Bardan a decla­rat cu prilejul unei reuniuni în care PD a prezentat presei cei 18 pri­mari aleși, cei 9 consilieri județeni aleși și consilieri locali de la Alba Iulia că la nivelul județului Alba Alianța D.A. funcționează bine. De aceea se preconizează ca sâmbătă reprezentanți ai alianței în con­siliile locale să reușească să câștige la vot circa 50 de posturi de viceprimari. Adică să obțină posturi de decizie în administrația pu­blică și în localități unde primarul aparține PSD, PRM, sau PUR.
    Tot sâmbătă va avea loc ședința de constituire a Consiliului ju­de­țean Alba și de alegere a conducerii CJ Alba. Președintele PD Alba - Mircea Hava a declarat că va fi respectat întocmai protocolul de constituire al Alianței Dreptate și Adevăr, care stipulează că vor primi primele funcții de conducere în orice organism ales cei care obțin cele mai multe voturi, în cazul de față Partidul Democrat. Mir­cea Hava a mai precizat că aceleași documente pe care PD le va respecta întocmai prevăd că cel care le nesocotește nu va primi altă pedeapsă decât excluderea. Reamintim că în săptămânile care s-au scurs de la anunțarea rezultatelor primului tur de scrutin s-a vehi­culat ideea ca președintele PNL Alba - Teodor Atanasiu să ocupe și funcția de președinte al Consiliului județean Alba. Conducerea co­lectivă centrală a Alianței DA (Traian Băsescu și Teodor Stolojan) a dat și ea un semnal clar că trebuie respectate prevederile acordului de constituire a Alianței D.A. În zilele care au mai rămas până sâm­bătă vor apărea desigur speculații de tot felul, dar PD este decis să respecte litera protocolului amintit. Un argument în plus l-a adus deputatul PD Alexandru Pereș, care a arătat că PD a obținut 18 mandate de primari, mai puține decât PSD (dar mai mult decât în anul 2000 când a obținut 10), dar "păstorește" o populație mai numeroasă - 139.582 de cetățeni ai județului Alba, reprezentând 36,47 %; PSD cu cele 32 de mandate veghează asupra destinelor a 104.736 cetățeni, adică 27,4%, iar PNL cu 14 mandate admi­nis­trează 101.198 cetățeni, adică 26,4%. Asta pentru că PD a obținut victoria în municipiul Alba Iulia și în alte trei orașe, precum și în câteva dintre cele mai mari comune ale județului.
Anca DINICĂ

Important pentru elevii care au promovat Testele Naționale
    Ierarhia la nivel județean, în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere, pentru elevii care au promovat Testele Naționale 2004, se află la adresa de web: http://admitere 2004.albanet.ro începând cu data de 23 iunie 2004. (Inspector Școlar General, prof. Dorin Gheor­ghe SANDEA)
Accident spectaculos la Câlnic
O Skoda Octavia s-a rostogolit 30 de metri, pe câmp
    Ieri dimineață, în jurul orei 5.30, pe DN 1, pe raza comunei Câl­nic, s-a produs un accident rutier în care o persoană a fost rănită. Conducând o Skoda Octavia pe direcția Sebeș-Sibiu, Adrian Hada (de 52 de ani, administratorul unei societăți comerciale din Sebeș) a virat brusc dreapta (posibil pentru a depăși un alt auto­turism), a derapat și s-a lovit cu roțile de șanțul din partea dreaptă a șoselei. În urma izbiturii, autoturismul s-a rostogolit pe o distanță de 30 de metri, pe câmp, după care s-a oprit pe cupeu. Șoferul, lucid în momentul sosirii echipajului de poliție la locul accidentului, a leșinat după circa 10 minute. Hada a fost transportat de urgență la Spitalul Județean Alba, secția ATI-Neurochirurgie. În cauză, poliția rutieră con­tinuă cercetările. (N.I.T.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.