Editorial
Și bogații plâng
    Săptămâna aceasta, românii n-au mai avut nevoie de telenovele din categoria "Și bogații plâng" pentru că, începând chiar de luni, te­lejurnalele și gazetele au prezentat pe larg întâmplări senzaționale. Mai întâi a fost moartea misterioasă a miliardarului Mihail Erbașu, care a antrenat zeci de reporteri în rezolvarea dilemei sinucidere sau crimă. Transformați brusc în detectivi, presarii au luat în brațe una sau alta dintre variante și au construit scenarii. Nimeni n-a atins însă performanța lui Dan Diaconescu de la OTV, care ne-a arătat luni seara scaunul gol din fața lui afirmând cu patos că acolo ar fi trebuit să stea bietul Erbașu. Acesta l-ar fi contactat pe D.D. cu câteva zile înainte, în vederea unei emisiuni de dezvăluiri-bombă privind "mafia din construcții". În stilul obișnuit, D.D. a profitat de o­cazie ca să-i bată ceva cuie în talpă primarului Băsescu, atribuindu-i defunctului niște afirmații care, evident, nu pot fi probate în nici un fel. Un ziar central a emis ipoteza că Erbașu s-ar fi sinucis din pricina fiului său mai mic, care l-ar fi ruinat cu datoriile de la poker, respectivul făcând parte, de asemenea, din cercul suspecților cer­cetați în dosarul "Cocaină pentru VIP-uri".
    Cu aceasta am ajuns la următorul subiect de prima pagină care a fost audierea la Parchetul General a lui Ion Ion Țiriac (fiul ce­lebrului om de afaceri Ion Țiriac) și a Ilenei Lazariuc (fata cântăreței Anastasia Lazariuc). Din nou s-au făcut multe speculații privind calitatea de martori sau de învinuiți a celor doi tineri care ar fi cum­părat și poate chiar traficat droguri în cadrul rețelei din care sunt suspectați a face parte nepotul și fiica lui Mircea Sandu, respectiv Robert și Raluca, precum și câțiva sportivi de renume. Majoritatea comentariilor pe această temă s-ar putea intitula "Ce bine-mi pare că ai luat țeapă!". Evident, dacă ar fi titrate de psihanaliști.
    Această orientare a afectelor, în special a frustrărilor tele­spe­cta­torilor, către persoane care prin statutul lor privilegiat nu pot să stâr­nească decât invidie a făcut ca telespectatorii să fie mai puțin atenți la autocompromiterea lui Sergiu Sechelariu, secretar de Stat în Ministerul Transporturilor, care a fost filmat de o echipă a Antenei 1 în timp ce încerca să-i convingă pe băcăuani să-l realeagă primar pe fratele său cu următoarele argumente: "Am trimis foarte mulți bani la Bacău, în municipiu și județ. De aceea am fost acuzat de «Evenimentul Zilei», Antena 1 și «Jurnalul Național» că am luat fon­duri din alte județe și din municipiul București și le-am trimis la Bacău. Așa este. Mă fac vinovat de acest lucru. Dar așa am considerat că este normal, să vă răsplătesc votul pe care l-ați dat acum patru ani de zile". Ce-și face omul cu gura lui e... tâmpenie curată și implicit recunoașterea involuntară a unei practici mult prea răspândite la noi, respectiv deturnarea de fonduri în interes personal și, evident, de partid. Temperamentul fraților Se­chelariu a devenit o problemă serioasă pentru Guvernul Năstase și pentru PSD, în con­dițiile în care Dumitru tocmai și-a dat în petic și el, amenințându-l telefonic cu "execuția" pe ziaristul sportiv Sebi Șufariu din Bacău. Cu toate bip-urile de pe micul ecran, defularea lui Dumitru Seche­lariu a fost șocantă prin violențele de limbaj și amenințările proferate la adresa lui Șufariu. Ca dovadă că și Clubul Român de Presă și Academia pentru Monitorizarea Presei au reacționat, solicitând intervenția de urgență a organelor abilitate "înainte ca ireparabilul să se producă și primul ziarist să fie ucis doar pentru că este ziarist". Așteptăm cu in­teres răspunsul autorităților.
Maria Lucia MUNTEANU