Ultima oră
Moții de la Roșia Montană nu pot trăi doar din... ONG-uri
•Patrir Cluj Napoca a fost finanțat cu peste 10 mii de euro pentru a se opune investiției de la Roșia Montană
      În urma apariției în ziarul nostru a articolului cu titlul "Militanții ecologiști s-au transformat în mercenari a căror conștiință se plă­tește cu bani grei", am primit la redacție un drept la replică din par­tea coordonatorului campaniei "Salvați Roșia Montană" al Institutului Român pentru Acțiune, Instruire și Cercetare în Domeniul Păcii (Pa­trir), domnul Sabin Mureșan. În replică se precizează, printre altele: "Vă mulțumim în primul rând pentru atenția și interesul pe care le a­rătați față de proiectul de minerit propus la Roșia Montană de Com­pania Roșia Montană Gold Corporation, respectiv față de campania "Salvați Roșia Montană!"(...) Vă garantăm că nu am fost niciodată finanțați de Mineral Policy Centre, Washington DC. SUA, Caroline Juler, Bankwatch CEE, Francoise Heidebroeck și un ziar din Ro­mânia. De asemenea, nu am fost niciodată finanțați în cadrul cam­paniei cu suma de 5000 de dolari și nu am dobândit în urma do­națiilor pe proiectul de care menționați dumneavoastră (pe care nu l-am derulat) echipamentele de birotică și logistică pe care le enu­merați în articol (...) În ceea ce privește denigrarea gratuită și insultele aduse organizației noastre, o punem pe seama neinformării corecte a reporterului dumneavoastră, având în vedere că nu am fost contactați pentru a furniza datele care apar în articol".
    Îmi pare rău, dar cei de la Patrir fie nu-nțeleg ce scrie în ziar, fie sunt răuvoitori. Subtitlul din materialul nostru era "Patrir și Alburnus Maior finanțate pe un singur proiect cu 5000 de dolari". Este vorba de un proiect înscris la categoriile: protecția mediului, apărarea drep­turilor individuale sau colective, comportament civic și participare publică", intitulat "Salvați Roșia Montană", realizat între aprilie și octombrie 2003 de Alburnus Maior... în parteneriat cu Patrir Cluj Napoca. Iar acest lucru nu este nici măcar interpretabil. Colaborarea dintre cele două ONG-uri este evidentă, iar acest lucru se poate vedea foarte simplu consultând documentele. Cât despre buget și finanțare, ne vedem obligați să le prezentăm în facsimil (Nota administratorului siteului: Din cauza limitării tehnice specifice Internetului, nu putem reproduce lizibil în site aceste facsimiluri, care au fost publicate în varianta tipărită a ziarului Unirea) pentru a nu mai lăsa loc de interpretări. Nu înțeleg de unde s-a tras con­cluzia, în urma articolului din ziar, că bugetul este al Patrirului? Acolo se vorbea de colaborarea dintre cele două ONG-uri și despre cifrele oficiale prezentate la Gala societății civile. Mă rog, fiecare înțelege ce vrea.
    Pentru corecta informare a opiniei publice, Patrir ne-a pus la dis­poziție raportul anual pe 2003, în care la capitolul "Campania Salvați Roșia Montană!" este scris negru pe alb că acțiunile de informare și conștientizare au avut loc în colaborare cu Alburnus Maior. "Majo­ritatea activităților de teren au fost organizate în colaborare cu Aso­ciația aurarilor Alburnus Maior, organizația localnicilor care se opun proiectului de investiție în minerit", se mai precizează în raportul anual. Tot cei de la Patrir ne informează că proiectul a dispus de trei surse de finanțare: Ambasada Regatului Țărilor de Jos la București - 7110 euro, Fondul pentru Solidaritate XminY, Olanda - 3000 de euro și din bugetul general al Patrir, 800 de euro. Ne-am fi bucurat ca raportul anual pe 2003 al Patrir să fie însoțit și de viza organelor fi­nanciare, dar oricum le mulțumim clujenilor că ne-au dat o mână de ajutor, pentru a confirma sumele frumușele care s-au cheltuit în cam­pania împotriva investiției de la Roșia Montană. În rest, să vedem cum ONG-urile le vor da moților de lucru ca să o ducă mai bine. Până una alta ar fi bine să-i instruiască pe moți să-și facă fie­care un ONG...
Florin ROMAN

Cornel Filipescu dixit:
"Mugurel Sârbu este o persoană cu care nu se poate colabora"
    Așa cum a promis în 15 iunie când și-a anunțat demisia din PSD și înscrierea în PD, senatorul Cornel Filipescu a explicat motivele gestului său în cadrul unei conferințe de presă. Problemele au în­ceput după data de 6 februarie, când a avut loc Conferința județeană a PSD Alba în care Mugurel Sârbu a devenit președintele PSD Alba, iar Cornel Filipescu a fost numit președinte executiv al organizației. "În perioada care a urmat m-am convins că Mugurel Sârbu nu este un om pregătit, nu știe ce este managementul organizațional și po­litic. A luat de aceea destule decizii greșite, deși i-am atras atenția de mai multe ori asupra lor." Cu acest prilej, Cornel Filipescu a precizat că la momentul Conferinței județene a PSD Alba, Mugurel Sârbu nu a fost dorit în funcția de președinte nici de conducerea centrală a partidului, deși el a susținut tot timpul contrariul. La o întâlnire care a avut loc anterior conferinței la București, președintele PSD - Adrian Năstase ar fi spus că președinte al organizației Alba va fi Cornel Filipescu, iar Mugurel Sârbu va fi numit președinte exe­cutiv. Se pare că decizia președintelui PSD l-a nemulțumit pe Mu­gurel Sârbu, care a plecat glonț la Ministerul Administrației și In­ter­nelor pentru convorbiri cu ministrul Ioan Rus. Au urmat presiuni asupra lui Cornel Filipescu, care apoi a cedat. Biroul Executiv Jude­țean al PSD Alba nu a fost nici el de acord cu președinția lui Mu­gurel Sârbu, dar cum Cornel Filipescu a refuzat să mai candideze, asta este. Pe fondul acestor neînțelegeri inițiale nici o viitoare cola­borare nu a putut funcționa, mai ales că, declară Cornel Filipescu, Mugurel Sârbu s-a arătat refractar la toate inițiativele sale. "Am vrut să plec de la PSD fără să fac valuri și fără să fac vreun rău colegilor care rămân și printre care se află oameni de valoare. M-a surprins însă comunicatul Delegației Per­manente a PSD Alba în care eram făcut în fel și chip. Nu cred că vreun membru al Delegației Permanente a fost de acord cu acest comunicat." Referitor la faptul că în această campanie Cornel Filipescu a avut sarcina directorului de campanie, el a declarat că a fost doar un titlu onorific, toate ideile sale fiind contramandate de Mugurel Sârbu. Iar rezultatele se văd pentru că "în anul 2000 am fost director de campanie și am reușit să obținem rezultate mult mai bune decât a obținut PSD acum. Lipsa de experiență și-a spus cuvântul. (...) Am ales Partidul Democrat pentru că este un partid de doctrină social-democrată, dar și pentru că, analizând de mai mult timp activitatea pediștilor conduși de Mircea Hava mi-am dat seama că este o echipă de construcție, o echipă alături de care doresc să mă implic în efortul de îmbunătățire a vieții noastre a tuturor."
Anca DINICĂ

Sărbătoare de suflet a medicilor pensionari
    I-au jurat credință lui Hypocrat, și-au pus experiența și pregătirea profesională în slujba bolnavului, au salvat de-a lungul carierei lor sute și mii de vieți. Medicii pensionari ai județului Alba, căci despre ei este vorba, s-au reunit ieri pentru câteva ore la hotelul "Parc" din Alba Iulia, într-o manifestare de suflet, organizată de dr. Gheorghe Vieru, președintele Colegiului Medicilor. Revederea a fost una emo­ționantă, pentru că medicii pensionari nu s-au văzut de mulți ani. A fost un bun prilej pentru veteranii "halatelor albe", ca la o gustare "condimentată" cu un suc și o cafea să depene amintiri profesionale și să-și amintească de primele zile de practicieni prin spitale. Dr. Gheorghe Vieru le-a făcut o frumoasă surpriză, oferindu-le un album cu fotografii vechi, în care invitații erau mai tineri cu 30-45 de ani. Dânsul le-a promis celor 35 de medici pensionari prezenți la în­tâlnirea de la hotel "Parc" că albumul va fi multiplicat și câte un exemplar va fi dăruit fiecăruia. O merită deplin, ca și întreaga noas­tră recunoștință pentru ceea ce au făcut de-a lungul carierei lor.(F.R.)
Sfințirea Bisericii "Sf. Apostoli Petru și Pavel" din Câmpeni
    În dimineața zilei de duminică, 27 iunie, la Câmpeni se va des­fășura slujba de sfințire a Bisericii purtând hramul "Sfinții Apostoli Petru și Pavel". Ceremonia religioasă va fi oficiată de ÎPS Andrei, arhiepiscopul Alba Iuliei însoțit de un sobor de preoți. Se estimează prezența a peste 2000 de credincioși.(N.I.T.)
La Teiuș
250 de milioane de lei distruse de foc
    Joi seara, în jurul orei 20.00, pe strada Clujului din Teiuș a iz­bucnit un incendiu în gospodăria lui Vasile T., de 45 de ani. Din cauza unui scurtcircuit apărut la instalația electrică din podul graj­dului, s-a aprins fânul depozitat acolo. Mai mult, focul s-a extins și la podul casei. Până la sosirea pompierilor militari din Alba Iulia, vecinii păgubitului au reușit să limiteze acțiunea focului. În urma intervenției pompierilor militari, acesta a fost stins definitiv. Pagubele au fost estimate la circa 250 de milioane de lei, fiind distruși cam 60 mp din acoperișurile casei și grajdului și circa 5 tone de fân. Pompierii au reușit să salveze restul casei de locuit, estimată la circa 500 de milioane de lei. (N.I.T.)
Ziua internațională împotriva consumului și traficului ilicit de droguri
    Sâmbătă, 26 iunie a.c., în întreaga lume se sărbătorește „Ziua Internațională împotriva Consumului și Traficului Ilicit de Droguri". Totodată, Agenția Națională Antidrog, structură componentă a Minis­terului Administrației și Internelor, sărbătorește împlinirea unui an de existență.
    În 1987, la Adunarea Generală a Națiunilor Unite, a fost adoptată Declarația care îndemna guvernele și organizațiile să dezvolte pro­grame menite să abordeze multidisciplinar lupta împotriva consu­mului și traficului de droguri. În același cadru, s-a decis ca în fiecare an, la data de 26 iunie, să se marcheze, în întreaga lume, "Ziua Internațională împotriva Consumului și Traficului Ilicit de Droguri". Tema propusă anul acesta este: „Drogurile: tratamentul dă rezul­tate". Astfel, Organizația Națiunilor Unite subliniază importanța tra­tamentului dependenței de droguri pentru reducerea implicațiilor ne­gative ale consumului de droguri atât în plan personal, cât și so­cial, punând accent pe reducerea discriminării și marginalizării so­ciale a consumatorilor de droguri. (N.I.T.)

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.