Prima pagină Ediția din: 26.6.2004
Astăzi, la Alba Iulia, învingătorii își împart tortul puterii
Teodor Atanasiu - președintele Consiliului Județean, Primăria Alba Iulia - condusă de pediști
    Astăzi la Alba Iulia va avea loc ședința de constituire a Consiliului județean Alba și alegerea conducerii acestui organism al admi­nis­trației publice județene. Așteptată cu sufletul la gură de toți poli­ticienii, dar și de electori, ședința se pare că nu va aduce răsturnări ale situației stabilite prin rezultatul scrutinului de la 6 iunie. Se știe că organizațiile județene Alba ale Partidului Democrat, Partidului Național Liberal și Partidului Umanist din România au semnat un protocol prin care își asigură majoritatea necesară desemnării con­ducerii Consiliului Județean Alba și a primăriilor orașelor și comu­nelor unde cele trei partide au obținut scoruri bune. Conform acestui protocol, președintele PNL Alba - Teodor Atanasiu va deveni și pre­ședintele Consiliului județean Alba, urmând ca cele două funcții de vice­președinte al CJ Alba să fie ocupate de Ion Dumitrel - vice­președinte al PD Alba și Nicolae Popa - președinte al PUR Alba. Mir­cea Hava - președintele PD Alba a declarat în cadrul unei con­ferințe comune extraordinare la care au participat toți liderii partidelor semnatare ale protocolului de colaborare că la votul de astăzi din Consiliul județean se bazează pe 21 de voturi (din cele 33 posibile), astfel încât nu există nici o posibilitate ca funcțiile puse în joc să nu fie ocupate de oamenii desemnați și negociați prin protocol. Mir­cea Hava și-a exprimat speranța ca astăzi Prefectura județului să nu mai găsească vreo chichiță pentru amânarea ședinței, care oricum este convocată la data limită prevăzută de lege.
    În situația în care consilierii județeni aleși ai PSD Alba și ai PRM Al­ba vor boicota ședința (deși au declarat public chiar prin gura pre­ședintelui PSD Alba - Mugurel Sârbu că se vor prezenta), ea va fi repetată conform legii marți, 29 iunie. Mai trebuie spus că primarul ales al comunei Horea, Corneliu Olar, care a fost ales și consilier ju­dețean, a renunțat la mandatul de consilier în favoarea celui de pri­mar. În ceea ce privește mandatul de consilier județean al domnului Cornel Filipescu, pe care PSD ar dori și a și declarat că-l va inva­lida, Mircea Hava a explicat că va fi imposibil pentru că senatorul Filipescu a obținut de la Biroul Electoral Județean certificatul de re­cunoaștere a mandatului obținut prin votul electoratului. Ar mai fi de adăugat că înțelegerea dintre organizațiile județene Alba ale PD, PNL și PUR nu este tocmai pe litera protocolului de constituire la nivel național a Alianței Dreptate și Adevăr (care dădea PD-ului func­ția de președinte al CJ Alba), dar Mircea Hava și Teodor Atanasiu au declarat că își asumă răspunderea pentru inadvertență. Fără îndoială că la cedarea de către PD a funcției de președinte al CJ Alba către PNL a contat și faptul că PNL a renunțat la funcția de viceprimar al municipiului Alba Iulia în favoarea PD. Astăzi are loc și ședința de constituire a Consiliului local Alba Iulia, ocazie cu care vor fi aleși cei doi viceprimari, ambii pediști: Călin Potor și Ioan Bogățan.
    Pentru că lucrurile par a nu mai avea cale de întoarcere, viitorul președinte al CJ Alba - Teodor Atanasiu a declarat că în acest man­dat de președinte va face tot ce stă în puterea sa pentru ca admi­nistrația publică județeană să devină cu adevărat un organism în sluj­ba cetățeanului, așa cum este de fapt normal să fie.
Anca DINICĂ

Cele mai vechi înscrisuri din lume, tăblițele de la Tărtăria, vândute prin... Internet!
    Dr. Napoleon Săvescu, președintele Societății "Dacia Revival" din New York, a declarat în deschiderea Congresului Internațional de Da­cologie că a achiziționat tăblițe descoperite la Tărtăria prin... In­ternet. Principala temă de discuție la acest congres vor fi tăblițele de la Tărtăria. Specialiștii susțin că tăblițele datează din perioada cu­prinsă între sec. IV i.Hr. și sec. I d.Hr. Deși au fost scoase la iveală circa 500 de tăblițe, de foarte puține se mai știe ceva. În schimb, unele tăblițe de la Tărtăria se vând pe...Internet. Două dintre acestea au fost cumpărate, așa cum am mai precizat, chiar de dr. Napoleon Săvescu. Potrivit cercetătorului italian Marco Merlini, care a datat, prin metoda carbonului radioactiv, resturile osteologice descoperite în situl de la Tărtăria, tăblițele de aici sunt cele mai vechi înscrisuri din lume.(F.R.)
Arestat pentru tâlhărie
    Călin Constantin Galdău, de 22 de ani, din satul Cărpeniș, co­muna Roșia Montană, a fost arestat preventiv 29 de zile pentru co­miterea infracțiunii de tâlhărie, pe baza unui mandat emis de Tri­bunalul Alba. Galdău va fi cercetat în stare de arest preventiv, deoa­rece în noaptea de 20/21 martie a.c. i-a smuls unui cetățean geanta pe care acesta o purta sub braț și în care se aflau 5 milioane de lei, bani proveniți din salariu. (N.I.T.)
Peste 120 de cugireni au rămas fără curent electric
    Într-o adresă trimisă ziarului nostru, Primăria Cugir ne informează că blocul de garsoniere de pe strada Viitorului 2 A, în care trăiesc 41 de familii, respectiv 123 de persoane, majoritatea copii, a fost debranșat de la rețeaua de electricitate. Blocul respectiv este pro­prietatea SC Cugir SA. Debranșarea s-a făcut din cauza neplății facturilor de către locatari. În prezent, hrana este preparată prin ve­cini sau pe la prieteni. Situația este în mare parte aceeași în tot orașul, pentru că foarte mulți cetățeni au datorii la plata utilităților. Pentru a preveni acțiunile în instanță și executările silite, cetățenilor li se recomandă să negocieze eșalonarea datoriilor și achitarea fac­tu­rilor curente.(F.R.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.