Editorial
PSD între a fi și a avea
    Astăzi toată presa va sta cu ochii pe Delegația Permanentă a PSD care va trebui să ia act de incendiile izbucnite în absența din țară a d-lor Adrian Năstase și Ion Iliescu. Vâlvătaia cea mai furioasă s-a produs la Cluj, unde orgoliul rănit al ex-ministrului Ioan Rus a luat foc amenințând Vrancea, Bacăul și însăși conducerea centrală a PSD. Concret, învinsul Ioan Rus a cerut duminică, într-o confe­rință de presă, descentralizarea, reformarea și recalibrarea regională a PSD. Motivul? Imaginea foarte proastă pe care au creat-o parti­dului anumite organizații și persoane, în speță filialele PSD din Vran­cea și Bacău în frunte cu liderii lor. "Vom revendica în numele intereselor noastre transilvane următorul lucru: orice negociere pri­vind Transilvania se va face la Cluj sau în alt oraș din Transilvania, nu la București", dixit Ioan Rus, promotorul până mai ieri al "marii împăcări" eșuate din pricina infidelității UDMR, care i-a spus DA Alianței PNL-PD atât la Consiliul județean cât și la Primărie.
    Prompt și realist, Octav Cozmâncă, președintele executiv al PSD, a replicat că "nu se pot realiza succese mai mari dacă se descentralizează eșecurile". Aflat la Istanbul, Adrian Năstase a de­clarat că afirmațiile lui Ioan Rus și Octav Cozmâncă sunt simple "defulări". Așa o fi, numai că numărul "refulaților" din PSD este din ce în ce mai mare, amploarea frustrărilor constituind un pericol mai mare la adresa partidului decât acela reprezentat de Alianța PNL-PD și de opoziție în general. Junelui Ponta, de exemplu, i s-a pus pata pe fotoliul lui Cozmâncă, pe care ar vrea să i-l tragă acestuia de sub fund. Astfel, tânărul vicepreședinte al PSD, despre care se spune că ar fi protejatul lui Adrian Năstase, a declarat luni că va pro­pune reorganizarea structurilor de conducere ale partidului după modelul Organizației de tineret (TSD), adică fără funcția de pre­șe­dinte executiv și cu un număr mai mic de vicepreședinți, mai exact nouă, câte trei din Transilvania, Moldova și Muntenia. Ponta a îm­brățișat ideea vicepreședintelui Ioan Rus privind descentralizarea politică, dar a fost contra regionalizării. Cătrănit, Octav Cozmâncă a răspuns că planul lui Ponta îl reprezintă doar pe el: "Ponta este un nimeni în partid. El nu are nici un cuvânt de spus în organizare. Restructurarea PSD se va face, dar nu după părerile lui". Normal, că doar nu era să credem poanta din campania electorală privind creșterea influenței tinerilor în PSD.
    Întrebat despre propunerile lui Ioan Rus, Viorel Hrebenciuc nu s-a arătat deloc entuziasmat: "Ce să comentez? Este problema lui. O să discutăm în Delegația Permanentă. Dacă vroiam, regionalizam de mult Moldova, dar aceasta nu este o soluție. Am motivele mele să cred acest lucru". La rândul lui, baronul de Vrancea Marian O­prișan l-a luat peste picior pe justițiarul Rus: "Nu pot să înțeleg de ce domnia sa vorbește de baroni de Vrancea, în condițiile în care a făcut parte din grupul de control al PSD care a verificat activitatea mea în Vrancea, în anul 2002, analiză ce a stabilit cu certitudine nevinovăția mea". Oricâte acuze i s-ar putea aduce lui Marian Opri­șan, el are dreptate de această dată. În fond, când era ministru de Interne, pre mulți (baroni) ar fi putut să-i căsăpească d-l Ioan Rus. De ce oare n-a făcut-o? Probabil din același motiv care a determinat PSD-ul să-l reprimească în brațele sale pe hulitul Vanghelie, care n-o fi știind el să conjuge verbul "a fi" dar, vorba Tiei Șerbănescu, știe cu siguranță să folosească verbul "a avea". Acest mare talent l-a dat gata și pe doctorul Sorin Oprescu, vicepreședinte al PSD, care a făcut luni seara următorul anunț: "În aceste momente istorice, autosuspendarea lui Marian Vanghelie din PSD a încetat". Mai știi? Poate că asemenea gesturi de recuperare a baronilor vor căpăta, prin totala compromitere a imaginii PSD, o reală însemnătate is­torică.
Maria Lucia MUNTEANU