Ultima oră
Constituiri de consilii locale sabotate de PSD și PRM
•PD-ul și-a atras viceprimarii de partea sa, inclusiv pe cel mai vârstnic, Aurel Voicu (Cugir) de 70 de ani
      În cursul zilei de ieri au avut loc mai multe ședințe de constituire a consiliilor locale din județul Alba. Unele ședințe s-au amânat pen­tru a doua oară ca urmare a neîntrunirii cvorumului necesar, adică prezența a 2/3 din totalul numărului de consilieri. La Ocna Mureș, noua echipă din fruntea primăriei este compusă din: Sorin Cristea (PD), primar și Tudor Chidovăț (PNL), viceprimar. La Zlatna, noul primar liberal, Silviu Ponoran, va fi secondat de Alexandru Olălău (PD). Sebeșul mai are de așteptat până vineri pentru a afla numele noului viceprimar, întrucât consilierii PSD nu s-au prezentat la șe­dință, iar întrunirea de ieri nu a mai avut loc fiind declarată nesta­tutară. Același lucru s-a întâmplat și la Abrud, unde consilierii PSD și PRM au boicotat ședința de constituire. Aiudul îl are ca primar pe liberalul Mihai Horațiu Josan, secondat de UDMR-istul Krisztian Kovats. La Cugir, protocolul încheiat între alianța D.A. și PUR pre­vedea că funcția de viceprimar va reveni PUR, care l-a desemnat pe Toader Ulise. Înțelegerea din protocol a rămas doar pe hârtie, pentru că PNL și PD l-au votat pe fostul primar al Cugirului, Aurel Voicu, care are acum 70 de ani și va termina mandatul la...74 de ani. În cele două mandate, Voicu s-a afirmat cu o prezență constantă la manifestări specifice vârstei, nunți, botezuri, cununii și înmormântări, în calitate de primar. Toader Ulise nu a fost agreat pentru că a trecut de la PD la PUR. În plus, Ulise nu ar fi fost deloc un viceprimar co­mod pentru alianță, la Cugir, având "tinicheaua" că este rău de gură, cum se zice în popor. La Gârbova ședința s-a amânat pentru câteva zile, aici fiind la balotaj PNL-PSD, cu scorul de 5 la 5. La Lopadea Nouă, avem din nou amânare întrucât consilierul independent Ștefan Szolga a fost invalidat, pentru că nu a depus raportul financiar. El a înaintat acțiune în contencios administrativ, așa că asta e, mai aș­teptăm. La Șona ședința a avut loc aseară la ora 18,00, și prin ur­mare vom comunica mâine numele viceprimarului. La balotaj, PNL și PNG au adunat 6 voturi fiecare. Și la Ponor, ședința a avut loc la ora 16,00. Șibotul este condus de Simion Herlea (PNL), primar și Ilie Tomuș (PD), viceprimar. La Roșia Montană, primarul Virgil Narița (PSD) va fi secondat de viceprimarul PD, Florin Cristinel Boncuțiu.
Florin ROMAN

Noul Consiliu Județean Alba este mai tânăr cu 20 de ani!
•Media de vârstă a acestuia este de 43,5 ani, în timp ce vechiul CJ Alba avea media peste 63 de ani și era cel mai "bătrân" din Ardeal * Cel mai vârst­nic consilier actual este fostul președinte al CJ Al­ba, Eugen Popa, de 59 de ani * Cel mai tânăr con­silier este PRM-istul Traian Ursaleș, 27 de ani * În CJ vor lucra 5 femei dar și tineri sub 30 de ani
      Așa cum v-am mai informat, precedentul Consiliu Județean Alba avea în componență cei mai "copți" consilieri județeni din tot Ar­dealul, media de vârstă depășind 63 de ani. Lucrurile au mers destul de prost, așa că majoritatea partidelor au optat pentru o întinerire. Noii consilieri adună acum o medie de vârstă de 43,5 ani, ceea ce înseamnă o diferență enormă față de legislatura trecută. Pe grupuri de consilieri, media de vârstă se prezintă astfel: PSD, PNL, PUR-43 de ani, PRM-42 de ani și PD-45 de ani. Cel mai vârstnic consilier județean este Eugen Popa, fostul președinte al CJ Alba, de 59 de ani. Cu doar o lună este mai mic liberalul Georgel Tudose. La polul opus îl găsim pe PRM-istul Traian Ursaleș, de 27 de ani. Sub 30 de ani mai sunt și consilierii Georgiana Jurcă (PSD), de 29 de ani, Alin Cucui (PD) de 28 de ani, iar pe aproape sunt PSD-iștii Sergiu Șolea, de 31 de ani și Marius Sepi, de 32 de ani. Președintele CJ Alba, Teodor Atanasiu, de profesie inginer, împlinește în septembrie 42 de ani, Ion Dumitrel, inginer, are 46 de ani, iar Nicolae Popa, eco­no­mist, are 53 de ani. În noul CJ sunt 5 femei, față de niciuna în le­gislatura trecută, Georgiana Jurcă, Elvira Andronescu, Daniela Toma (PSD), Diana Ciubotea (PNL) și Dana Șerb (PRM). Din cei 33 de consilieri, 14 sunt ingineri, restul fiind medici, profesori, juriști, un a­sis­tent medical și un jurnalist.
Florin ROMAN

Un consilier țărănist din Livezile acuză
"PSD mi-a mâncat postul de viceprimar!"
    În cursul zilei de ieri ne-a sunat la redacție foarte revoltat con­silierul PNȚCD din comuna Livezile, dl. Eugen Flentea, care a a­cuzat foarte dur organizația locală a PSD de faptul că l-a trădat în ședința de constituire de săptămâna trecută și nu a mai fost ales viceprimar. "Aici, pe plan local, am avut o înțelegere clară cu PSD și cu PUR pentru a fi desemnat ca viceprimar al comunei Livezile. Chiar dl. Liviu Octavian Rusu de la PSD Aiud a promis acest lucru. La ședință erau toți liniștiți, când s-a trezit o consilieră pesedistă să propună un liberal pentru funcția de viceprimar. Am rămas aproape toți cu gura căscată, inclusiv dl. primar care este din partea PUR. Bine­înțeles că am reacționat și până la urmă am ales un viceprimar din partea PD, mult mai de treabă decât celălalt. Vreau să-l întreb pe dl. președinte al PSD Alba și sper să-mi și răspundă, de unde și până unde partidul pe care îl conduce face alianțe cu PNL? În aces­te condiții, 3 sate din cadrul comunei au rămas fără reprezentanți în funcțiile de administrație. Cetățenii sunt foarte nemulțumiți și revol­tați, nu știu ce o să se întâmple pe viitor", și-a vărsat năduful cel care ar fi trebuit, spune el, să fie viceprimarul comunei Livezile.
Răzvan JURCĂ

Uniunea Europeană sprijină elaborarea unui
Plan de acțiune în beneficiul persoanelor vârstnice din județul Alba
    Astăzi, de la ora 11.00, la Hotel "Parc" va avea loc cea de-a doua reuniune locală organizată în cadrul proiectului "Promovare de bune practici în domeniul asistenței sociale pentru persoanele vârstnice în dificultate". Proiectul este realizat în cadrul parteneriatului dintre Cen­trul de Resurse și Informare pentru Profesiuni Sociale - CRIPS București, Asociația Asistenților Sociali Profesioniști, Consiliul Ju­dețean Alba, Consiliul Județean Prahova, Consiliul Județean Ialomița și Organizația Asociation de Familiares de Enfermos de Alzheimer din Spania și este finanțat de UNIUNEA EUROPEANĂ prin Pro­gramul Phare Societate Civilă 2001: Componenta ACCESS Social. Scopul reuniunii este acela de a prezenta și dezbate planul județean de acțiune în favoarea ameliorării situației persoanelor vârstnice.
    Se vor discuta propunerile de proiecte specifice județului Alba pe care participanții la cursul "Bune practici în asistența socială a per­soanelor vârstnice", organizat în cadrul aceluiași proiect, le-au ela­borat în vederea obținerii certificatului de absolvire. La acest eve­niment vor participa reprezentanți ai Consiliului Județean și ai con­siliilor locale, invitați de la 7 alte Consilii Județene - din cadrul di­recțiilor de asistență socială, reprezentanți ai organizațiilor negu­ver­namentale care desfășoară programe sociale în favoarea vârstnicilor în dificultate, reprezentanți mass-media, reprezentanți ai benefi­cia­rilor. (F.R.)
Vize pentru sârbi și ucrainieni la intrarea în România, dar și pentru românii care călătoresc în cele două state vecine
    Începând cu data de 16.07.2004, va intra în vigoare Acordul între Guvernul României și Cabinetul de Miniștri al Ucrainei cu privire la condițiile călătoriilor reciproce ale cetățenilor. În conformitate cu a­cest document bilateral, cetățenii ucraineni vor intra în România numai în baza unei vize eliberate de către reprezentanțele diplo­matice române din străinătate, pe bază de reciprocitate, aceleași cerințe fiind necesare și pentru cetățenii români care doresc să că­lătorească pe teritoriul statului vecin. Începând cu data sus-menționată, Poliția de Frontieră Română va permite trecerea fron­tierei de către cetățenii ucraineni în România, respectiv cetățenii ro­mâni în Ucraina, numai în condițiile acordului precizat și cu res­pectarea normelor interne privind regimul juridic al străinilor. Pentru o perioadă de 30 zile, nu vor fi întreprinse măsuri sancționatorii (în legătură cu inexistența vizei de intrare) față de ucrainenii ce se prezintă pentru a ieși din România, respectiv a intra în Ucraina, permițându-li-se astfel continuarea călătoriei, dacă nu sunt încalcate alte prevederi legale. Totodată, începând cu data de 1.07.2004, România va introduce în mod unilateral, regimul de vize pentru cetățenii Uniunii Serbiei și Muntenegru, motiv pentru care Poliția de Frontieră Română va permite cetățenilor sârbi intrarea în țară numai dacă posedă viza eliberată de reprezentanțele diplomatice române din străinătate. În consecință, devin inaplicabile prevederile acor­durilor bilaterale dintre România și Ucraina, res­pectiv România și Iugoslavia privind trecerile simplificate / micul trafic de călători în zona de frontieră, trecerea frontierei comune româno-ucrainene, respectiv româno-sârbe nemaifiind permisă pe baza permiselor de mic trafic, respectiv de trecere simplificată, ci numai în baza pa­șa­poartelor personale valabile în care este aplicată viza eliberată de reprezentanțele diplomatice române din străinătate. (N.I.T.)
Consiliul Național al PUR
    Sâmbătă, 3 iulie, începând cu ora 11.00, la Sala Palatului din București se va desfășura ședința Consiliului Național al Partidului Umanist din România (social-liberal) unde se vor analiza rezultatele alegerilor locale. De asemenea, în cadrul întrunirii se va propune constituirea Ligii Naționale a primarilor, viceprimarilor și consilierilor PUR, precum și nominalizarea candidatului la președinție. Filiala PUR (s-l) Alba va fi reprezentată de 150 de persoane: membrii Bi­roului Executiv Județean, primarii, viceprimarii, consilierii locali și județeni noi aleși. (N.I.T.)

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.