Prima pagină Ediția din: 30.6.2004
Colonia minerilor de la Haneș, apocalipsa zilelor noastre!
•Moartea lentă a unei comunități *Exilați spre alte zări, după o viață de muncă *Ruină și distrugere *Mina s-a închis, "apocalipsa" continuă... *O ex­ploatare care a produs mai mulți morți decât cele două războaie mondiale
      foto1Acum câteva zile am avut ocazia să merg la Almașu Mare în documentare și, cu acest prilej, am vizitat și colonia minerilor de la Haneș. Nu mai fusesem aco­lo din luna iulie a anului trecut, când am realizat un reportaj la fața locului despre drama oame­nilor de acolo. Poate vă mai a­min­tiți că atunci, aflând de in­ten­ția "Mininvest" Deva de a în­chide mina, câțiva mineri s-au blo­cat în subteran în semn de protest (mai ales că aceștia nu își primiseră sumele cuvenite drept compensație). Bineînțeles, protestul minerilor nu a avut nici un efect și închiderea s-a efectuat. Atât a minei cât și a uzinei de preparare a zăcământului extras de la Haneș, care se află la Zlatna. Nu vreau acum să revin cu amănunte despre exploatarea de la Ha­neș și nici despre istoricul închiderii minei. Vă reamintesc doar faptul că exploatarea de la Haneș este la fel de veche ca și cea de la Roșia Montană foto2(din câte am fost in­formați, pe raza comunei Alma­șu Mare există, de asemenea, galerii din perioada romană, dar nu sunt conservate și puse în va­loare ca și cele de la Roșia Mon­tană). Extracția de mai ma­re amploare a început cam prin anii '60, ajungând ca în anul 1997 în galerie și la uzina de preparare, în total, să lucreze a­proximativ 700 de oameni. Din 1997, odată cu seriile succesive de ordonanțe, numărul angajaților a scăzut treptat, comunitatea a intrat într-un proces de "moarte lentă", iar în iulie 2003 orice activitate a încetat, iar oamenii au rămas fără serviciu. Din sutele de locuitori ce populau altădată colonia minerilor au mai rămas azi vreo 6-7 familii, în special persoane în vârstă și familii care pur și simplu nu au unde să plece. Așadar, cei mai mulți s-au văzut exilați spre alte zări, după o viață de muncă... Ceea ce a rămas se vede cu ochiul liber: ruină și distrugere. Pur și simplu un fel de "apocalipsă" a zilelor noastre pe raza unei comune altădată prospere (vezi foto).
    foto3Din nefericire, mina s-a închis, dar "apocalipsa" continuă. Nu nu­mai pentru că nu mai există nici o clădire întreagă în colonie, (cu excepția câtorva clădiri jalnice, care mai sunt locuite), deoarece atunci când conducerea "Zlat­min" și-a dat demisia a cam lăsat totul baltă. Adică nu au fost efectuate toate lucrările de dezafectare iar galeriile au ră­mas inundate. Acum, deși la Ha­neș nu se mai lucrează de un an de zile, apele ce răzbat din subteran deversează mai departe tot felul de elemente și substanțe. Ori că plouă ori că nu plouă, valea respectivă e tulbure, mâloasă, roșie, încât nu trebuie neapărat să fii un specialist în protecția mediului ca să realizezi ce efect are asupra tuturor organismelor vii, inclusiv asupra organismului uman. Concluzia? Exploatare masivă, irațională, fără bani și fără mijloace tehnice adecvate. Exploatare care a făcut mai mulți morți pe raza comunei, decât cele două războaie mondiale. Nu atât din pricina accidentelor (aici nu erau atât de frecvente ca în alte părți) cât din pricina bolilor profesionale. Sta­tul român în perioada comunistă nu a considerat că viața și să­nătatea minerilor fac mai mult de două parale, așa că mulți dintre ei se "mutau" în cimitire pe la 40 de ani după ce-și scuipau plămânii. Acum, după cum spuneam, după o viață de trudă, ori și-au luat lu­mea în cap ori trăiesc acolo, în creierii munților, în condiții ini­maginabile.
    Curios este faptul că "apocalipsa" de la Haneș nu îngrijorează pe nimeni, în timp ce pe Roșia Montană sunt ațintiți toți ochii și se stri­gă pe toate drumurile că... va fi poluare!
Ioan HĂNȚULESCU

Astăzi, în prezența unei delegații de la București
Analiză (cu surprize?) a rezultatelor electorale obținute de PSD Alba
    Membrii Delegației Permanente a PSD Alba se vor întâlni astăzi, de la ora 18.00, într-o ședință extraordinară pentru o analiză care se anunță a fi una foarte dură a rezultatelor obținute de organizația județeană în alegerile locale. Deocamdată nu se știe cine va par­ticipa din partea Bucureștiului, însă este posibil ca unul dintre cei care vor sosi la Alba Iulia să fie vicepreședintele Ioan Sasu. Bilanțul PSD Alba cu care președintele Mugurel Sârbu și ceilalți lideri locali ai partidului vor încerca să convingă conducerea centrală a PSD că merită să rămână în continuare în fruntea organizației este ur­mă­torul: procent de 27,5% (cel mai ridicat din județ), 32 de primari (un municipiu, un oraș și 30 de comune), 10 consilieri județeni și 272 de consilieri locali. De asemenea, este posibil ca liderii PSD Alba să fie nevoiți să dea explicații și cu privire la faptul că reprezentanții acestui partid în Consiliul județean au votat in corpore un președinte liberal, în timp ce Teodor Atanasiu și compania nu au răspuns cu aceeași monedă referitor la desemnarea vicepreședinților propuși din partea PSD Alba.
    Se va lua în calcul faptul că actualul șef al organizației are mai multe argumente în favoarea sa cum ar fi, de exemplu, tinerețea, charisma, spiritul întreprinzător, fair - playul politic și mai ales pu­ținul timp scurs de la instalarea în această funcție (nici 5 luni de zile). Un alt aspect deloc neglijabil ar fi și faptul că Mugurel Sârbu a fost "trădat" chiar de omul nr. 2 al organizației, Cornel Filipescu, tre­cut în ograda PD - ului ca și realitatea că mulți fruntași pesediști nu s-au implicat aproape deloc în campanie, aportul lor fiind nul. Iar președintele, totodată și prefect, nu a putut-o face nici el. Așa că, practic, s-a ocupat de alegeri... Biroul de presă al PSD. Oricum, pre­ședintele actual nu trebuie scos țap ispășitor și el trebuie să continue linia de curățire a partidului de toți profitorii și oportuniștii tip Filipescu care, practic, au pus organizația Alba pe butuci în plină campanie. Ca să nu mai vorbim de sprijinul total inexistent al par­lamentarilor de Alba sau al celor care răspund de organizație de la Bu­curești. Se vehiculează și numele fostului președinte Ioan Rus care, conform unor informații neconfirmate oficial, ar fi avut la Bucu­rești în aceste zile întâlniri succesive cu mai-marii partidului de guvernământ. Argumentul forte al lui Ioan Rus ar fi că, în scurt timp, unul dintre greii opoziției din județul Alba ar trece la PSD, variantă ce pare totuși puțin probabilă în ideea că la toamnă Alianța D.A. are șan­se de a accede la guvernare. Conform altor surse, pentru pre­fectul Mugurel Sârbu nu a căzut nici varianta de a fi numit director al Agenției Naționale pentru Investiții Străine.
Răzvan JURCĂ

Protest spontan al minerilor de la Baia de Arieș
    În dimineața zilei de luni, 28 iunie, la Baia de Arieș, 115 mineri au refuzat să intre în subteran pentru că nu și-au primit salariile. Ei au repetat astfel acțiunea de protest spontană de vineri, când au intrat abia la ora 11.00 în mină. Luni, ortacilor li s-au alăturat și cei 85 de angajați în serviciile auxiliare. Potrivit informațiilor noastre, schimbul 3 a intrat în șut în noaptea de luni spre marți, după negocierile cu administrația exploatării miniere. (N.I.T.)
Nou termen de judecată în procesul civil ANI-FNI-AVAS
    Deși este vacanță judiciară, Tribunalul București, întrunit vineri, 25 iunie, a acordat un nou termen de judecată, pentru data de 23 au­gust în procesul civil ANI-FNI-AVAS (AVAB), cererile celor aproape 2000 de intervenienți (persoane fizice) urmând a fi judecate separat. "Speranța de a obține o hotărâre favorabilă membrilor ANI-FNI se apropie", a declarat Nicolae Iordache, reprezentantul ANI-FNI în județul Alba, care poate fi contactat, pentru lămuriri suplimentare, la telefonul 0744/479599. (H.D.M.)
Cardiacii - răpuși de presiunea atmosferică
    Vremea capricioasă din ultima perioadă, cu creșteri bruște de temperatură, ploi și înnorări a dus la creșterea numărului de pacienți care au de suferit din cauza variațiilor de presiune atmosferică. Cei mai afectați sunt bătrânii, cardiacii, dar și astmaticii, care s-au pre­zentat în număr mai mare față de perioada normală la serviciul de urgențe al spitalului județean pentru a primi îngrijiri medicale.(F.R.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.