Curier județean
"Se sting veteranii, lăsați în uitare..."
•Adunare generală a cadrelor militare în rezervă și în retragere de la Alba Iulia - o manifestare de ținută, în cadrul căreia a fost prezentat volumul de memorii al ultimului descendent din familia lui Pa­nait Istrati, militar de carieră
      La sfârșitul săptămânii trecute, sala festivă a Cercului Militar din Alba Iulia a găzduit o manifestare de înaltă ținută culturală și pa­triotică: Adunarea generală a cadrelor militare în rezervă și în re­tragere. La acest eveniment au participat peste 100 de ofițeri, vete­rani și urmași de veterani de război din întreaga țară care s-au întreținut cordial, au depănat amintiri, s-au bucurat împreună și s-au întristat pentru cei pe care nu i-au mai găsit în mijlocul lor, ca în anii trecuți. Dar chiar și întristarea a fost demnă, fiindcă ei, războinicii tuturor fronturilor pe care au apărat țara, au văzut moartea și știu că dincolo de ea ne vom vedea oricum cu toții cândva, după ce vom fi dat "raport" lui Dumnezeu despre îndeplinirea misiunii noastre pă­mân­tești. Iar atunci, mai mult ca sigur, ne vom bucura împreună să ne aflăm pe tărâmul păcii la care am visat toată viața (căci nimeni nu iubește pacea mai mult decât un oștean care a cunoscut fața hâdă a războiului și familia care l-a pierdut în luptă, ori l-a așteptat cu sufletul la gură).
    Mulți dintre cei prezenți la această "reuniune de familie" militară (prezidată de col.(r) Vasile Miron, din municipiul nostru), sunt mem­bri ai Uniunii Veteranilor de Război și a Urmașilor de Veterani, a cărei filială din Râmnicu Vâlcea (ce și-a trimis reprezentanții la Alba Iulia) este singura afiliată la Federația Europeană a Vechilor Com­batanți și Mișcarea Europeană (în perspectivă se va constitui o filială similară la Alba Iulia, care va adera la federația europeană). Iar prin­tre camarazii vâlceni s-au aflat doi viitori... soți: col.(r) Constantin Onogea și lt.(r) Laura Vega. Nu intrăm în amănunte cu privire la personalitatea covârșitoare a colonelui Onogea, dar despre doamna locotenent Laura Vega trebuie să spunem câteva lucruri importante: este consilier juridic al Uniunii Veteranilor de Război și a Urmașilor de Veterani, președinte al Filialei din Rm. Vâlcea a Fundației "Ginta Latină", președinte al filialei vâlcene a Fundației "Iulia Hașdeu" și, totodată, o binecunoscută membră a Societății Scriitorilor Români. În calitate de scriitoare, d-na Vega a prezentat la manifestarea de la Cercul Militar un volum biografic absolut tulburător: "Memoriile colonelului George Istrati" care este ultimul descendent al familiei marelui scriitor român Panait Istrati. (Azi, colonelul George Istrati are 83 de ani și locuiește la Rm. Vâlcea). Spațiul nu ne permite să intrăm în detalii despre volumul acesta excepțional, dar redăm câteva strofe din poemul "Se sting veteranii", avându-l ca autor pe col.(r) Gheorghe Lăcătușu: "Privește copile, cum trec veteranii/ În rânduri tăcute, bătrâni luptători!/ Se duc!... Se topesc!... Și-odată cu anii/ Dispar în neant, anonimi călători.// Se sting veteranii, lăsați în uitare,/ Încet, în tăcere, și-n lacrimi... se sting/ Și nimeni nu-i plânge... Pe nimeni nu-l doare/ De mor veteranii! Nici ei, nu mai plâng...// (...) Din EST până-n VEST... întregul pământ/ Cu sângele lor, în război... l-au udat;/ Cu trupuri uitate,... sub cruci de mormânt/ Tot drumul Golgotei... a fost jalonat// (...) De-aceea, copile... când trec veteranii/ Cu fețele supte, de sfinți bizantini,/ Oprește-te-n loc, căci ei sunt titanii/ Istoriei noastre!... Și lor, să te-nclini!// Sunt candele sfinte!... Cât pâlpâie încă/ mai dă-le onorul!... Acești oameni triști/ Ți-au durat viitorul în piatră și-n stâncă/ Și-au murit pentru tine... Ca tu să exiști!//"
    Întâlnirea de la Alba Iulia s-a încheiat cu discuții pe marginea organizării unui pelerinaj la Putna, la mormântul lui Ștefan cel Mare, în data de 2 iulie. Și mai este un lucru pe care trebuie să-l știți despre lt.(r) Laura Vega: ce anume o leagă sufletește de județul nostru? Ea este absolventă a Liceului economic special din Sebeș și, mai apoi, a secției de criminalistică a Fundației universitare "AISTEDA", din Alba Iulia. Am avut onoarea de a o cu-noaște pe d-na Vega și nu m-a rugat decât atât, în calitatea mea de ziarist: să transmit toate gândurile ei de bine și toată iubirea plină de re­cunoștință celui ce i-a fost mentor pe vremea când era elevă de liceu, la Sebeș. Împlinesc, iată, această rugăminte din toată inima, urându-i d-lui profesor Gheorghe Mureșan, azi în vârstă de 94 de ani, sănătate, bucurie și viață lungă...
Ioan HĂNȚULESCU

Astăzi la Alba Iulia
Ședință a Comisiei Consultative județene
    Cu începere de la ora 10.00, Casa de Cultură a Sindicatelor din municipiul Alba Iulia va găzdui astăzi ședința ordinară lunară a Co­misiei Consultative județene prezidată de prefectul Mugurel Sârbu. Vor participa toți primarii din județ, precum și șefii serviciilor publice descentralizate. Ordinea de zi va fi următoarea: conservarea pădu­rilor și vegetației; stadiul aplicării legilor de fond funciar; organizarea și desfășurarea alegerilor locale; precizări privind tipărirea Moni­to­rului Oficial în județul Alba; programe PHARE pentru romi.(R.J.)
Se reface componența comisiilor locale de fond funciar
    Odată cu alegerea în majoritatea localităților din județ a unor noi primari, comisiile locale de fond funciar vor fi refăcute, prin prisma faptului că edilii - șefi actuali vor deveni și președinți ai acestor or­ganisme. Astfel, în aceste zile, Comisia județeană de fond funciar prezidată de prefectul Mugurel Sârbu se va întruni într-o ședință pen­tru a valida noile structuri.(R.J.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.