Editorial
Cultura - valoroasă dar marginalizată
    Spațiu al unei spiritualități viguroase, care a dat patrimoniului cul­tural universal valori incontesabile, România este însă țara în care, paradoxal, domeniul culturii este cel mai vitregit. Când spun asta mă refer la investițiile în cultură, indiferent dacă vin din partea sta­tului sau a unor particulari cu vocație de Mecena. Avem valori, dar nu știm să le conservăm sau să le promovăm, avem talente pe care nu știm, sau nu putem să le sprijinim. Că o lege clară și eficientă a sponsorizării nu avem încă este o realitate deranjantă, pe care tot sperăm ca Parlamentul să aibă timpul și aplecarea necesară pentru a o corecta. Că Ministerul Culturii și Cultelor, adică tocmai instituția care ar trebui să se "bată" efectiv pentru cultura română nu o prea face este o altă realitate nu numai deranjantă, ci chiar condam­nabilă. Comparativ cu celelalte ministere bugetul Ministerului Cultu­rii și Cultelor este cel mai mic, și dacă analizăm cele întâmplate în ultimii 4 ani vedem că el a scăzut de la an la an. Așa se face că sprijinul pentru editarea de carte, pentru tinerii artiști plastici sau pen­tru meșterii populari este (pe cale de consecință) tot mai sub­țire.
    Cea mai gravă problemă, poate și pentru că necesită sumele ce­le mai mari, este cea a patrimoniului cultural imobil, adică a monu­mentelor istorice și de arhitectură. În perioada ministeriatului lui Ion Caramitru (care a greșit și el, dar nu în această privință) patri­mo­niului cultural imobil i s-a acordat cea mai mare atenție. Au fost des­chise numeroase șantiere de conservare și restaurare, dar din păcate sumele pe care anual MCC le poate acum aloca sunt mici. Efectele sunt durata mare a șantierelor, nemulțumirea crescândă a antreprenorilor și proiectanților care au ajuns să finanțeze ei lucrările în speranța că vor recupera ulterior sumele investite. Deși am în­cercat să aflăm care este valoarea sumelor alocate în Planul Nați­onal de Restaurare pentru anul în curs mărturisim că ne-a fost im­posibil. Poate nu se știe? Poate nu se vrea să se știe? Oricum din informații neoficiale am aflat că sumele alocate sunt comparative cu cele din anul trecut, adică aproximativ 130 miliarde de lei. Foarte pu­țin dacă ne gândim la sutele de șantiere deschise. Asta în­seam­nă că pe multe dintre șantiere lucrările de conservare - restaurare vor fi pur și simplu sistate cu efecte negative asupra stării monu­men­telor în cauză.
    În suferință sunt și acțiunile culturale menite să promoveze valo­rile spiritualității românești. Un singur exemplu: deși au mai rămas mai puțin de trei săptămâni până la organizarea cele mai mari ma­nifestări populare în aer liber - Târgul de Fete de pe Muntele Găina, MCC nu a alocat încă nici o sumă. Or, nu cred că acesta este un caz izolat.
    Dacă tot vorbim de starea culturii, nu putem ocoli o altă realitate: percepția publicului, a celor care trebuie să "consume" cultura. Ne place sau nu, se pare că românii nu sunt mari amatori de cultură. Dar atitudinea lor este o consecință și a atitudinii celor care de la cel mai înalt nivel gospodăresc acest domeniu. Dacă la nivel guver­namental cultura este marginalizată, atunci și publicul se comportă ca atare. În lipsa unor programe atractive, gustul publicului, mai a­les al tinerilor nu se poate forma și nici susține. Factorul financiar joacă un rol important și ne-am fi așteptat ca cei trei ani de creștere economică pe care i-a parcurs deja România să se reflecte și în acest domeniu. N-a fost să fie, dar sperăm în continuare într-un re­viriment!
Anca DINICĂ