Ultima oră
Festivalul Secerișului de la Ampoița - la confluența dintre turismul cultural și cel rural
    peisajÎn vremea vacanțelor brusc suntem interesați de cele mai a­tra­ctive, dar și cele mai compe­ti­tive oferte de odihnă. Tot atunci ne amintim că turismul clasic are un concurent în turismul ru­ral, ecologic și cultural. Iar riva­litatea stă nu numai în prețurile mai mici și serviciile mai bune, dar și în posibilitatea oferită tu­ristului de a descoperi un alt mod de viață. Și nu ne referim acum numai la gospodăria țărănească, la animalele din bătătură pe care turiștii dacă vor au voie să le îngrijească, sau la ritmul mai senin al vieții la sat, ci mai ales la tradițiile populare românești. Pe de o parte ele sunt unul dintre argumentele pentru turismul rural și cultural, iar pe de altă parte acest tip de turism le întreține, le dă o nouă șansă de existență într-o vreme când păstrarea tradiției este tot mai mult o muncă a unor instituții specializate decât reflexul firesc al țăranilor.
    Ambivalența și importanța relației dintre turismul rural și cultural și tradiția populară au fost evidente pentru toți cei care sâmbătă, 3 iulie au răspuns invitației lansate de filiala Alba a Asociației Naționale a Turismului Rural, Ecologic și Cultural (ANTREC) și Centrul județean al creației populare Alba, care au organizat împreună, la Ampoița, prima ediție a Fes­tivalului Secerișului. Gazda de facto a manifestării a fost pensiunea familiei Ivașcu, o pensiune exemplu pentru Valea Ampoiței și a Ampoiului. Frumusețile naturale ale zonei: celebrele stânci de calcar alb, păduri dese, lanuri de cereale, pășuni pline de animale sunt completate, deși puțini sunt cei care o știu, de o tra­diție bogată. Ea a stat la baza inițiativei de organizare a Festivalului Secerișului. Zonă de confluență a muntelui cu lunca, la Ampoița nu te-ai aștepta să se organizeze un festival al secerișului. Nici nu te-ai gândi că în obiceiurile populare există unul legat de seceriș, de "întoarcerea" verii spre iarnă. Și totuși există, cu lucrul secerătorilor în lan, cu claca la cel mai gospodar om din sat, cu împletitul cu­nunei de spice și, desigur, cu petrecerea cuvenită celor ce-au oste­nit pentru culegerea roadelor pământului. Chiar și copiii participă în felul lor prin confecționarea sperietorilor de paie, iar sâmbătă cele mai frumoase au fost premiate.
    Cum îi stă bine unei sărbători a secerișului, participanților li s-a oferit și o expoziție de produse din făină: plăcinte cu tot soiul de um­pluturi, clătite, cozonaci, împletituri, pâine... toate produse de pen­siuni din județul Alba: Gârda, Albac, Rimetea, sau din Întorsura Bu­zăului (jud. Brașov). Iar truda lor a fost la superlativ apreciată de "con­sumatorii" invitați. Spectacolul susținut de Grupul folcloric "Cu­nuna" din Cergău Mare, Grupul vocal-instrumental din Ampoița, Gru­pul de dansuri mixte din Albac, Tulnicăresele din Gârda de Sus, Ta­raful din Horea, Gru­pul instrumental al Centrului județean al cre­ației populare Alba și soliștii vocali Mircea Târziu, Adrian Țiboc, Ana Șuș­man, Nicolae Rusan, Cornel Munteanu, Delia Irimie, Alexandru Pâr­garu, Victoria Raica, Florina Moga, Valentin Lăcătuș, a completat o zi plină în aer liber, o zi în care turismul rural a câștigat, suntem si­guri, destui adepți.
Anca DINICĂ

De la 1 ianuarie 2005
Posesorii de autoturisme plătesc taxă de drum
    De anul viitor, toți posesorii de autovehicule vor plăti o taxă de utilizare a drumurilor, a decis joi, Guvernul, printr-o ordonanță. De la 1 ianuarie 2005, pe lângă transportatori, care achită și în prezent con­travaloarea unei roviniete, această taxă va fi plătită și de po­sesorii de autoturisme, microbuze sau autobuze. Contravaloarea ro­vinietei variază în funcție de perioada de valabilitate și de tipul de combustibil utilizat. Astfel, pentru benzina non-Euro (utilizată în pre­zent de autoturismele Dacia de producție mai veche), rovinieta va costa 24 de euro și va fi valabilă un an de zile. Autoturismele care folosesc benzina Euro 1 vor fi taxate cu 21 de euro/an, iar cele care folosesc combustibil de tip Euro 2 vor fi taxate cu 17 euro/an. Con­ducătorii vehiculelor în­matriculate în România care vor circula fără rovinietă valabilă vor fi sancționați nu numai cu amenzi (cuprinse între 3 și 70 de milioane de lei), dar și cu reținerea certificatului de în­matriculare a vehiculului (sau a licenței de transport, după caz) până la prezentarea dovezii de achitare a acesteia. Banii vor fi uti­lizați exclusiv pentru finanțarea lucrărilor de construcție, moder­ni­za­re, întreținere și reparație a șoselelor. (F.R.)
CJ Alba alocă bani pentru repararea drumului spre Muntele Găina
    Vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, a trimis în zona Apusenilor un reprezentant al CJ Alba și un altul de la SC DPL SA, pentru a vedea la fața locului care este starea drumurilor spre Muntele Găina. Din informațiile sosite din zonă, drumurile sunt de proastă calitate și necesită reparații urgente. "Am nevoie de o si­tuație de lucrări maximală și una minimală, pentru a vedea cât ne costă cel mai mult și cel mai puțin o asemenea lucrare. Vom opta pentru o variantă, dar oricum va trebui să modificăm programul de lucrări la drumuri și sper ca și consilierii să aprobe banii pentru re­parația drumului. Tronsonul care urmează să fie reparat este cel de la barajul Mihoiești și până pe Muntele Găina", a spus Dumitrel.(F.R.)
Liberalii aleși la locale nu pot demisiona pentru a candida la parlamentare
    Membrii PNL care au obținut posturi de primari, viceprimari, pre­ședinți sau vicepreședinți ai CJ nu vor putea demisiona pentru a can­dida la alegerile parlamentare, a declarat, sâmbătă, 3 iulie, într-o conferință de presă, președintele liberal, Theodor Stolojan. El a afir­mat că această hotârâre a fost luată în cadrul Delegației Per­ma­nen­te a partidului. Acest for a mai stabilit că cei care vor renunța la man­datele obținute la scrutinul local pentru a candida la parla­men­tare vor fi dați afară din partid. "Cei aleși la locale trebuie să-și facă datoria și nu vom avea îngăduință față de oricine va încălca acest principiu. De asemenea, nu vom avea toleranță nici față de cei care vor face partidul de râs și vor ajunge ca baronii PSD", a mai spus Stolojan. (N.I.T.)
PD va reface organizațiile cu rezultate slabe
    Vicepreședintele PD Alba - Ion Dumitrel, responsabil cu proble­me­le organizatorice, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că or­ganizațiile locale ale PD Alba, care au obținut rezultate slabe la alegerile din 6 și 20 iunie, vor fi reorganizate din temelii. Principiul ca­re va sta la baza acestei reorganizări va fi cel al eficienței în mun­ca de organizație, al tinereții și înnoirii. Printre organizațiile vizate se numără cele din Lopadea Nouă, Hopârta, Ocoliș, Poșaga, Lupșa, Săs­ciori, Șugag, Zlatna, Cîmpeni, Cugir... Reorganizarea nu în­seam­nă neapărat că cei care sunt acum membri ai birourilor per­manente locale își vor pierde funcțiile. Problema va fi dezbătută săp­tămâna viitoare în cadrul ședinței Biroului Permanent Județean al PD Alba. Afirmația lui Ion Dumitrel a fost întărită de deputatul PD Ale­xandru Pereș, care a subliniat că acțiunea nu este una de pedep­sire, ci vizează pregătirea PD Alba pentru obținerea unor rezultate bune la alegerile generale. Totul pentru optimizarea șanselor Alianței Dreptate și Adevăr PNL-PD, pentru cucerirea puterii parlamentare și guvernamentale.
Anca DINICĂ

Candidatura umanistului Codruț Șereș la Președinție a fost oficializată
    PUR și-a prezentat oficial, sâmbătă, 3 iulie, în cadrul Consiliului Național, candidatul pentru alegerile prezidențiale: Codruț Șereș, fost secretar general al partidului, fiind desemnat cu acest prilej și în func­ția de vicepreședinte al acestei formațiuni. Propunerea a fost fă­cută de președintele partidului, Dan Voiculescu, acesta susținând că "nu este lipsit de democrație" faptul că se supune aprobării Con­siliului Național o singură candidatură. Liderul umanist a ținut să dea asigurări că s-a făcut o analiză serioasă, fiind luate în considerare trei variante, toate având ca numitor comun ideea de a veni cu "o altfel de propunere", cu "oameni noi". (N.I.T.)
Aflat în vacanță la bunicii din Săliște
Un băiat de 11 ani a murit căzând de la 5 metri dintr-un tei
    Alin Ioan T., de 11 ani, din Cugir, aflat în vacanța de vară la bu­nica sa din comuna Săliște, a murit sâmbătă, 3 iulie, după ce a căzut de la 4,6 metri înălțime, dintr-un copac. Alin se urcase într-un tei de lângă Școala Generală din Săliștea, pentru a culege florile co­pacului. Din nefericire, băiatul s-a dezechilibrat și a căzut de la înăl­țimea de aproape 5 metri. În cădere s-a izbit de gardul de beton al școlii și apoi de carosabil.
    Doi cetățeni din Săliște l-au transportat de urgență la Spitalul Ju­dețean Alba dar aici, din păcate, a putut fi constatat doar decesul ca­re a survenit în urma leziunilor grave suferite. (N.I.T.)
Salariile bugetarilor nu vor crește
    Ministerul Finanțelor a anunțat că salariații din sistemul bugetar nu vor primi în acest an nici un leu în plus față de majorările pre­vă­zute la începutul anului 2004, deși există presiuni mari din partea sindicatelor. La 1 ianuarie 2004 salariile bugetarilor au fost majorate cu 6% și o majorare similară va avea loc în luna octombrie. Sin­dicatele consideră însă că cele 12 % nu acoperă decât rata inflației. Un punct de vedere care nu coincide cu cel al Ministerului de Fi­nanțe, care arată că rata inflației prevăzută pentru acest an este de 9%, de unde rezultă o creștere reală a salariilor bugetarilor cu 3%. Aceste măsuri sunt prevăzute în acordul cu Fondul Monetar Inter­național, care va fi supus aprobării la 7 iulie, acord prin care guvernul s-a angajat să țină în frâu cheltuielile cu salariile, chiar dacă în an electoral tentația de a ceda insistențelor sindicatelor este foarte ma­re. "Înțelegerea cu FMI stabilește clar că fondul de salarii pentru bu­getari nu poate depăși 5% din PIB" - au declarat oficiali ai Minis­terului de Finanțe. (A.D.)
Cartușe Beretta fabricate la Cugir, descoperite la Abrud
    Trei cartușe marca Beretta de 9 mm, fabricate la Cugir, în anul 1942, au fost descoperite sâmbătă, 3 iulie, la Abrud. Poliția a fost sesizată în jurul orei 11.00 dimineața de Maria Bota, de 82 de ani, despre faptul că în podul unui grajd ce urma să fie demolat, situat pe strada Pădurea Popii din Abrud, a fost găsită o cutie albastră de carton, inscripționată cu "CMC Cugir 1942 - Beretta 9 mm" în care se aflau trei cartușe conservate perfect. Muniția a fost ridicată de po­liție pentru expertiza balistică. (N.I.T.)
Flagrant delict
O tonă de piese furate de la ArieșMin
    În cadrul unei acțiuni organizate de polițiștii din Baia de Arieș, sâmbătă dimineața, în jurul orei 2.40, au fost surprinse în flagrant delict două persoane care au sustras aproape... o tonă de piese și ansamble din cadrul decantorului Valea Cuții, aparținând ArieșMin. Au fost identificați Dorel Fiț, de 30 de ani și Ioan Poșogan, de 28 de ani, ambii fără ocupație, din Baia de Arieș, cărora poliția le-a în­tocmit dosare penale pentru furt calificat. (N.I.T.)
S-a votat în Parlament:
Prefecții și subprefecții vor fi apolitici!
•Dar asta abia de la 1 ianuarie... 2006
      Comentând legea votată recent în Parlament (nu și de PNL), privind instituția Prefectului, deputatul liberal de Alba, Dan Coriolan Simedru, a remarcat că aceasta intră în vigoare pe parcursul a trei ani: 2004-2005-2006. Liberalul a insistat asupra art. 22 alin 3 din această lege, unde se prevede că prefecții și subprefecții nu mai pot fi membrii unui partid politic, sub sancțiunea eliberării lor din funcție. Potrivit capitolului VII, la dispoziții finale și tranzitorii, acest articol va intra în vigoare abia la...1 ianuarie 2006. Aceasta spre deosebire de articolul 4, unde prefecților (rămași încă înregimentați politic) li se cere echidistanță, transparență etc. începând chiar cu acest an. Și, în funcție de...posibilități, alte articole vor intra în vigoare de la 1 ianuarie...2005.
    Comentând un alt articol, în care se face referire la "corpul de re­zerve al prefecților PSD", deputatul Simedru și-a exprimat speranța că acest articol de lege chiar va intra în vigoare din noiembrie acest an, după alegerile generale. (N.I.T.)

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.