Prima pagină Ediția din: 6.7.2004
Românii și moldovenii l-au împărțit..."frățește" pe Ștefan cel Mare
    "Și tu știi să vorbești moldovinește?!" Această întrebare mi-a fost pusă, acum aproape 6 ani când, într-un pelerinaj de românism ală­turi de ASTRA blăjană, mă aflam în sudul sărac al Ukrainei, în co­muna Satul Nou (comună cu vreo 6000 de suflete și cu biserică în care preotul ortodox oficia în limba română). Sau "moldovinească", revenind la întrebarea pe care mi-a pus-o o mogâldeață blondă de fată - Katia - de vreo 5-6 anișori. În van am încercat să o conving pe Katia că limba vorbită de ea este limba română. Susținea sus și tare (la 6 ani!) că ea este moldoveancă și vorbește... moldovenește. În schimb, "cânticelul" ei preferat - Basarabie iubită! - a adus lacrimi de emoție în ochii românilor participanți la infuzia de românism a As­trei - un circuit de 5000 de km - prin sudul Republicii Moldova, co­munitățile de români din sudul Ukrainei, Transnistria și iar Moldova, la Chișinău - capitala cu bulevarde imense și hoți de orice... În comunitățile de români din sudul Ukrainei am putut constata același lucru: oamenii susțineau că sunt moldoveni sub ocupație rusească. Nu români, moldoveni! Am ajuns și la Cetatea Albă, la vărsarea Nis­trului în Marea Neagră, unde Ștefan cel Mare și Sfânt, Domnitorul Moldovei, ne-a fost prezentat de ghidul ukrainean ca și "Cotropitorul Vodă Ștefan". Rectificarea a venit ulterior timidă: "Pentru ca să spun lucrurile astea sunt plătit. Și asta este istoria pe care copiii noștri o în­vață în școli".
    După mai bine de 6 ani, am constatat același lucru, ajuns însă la stadiul de incident diplomatic: președintele Republicii Moldova, Vla­dimir Voronin, a preferat să-l comemoreze pe Ștefan cel Mare - dom­nitorul Republicii Moldova! - la Chișinău. Mesajul liderului mol­dovean?: "Istoria l-a răsplătit pe Ștefan cel Mare prin aceea că el a păstrat țara lui, numele ei, limba și poporul ei, iar după jumătate de mileniu, pe hărțile Europei continuă să figureze statul moldovenesc. Și, după 500 de ani, în pofida subjugărilor și războaielor, acest stat continuă să lupte pentru dreptul său de a rămâne el însuși".
    Voronin a refuzat invitația omologului său român, Ion Iliescu, de a participa la manifestările de la Putna. La summit-ul șefilor de stat și de guvern din Europa de Sud-Est, de la Mamaia și ulterior de la Is­tanbul, Voronin i-a solicitat președintelui Iliescu să semneze o de­cla­rație prin care să recunoască limba mol­dovenească și poporul moldovenesc. Negocierile pe această temă au fost duse, înaintea ma­nifestărilor de la Putna, la București, de consilierul Sergiu Mo­ca­nu.
    Pretențiile Chișinăului au fost catalogate de oficialii români ca "prea ridicate" și nu s-a ajuns la nici un acord. Principala dificultate pe care au avut-o oficialii români și cei moldoveni în negocierea de­cla­rației a fost referirea la moldovenism în general și distincția dintre națiunea română și "ceea ce ei numesc popor moldovenesc", a ex­plicat Mircea Geoană, ministrul de Externe.
Nicoleta IDITA-TOMUȚA

Răzmeriță a primarilor din Munții Apuseni
•13 primari din Munții Apuseni solicită demiterea directorului Direcției Silvice Alba, Dan Boariu *A­ceș­tia îl acuză de abuz în serviciu și înșelăciune, in­ten­ționând să apeleze și la instanța de judecată
      Primarii din 13 localități de pe raza Munților Apuseni - Albac, A­rieșeni, Bistra, Câmpeni, Horea, Poiana Vadului, Scărișoara, Soho­dol, Vadu Moților, Vidra, Abrud, Bucium și Ciuruleasa au depus ieri la Prefectura Alba un memoriu prin care îi solicită prefectului Mu­gurel Sârbu demiterea directorului Direcției Silvice Alba, Dan Boariu. În lipsa prefectului Mugurel Sârbu, plecat la București, protestatarii s-au întâlnit cu subprefectul Ioan Maier, căruia i-au precizat motivele care ar conduce la schimbarea din funcție a lui Dan Boariu. Acuzele care i se aduc șefului Direcției Silvice Alba sunt următoarele: *nea­cor­darea conform legii 33/1996 pentru locuitorii Țării Moților a 10-15 mc material lemnos cu preț redus la 50%; *prețul inacceptabil pra­cticat de Romsilva - 1300000 de lei/mc/familie; *nealocarea de su­me pentru întreținerea și repararea drumurilor forestiere care se află în administrarea Direcției, cu toate că la vânzarea materialului lem­nos se aplică o taxă de drum; *taxa ridicată pentru marcările din pro­prietățile cetățenilor; *schimbarea șefilor de Ocol de la Gârda și Valea Arieșului, fapt ce a condus la conflicte artificiale între perso­nalul silvic, primari și cetățeni.
    "Noi ca primari dorim să existe un climat de liniște sănătos în rân­dul populației din zonă. Vă solicităm dvs (n.r. - prefectului Mu­gurel Sârbu) să dispuneți măsuri urgente de schimbare a acestei persoane din fruntea Direcției Silvice Alba pentru că oricum noi, primarii, îl vom acționa în instanță pentru abuz în serviciu și înșe­lă­ciune prin plângere penală", se menționază în finalul memoriului sem­nat de cei 13 primari. Deși subprefectul Ioan Maier a precizat că atât Dan Boariu cât și Prefectura Alba nu au nici o legătură cu majoritatea obiecțiilor primarilor din Apuseni, întâlnirea de ieri nu a condus practic la nici un rezultat. Astfel, cei 13 primari protestatari urmează să revină mâine la sediul Prefecturii pentru a se întâlni cu prefectul Mugurel Sârbu și conducerea Direcției de Finanțe Alba.
Răzvan JURCĂ

Avertizare meteorologică
Zile caniculare în Alba
    Meteorologii prevestesc o vreme caniculară pentru următoarele zile, așa că ar fi bine să vă luați măsuri de precauție. Medicii re­comandă în special bătrânilor și cardiacilor să poarte pe cap pălării de protecție împotriva razelor solare, să evite deplasările la orele amiezii, să consume lichide și să nu consume grăsimi în exces. De­ja a crescut și numărul pacienților care solicită îngrijiri medicale, după ce au suferit diferite afecțiuni din cauza soarelui, fie că este vorba de insolații sau arsuri.(F.R.)
La Șibot
O femeie de 28 de ani s-a înecat în Mureș
    Maria Carp, de 28 de ani, din Cugir, s-a înecat duminică, 4 iulie, în râul Mureș, pe raza comunei Șibot. Femeia se afla la scaldă îm­preună cu fiica sa pe malul Mureșului, în locul cunoscut sub numele de "Prundul Salomiei". Se pare că, în joacă, cele două au nimerit într-o groapă de balastieră, unde Mureșul se adâncea brusc. Fata a ieșit la suprafață. Mama ei însă, nu. A fost alertat soțul Mariei Carp care, împreună cu fetița, au căutat-o pe femeie. Din nefericire, mai târ­ziu, Mureșul a scos la suprafață trupul femeii înecate. (N.I.T.)
Program de audiențe la CJ Alba
    Noua conducere a Consiliului Județean Alba și-a stabilit pro­gra­mul de audiențe. Marți între orele 10,00-12,00 audiențele le va ține vicepreședintele Ion Dumitrel, miercuri între orele 14,00-16,00 va fi prezent la audiențe Teodor Atanasiu, președintele instituției, în timp ce vicepreședintele Nicolae Popa are programate audiențe joi, între orele 10,00-12,00.(F.R.)
Promovabilitatea la bacalaureat - 83,29 la sută
    Inspectoratul școlar județean Alba a comunicat ieri datele sta­tistice privind sesiunea iunie a examenului de bacalaureat. Astfel pro­centul de promovabilitate este de 83,29 la sută. Au fost înscriși 3222 elevi, s-au prezentat la examen 3155 elevi. Dintre aceștia 2 au fost eliminați din examen, 525 au fost declarați respinși, iar 2628 elevi au promovat. În ce privește notele obținute putem spune că doar 2 elevi au obținut media 10, 900 au obținut medii între 9 - 9,99, iar restul ce a mai rămas. (A.D.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.