Ultima oră
În opinia vicepreședintelui Ion Dumitrel
Consiliul județean Alba trebuie să-și reia locul uzurpat de Prefectură
•El trebuie să devină principala instituție publică ju­dețeană
      O idee mai veche a vicepreședintelui PD Alba - Ion Dumitrel, acum și vicepreședinte al Consiliului județean Alba, cea a reor­ga­nizării și redării importanței aces­tei instituții a administrației publice județene, are acum șanse să devină realitate. După ce de pe banca Opoziției a criticat dur și repetat modul de organizare și funcționarea defectuoasă a CJ Alba, precum și minimalizarea importanței aces­tuia, Ion Dumitrel, alături de ceilalți doi colegi din conducerea CJ Alba, este pus pe fapte mari. Este vorba despre reorganizarea CJ Al­ba și despre numirea șefilor direcțiilor, serviciilor și birourilor prin concurs "pentru că vrem ca fiecare angajat al Consiliului județean să fie pus la locul potrivit, în funcție de aptitudinile și pregătirea pe care o are. Nu mă interesează opțiunea politică a angajaților CJ Alba. Da­că vor lucra bine, vom fi prieteni, dacă nu, nu". Acesta este un prim pas, extrem de necesar pentru a reda Consiliului județean locul me­ritat de "primă și cea mai importantă instituție din administrația pu­blică județeană. Pentru că Prefectura i-a uzurpat acest loc, deși ea trebuie să facă doar verificarea actelor și să vadă de serviciile des­centralizate, în timp ce relația cu primăriile revine CJ Alba, care de altfel deține și bugetul județului."
    În aceeași idee, miercuri, 7 iulie, va avea loc la Alba Iulia o în­tâl­nire a conducerii CJ Alba cu primarii din județ, cărora li s-a cerut să vină și să prezinte principalele probleme cu care se confruntă. La în­tâlnire vor fi prezenți și reprezentanți ai Biroului SAPARD, Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură, Agenției de Dezvoltare "Centru", care vor prezenta primarilor programele europene pe care le pot ac­cesa pentru obținerea de fonduri în vederea dezvoltării comunității.
Anca DINICĂ

În mai puțin de 24 de ore
Al doilea accident rutier grav pe DN1, la Galda
    După ce sâmbătă dimineața, în jurul orei 9.00, un bărbat de 53 de ani și-a pierdut viața iar o tânără de 19 ani a fost grav rănită în accident rutier produs pe DN 1, în zona Galda de Jos, duminică, 4 iulie, în jurul orei 14.00, s-a produs un al doilea eveniment rutier grav. Conducând o Dacia 1310 pe direcția Alba Iulia-Teiuș, Teodor Bârsan, de 53 de ani, din Alba Iulia, s-a angajat în depășirea unui autoturism care rula în fața sa fără să observe că, la rândul său, urma să fie depășit de un VW Golf condus de Ioan Dan Bindea, de 37 de ani, din Cluj Napoca. Dacia și VW-ul au intrat în coliziune și amândouă mașinile au părăsit carosabilul răsturnându-se în șanțul de la marginea DN 1. În accident, pasagera din Dacia, Alexandra Dalia Bârsan, de 12 ani, a fost rănită grav, fiind spitalizată la Alba Iulia cu fractură de radius și antebraț stâng. O altă pasageră din Da­cia, Silvia Bârsan, a fost rănită ușor. Șoferul VW-ului Golf a suferit leziuni superficiale. În cauză, polițiștii din cadrul Biroului Drumuri Na­ționale continuă cercetările. (N.I.T.)
Divergențe Mugurel Sârbu - Teodor Atanasiu pe tema împărțirii banilor pentru calamități
    În ședința de ieri a Comitetului Operativ Consultativ județean s-a discutat, printre altele, și despre modul în care ar trebui să fie re­par­tizații banii proveniți de la guvern pentru remedierea efectelor ne­gative ale recentelor calamități naturale din județul Alba. Astfel, pre­ședintele CJ Alba, Teodor Atanasiu, și vicepreședintele Nicolae Po­pa au propus ca suma de 1 miliard de lei să fie folosită astfel: 800 de milioane de lei pentru repararea drumurilor, iar restul să fie trecut într-un fond de rezervă tot cu aceeași destinație. În schimb, prefectul Mugurel Sârbu a avut altă părere și a solicitat ca diferența de 200 de milioane de lei să fie folosită pentru strămutarea unei familii din Baia de Arieș, grav lovită de inundațiile care s-au abătut în zonă. În final nu s-a ajuns la nici o concluzie și a rămas ca reprezentanții auto­rităților județene să mai discute în zilele următoare felul în care su­ma respectivă să fie folosită.(R.J.)
Separarea puterilor locale
Prefectura și CJ Alba au de ieri intrări separate
    De ieri, intrarea principală la Consiliul Județean Alba se va face prin partea din spate (vis-a-vis de sediul SRI). Această decizie a intervenit în urma unei discuții între președintele Consiliului Județean Alba și comandantul jandarmilor din Alba. "Intrarea din față, care de­servește Prefectura și Curtea de Apel Alba Iulia, trebuie păzită con­form legii, de jandarmi. Până acum, când cineva intra în instituție, e­ra anunțată doar Prefectura, dar nu și CJ Alba. La noi intra toată lu­mea, fără să fim anunțați. Dacă cineva merge atât la CJ Alba, cât și la Prefectură va intra prin față și vor fi anunțate ambele instituții de către jandarmi", a spus Atanasiu. El a adăugat că CJ Alba are con­tract încheiat cu Corpul Gardienilor Publici Alba, iar intrarea se va face pe poarta păzită de aceștia, adică prin spate. În cazul în care gardienii publici nu-și fac datoria, este posibil ca relația contractuală dintre CJ Alba și CGP să fie întreruptă.(F.R.)
Transparență totală la Primăria Roșia Montană
Funcționarii și primarul lucrează cu ușile deschise la birouri
    Multă lume invocă lipsa de transparență a funcționarilor din admi­nistrația publică locală și modul incorect în care sunt tratați cetățenii în relația cu primăria. Astfel de probleme, de lipsă de comunicare, au existat și la Roșia Montană, iar unii cetățeni s-au plâns pri­ma­rului că nu întotdeauna funcționarii îi tratează cu respectul cuvenit. Plecând de la aceste plângeri ale moților, dar și de la dorința de a schimba mentalitatea oamenilor, primarul din Roșia Montană a luat o decize salutară. Începând de ieri în toate birourile de la primărie, funcționarii, cu primarul Virgil Narița în frunte, lucrează cu ușile des­chise. "Întotdeauna există suspiciuni că oare ce se întâmplă în spa­tele acestor uși, că aici unii funcționari "taie frunză la câini", așa că ne-am gândit că trebuie să dăm dovadă de transparență totală în relația cu cetățeanul. Și ce puteam face într-o primă fază mai mult, de­cât să lucrăm cu ușile de la birouri deschise. Am vorbit cu apa­ratul propriu al primăriei, iar oamenii au fost de acord, pentru că nu au nimic de ascuns. Acum cetățeanul care vine la primărie poate să vadă ce face primarul, vicele', secretarul sau salariații. Sper că ges­tul nostru îi va satisface pe cetățeni", ne-a spus primarul Virgil Na­rița. Salutăm acest exemplu, demn de urmat și de alte primării, dar ne întrebăm ce vor face iarna, salariații și primarul, pentru că la Ro­șia Montană e frig în acest sezon, de crapă pietrele.
Florin ROMAN

Secretarul general al ONU vizitează România
    La sfârșitul săptămânii trecute Consiliul de Securitatea al Orga­nizației Națiunilor Unite a aprobat programul de lucru pe luna în curs. Reamintim că în luna iulie președinția Consiliului de Securitate al ONU este deținută de România, țară care în acest an are statutul de membru nepermanent al consiliului. La propunerea țării noastre, în data de 20 iulie va fi organizată la București o dezbatere privind me­canismele de coordonare și cooperare între ONU și organizațiile re­gionale în procesele de stabilizare. Reuniunea va fi prezidată de pre­mierul român Adrian Năstase și se va bucura de prezența secre­tarului general al ONU - Kofi Annan, precum și a liderilor unor im­portante organizații regionale printre care și Uniunea Europeană. În afară de această dezbatere, agenda propusă de România și apro­bată de Consiliul de Securitate prevede pentru luna iulie o con­cen­trare a atenției acestui organism asupra situațiilor din regiunile unde sunt desfășurate misiuni de menținere a păcii ale ONU: Etiopia-Eri­treea, Sierra Leone, asupra monitorizării situației din Afganistan, Irak și Somalia. (A.D.)
Cu ce se ocupă conducătorii CJ Alba
    Vicepreședintele CJ Alba, Ion Dumitrel, se va ocupa de coor­do­narea următoarelor domenii de activitate și instituții: Direcția lucrări pu­blice, investiții, administrarea drumurilor, arhitectul șef, Salva­mont, Teatrul de păpuși "Prichindel", SC DPL SA și SC Apa CTTA SA. Vicepreședintele Nicolae Popa va coordona Direcția de inte­gra­re europeană și dezvoltare regională, Direcția economică, Biblioteca "Lucian Blaga", Școala de Arte, Parcul industrial Sebeș - Alba și Muzeul Unirii, în timp ce secretarul general Mariana Hurbean se va ocupa de Direcția de Asistență Socială, DGPDC și de Direcția de ad­ministrație publică locală.(F.R.)

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.