Editorial
Piscina lui Erbașu
    Dacă cineva și-ar fi propus să monitorizeze televiziunile noastre între 7 iunie și 7 iulie, în scopul desemnării unei imagini dominante, ar fi constatat, cred, că piscina lui Erbașu a fost ca un magnet pen­tru realizatorii de telejurnale și talk-show-uri având ca temă moartea miliardarului. Subiectul în sine pare să-i fascineze pe reprezentanții mass-media, unii dintre aceștia lăsându-se folosiți ca plătitori de po­lițe prin inducerea ideii că bietul om a fost umilit, șantajat, ba poate chiar asasinat de către sau la comanda unor politicieni ori afaceriști pe cât de ticăloși pe atât de puternici. Aceștia sunt arătați cu degetul precum victimele sau martorii cu bandă pe ochi din di­verse reportaje cu atrocități. Marți seara, de exemplu, în Obser­vatorul Antenei 1 s-a spus că în biletul de adio scris de Erbașu fi­gurau patru nume grele pe care unul dintre cei mai influenți oameni din România, dacă nu cumva cel mai influent nu le-ar dori făcute publice pentru nimic în lume. În mod automat telespectatorul se întreabă cine este cel mai influent om din România și își răspunde singur în funcție de informațiile și discernământul de care dispune iar (re)sentimentele sale se vor îndrepta către respectiva persoană.
    În sfârșit, "investigațiile" au ajuns până în satul natal al lui Erba­șu, unde au fost intervievați frați, veri, cumnați și colegi de școală ai defunctului, care au declarat la unison că omul nu s-ar fi sinucis în nici un caz, întrucât de copil era robust și vesel. "Jurnalul Național" de marți l-a împroprietărit post-mortem pe Erbașu cu un al treilea fiu, iar în ediția de miercuri a publicat descoperirea că, în ciuda de­clarațiilor familiei și avocaților, omul de afaceri avea urgentă nevoie de lichidități, fapt pentru care, cu patru zile înainte de a muri, el a făcut în nume propriu un împrumut de 500.000 de dolari de la Eu­rom Bank, pe care l-a garantat cu toate bunurile sale mobile pre­zente și viitoare. Pe cine trebuia să plătească Erbașu cu atâta bă­net și, mai ales, pentru ce? - iată întrebarea lansată de ziarul lui Dan Voiculescu.
    Sinucidere sau crimă, moartea lui Erbașu și-a pus amprenta asupra "stilului" sinuciderilor din ultimele 30 de zile în care s-au înregistrat mai multe aruncări de la înălțime. Medicii psihiatri au fost de părere că, pe lângă temperaturile ridicate din ultima vreme, de vină este și mediatizarea excesivă a cazului amintit, care i-ar fi in­fluențat pe depresivi.
    Așa stând lucrurile, recenta ieșire la rampă a președintelui I­liescu, care s-a întâlnit cu liderii PSD la Cotroceni, nu poate fi decât binevenită căci ea a dat mult de lucru presei, plaja speculațiilor fiind foarte largă. Extrem de dur, d-l Iliescu s-a arătat nemulțumit de rata "sinuciderilor" din partid, el cerând mai multe capete (a se citi de­misii) care să dea socoteală pentru rezultatele alegerilor locale din luna iunie. Tatăl PSD-ului a criticat vehement corupția din partid, ce­rând asanarea lui. În cazul în care aceasta nu se va produce, d-l Iliescu s-ar putea lepăda de PSD. Impresia generală a fost însă că d-l Iliescu nu s-a adresat de fapt liderilor PSD ci direct electoratului pe care încearcă să-l seducă încă o dată cu imaginea sa de poli­tician sărac și cinstit. Poate că d-l Ion Iliescu nu este bogat, dar în anturajul său au existat întotdeauna persoane amestecate în scan­daluri de corupție mai mari sau mai mici, de care el nu s-a delimitat niciodată. Așa că supărarea atribuită premierului Adrian Năstase în urma perdafului prezidențial pare justificată. Unele ziare au avansat chiar ipoteza că Năstase ar ține pe masă demisia din funcția de președinte al PSD, el fiind excedat de șicanele pe care i le-a făcut de patru ani încoace mentorul Iliescu.
Maria Lucia MUNTEANU