Prima pagină Ediția din: 8.7.2004
Ca să nu mai dăm în gropi
Președintele Teodor Atanasiu vrea să acceseze un credit de peste 10 milioane de Euro
•Cu acești bani s-ar putea revitaliza circa 75 la su­tă din rețeaua de drumuri județene
      Așa cum era normal, în cursul întâlnirii de ieri cu noua con­du­cere a Consiliului Județean Alba, numeroși primari au ridicat proble­ma alocării de fonduri pentru reabilitarea drumurilor județene și co­munale. După ce i-a ascultat, Atanasiu le-a cam tăiat-o acestora scurt, afirmând că un bun manager nu se plânge toată ziua de lipsa banilor, ci găsește soluții pentru rezolvarea problemelor. După ce a rostit cele câteva cuvinte "magice", primarii au renunțat la ofurile fi­nanciare cu același aplomb cu care au început.
    Pe de altă parte, liderul Consiliului Județean Alba le-a spus pri­marilor că în prezent conducerea instituției lucrează la un plan de reabilitare a drumurilor județene. Întrucât surse de finanțare de la stat nu sunt și nici nu vor fi, președintele Teodor Atanasiu consideră că problema poate fi rezolvată print atragerea unui credit important, de circa 10 milioane de Euro. "Deja am lansat acest proiect și am primit primele două răspunsuri. Intenționăm ca acest credit să fie pe cel puțin 10 ani, cu o perioadă de grație de la unu la zece ani. Dacă vom obține acești bani în condițiile dorite de noi, vom putea reabilita circa 2/3 din rețeaua de drumuri județene", a spus Atanasiu. În cam­pania electorală, liderul liberal și-a axat mesajul pe repararea dru­murilor, sloganul de de afișele candidatului fiind "Cu mine nu veți da în gropi". În vechea legislatură, Atanasiu a fost unul din cei mai cri­tici consilieri pe tema stării proaste a drumurilor. Acum vrea să dovedească că lucrurile se pot rezolva.
    Dacă această decizie, de contractare a unui credit va fi pusă în aplicare, este posibil ca în viitorul apropiat drumurile județului să nu mai fie pline de gropi. Bugetul județului va fi afectat în bună măsură pentru că trebuie suportate ratele, dar mai bine așa decât să fie cheltuiți banii pe chermeze și chiolhanuri, pe sărbători peste săr­bători și alte sindrofii, iar drumurile județene să arate ca în timp de război.
Florin ROMAN

În acest an
Doar 2 miliarde de lei pentru imensul patrimoniu al Cetății Alba Iulia
    Scriam nu cu mult timp în urmă că sumele alocate de Ministerul Culturii și Cultelor pentru monumentele istorice prin Planul Național de Restaurare sunt mai mult decât modeste. Nu credeam însă că voi primi atât de curând o dureroasă confirmare. Spun dureroasă, pen­tru că ea se referă la Cetatea în stil Vauban de la Alba Iulia, un monument istoric de importanță națională excepțională și una dintre cetățile Vauban cel mai bine păstrate în Europa de Est. Încă din 1998, la inițiativa unor inimoși specialiști în restaurare (SC Grup Corint SA) au început lucrările de restaurare la Poarta a III-a și Poarta I a Cetății. Banii au venit cu țârâita, spre nemulțumirea tutu­ror, antreprenori, proiectanți și cetățeni. Situația nu este alta nici în acest an, când pentru toate șantierele deschise și finanțate de MCC în Cetatea Alba Iulia (între timp s-a deschis și șantierul la Poarta a IV-a) s-au alocat doar 2 miliarde de lei. Împărțirea lor pe cele trei obiective este o adevărată bătaie de cap pentru că toate au nevoie ca lucrările să se deruleze normal. Dar asta este situația. Daniel Sabău, director general SC Grup Corint SA, ne-a declarat că din suma alocată se vor finaliza lucrările la Poarta I a Cetății, aflate într-un stadiu foarte avansat, și la Poarta a IV-a. La Poarta I se vor aplica tratamentele finale ale pietrei și se va face sistematizarea verticală. Mai mult, în cel mult o lună poarta va fi dezvelită astfel în­cât, chiar dacă șantierul mai rămâne puțin pe loc, albaiulienii și cei care ne vizitează orașul să o poată vedea din nou, după circa 4 ani în care a fost "ascunsă". La Poarta a IV-a se lucrează acum la re­facerea zidăriei fațadelor, vor fi executate lucrările de preluare a a­pelor pluviale și se va reface pardoseala de piatră. În aceste condiții financiare vitrege este clar că Poarta a III-a mai are încă de așteptat, mai ales că sumele necesare aici sunt substanțiale, având în vedere complexitatea mult mai mare a edificiului în sine și deci a lucrărilor care trebuie executate.
Anca DINICĂ

Prefectul Mugurel Sârbu s-a săturat de mani­fes­tări cultural - electorale
"Sărbătoarea de pe Muntele Găina va fi exclusiv a oamenilor"
    Prefectul județului Alba, Mugurel Sârbu, a declarat ieri într-o con­ferință de presă că sărbătoarea din acest an de pe Muntele Găina va scăpa de "izul" electoral care se manifesta anii trecuți și va fi de­dicată exclusiv participanților. "Dacă vremea ne va ajuta, sperăm ca organizarea să fie ireproșabilă și toată lumea să se simtă bine", a spus prefectul de Alba. Domnia sa a mai precizat că participanții vor avea parte de surprize, iar numărul oficialilor care vor beneficia de protocol gratuit va fi redus la maximum. "Cine vrea să se simtă bine, să mănânce bine și atâtea altele, să plătească, inclusiv prefectul".
    În altă ordine de idei, programul manifestărilor a fost deja defi­ni­tivat, iar acțiunile colaterale pregătitoare se pare că sunt în grafic, ur­mând să se rezolve inclusiv problema accesului pe munte.(R.J.)
Foștii conducători ai Primăriei Arieșeni au vorbit din greu la telefoane
    Primarul comunei Arieșeni, Marin Jurj, a rămas stupefiat de faptul că a preluat mandatul cu facturi restante de zeci de milioane de lei la telefoanele mobile. Umanistul ne-a spus că facturile pe ultimele două luni sunt de circa 25 de milioane de lei. "Să le plătească cine a vorbit, dom'le, că doar n-o să plătesc eu din banii oamenilor. E prea mult. Eu înțeleg că sunt necesități, dar parcă e prea mult", a spus Jurj.(F.R.)
Timp de peste o lună de zile
Chef de chef în Cetatea Alba Iuliei
•Interbrew România și Primăria vă fac vara fru­moasă
      Consiliul local al municipiului Alba Iulia a aprobat la solicitarea SC Interbrew România (producătorul berii Bergenbier) încheierea u­nui parteneriat prin care, în perioada 9 iulie - 15 august, în șanțurile Cetății vor fi organizate o serie de manifestări culturale. În această perioadă, în fiecare seară va fi discotecă în aer liber, iar în week-end-urile 10 - 11 iulie, 17-18 iulie, 31 iulie-1 august și 14-15 august vor fi organizate concerte cu formații de top din muzica românească actu­ală printre care Taxi, Partizan, Kripton, Vița de Vie. SC Interbrew va participa cu toată logistica necesară pentru scenă, în valoare de 60.000 euro, afișe și spoturi publicitare, plata formațiilor concertante. Consiliul local Alba Iulia va asigura cazare pentru 4 persoane pe toată durata manifestărilor, amenajarea unor spații sanitare (WC, pu­bele, salubritate), în limita maximă a sumei aprobate de 150 de milioane de lei. (A.D.)
La Zlatna vin rușii!
    Primarul orașului Zlatna, Silviu Ponoran, a declarat că a preluat instituția de la predecesorul său cu datorii de peste 10 miliarde de lei. "Prin închiderea uzinei mai pierdem circa 60 la sută din bugetul local, așa că avem mare nevoie de sprijinul Consiliului Județean Al­ba. Nu am reușit nici măcar să-i plătim pe cei care au fost prezenți la secțiile de votare", a spus Ponoran. El a mai precizat că are și o ves­te bună, în sensul că, în curând, la Zlatna vor poposi câțiva in­vestitori ruși care vor construi o fabrică, pe o suprafață de 5 ha, ab­sorbind astfel o parte din forța de muncă locală.(F.R.)
Georgiana Jurcă - noul purtător de cuvânt al PSD Alba
    Ca urmare a incompatibilității calității de consilier județean cu cea de consilier pe probleme de imagine al Prefecturii Alba, d-ra Geor­giana Jurcă a renunțat la aceasta din urmă, prezentându-și în cursul zilei de ieri demisia. Președintele PSD Alba Mugurel Sârbu ne-a precizat că Georgiana Jurcă va fi numită în funcția de purtător de cu­vânt al organizației județene, prezentarea oficială urmând să aibă loc astăzi în cadrul unei conferințe de presă.(R.J.)
Zile caniculare
    Vremea va fi caniculară în această săptămână, cu temperaturi apropiate chiar de 40 de grade Celsius, cele mai fierbinți zile urmând a fi cele de joi și vineri, avertizează Administrația Națională de Me­teorologie. Potrivit ANM, temperaturile vor crește treptat, ajungând, joi și vineri, la maxime de peste 30 de grade Celsius, în unele zone atingându-se și valori-record de 37, 38 de grade. Și nopțile vor fi to­ride, susțin meteorologii, care avertizează că temperatura aerului nu va scădea nici pe timpul nopții sub 20 de grade Celsius. "În aceste condiții, indicele de temperatură - umezeală (ITU) va atinge și va de­păși pragul critic de 80 de unități", se arată în avertismentul mete­o­rologilor publicat pe pagina de internet a ANM.(F.R.)
Noii membri ai CDR Centru
    În cursul zilei de ieri, aleșii din județul Alba și-au desemnat noii reprezentanți în Consiliul de Dezvoltare Regională 7 Centru, orga­nism care coordonează activitatea ADR Centru. Din acest orga­nism fac parte reprezentanții primarilor de comune, orașe și municipii, dar și președinții de CJ și prefecții din județele Alba, Brașov, Sibiu, Har­ghita, Covasna și Mureș. Cei trei reprezentanți sunt: Iancu Popa, pri­marul din Sântimbru, pentru comune, Silviu Ponoran, primarul din Zlat­na, pentru orașe și Mircea Hava, primarul Albei Iulia, pentru mu­nicipii. Doar la comune și orașe s-a făcut rocada, în sensul că ora­șele erau reprezentate de Ioan Viorel Sicoe, fost primar la Câmpeni, iar comunele, de Ioan Cristinel Metea, de la Unirea. Președintele CJ Alba, Teodor Atanasiu, este co-președinte la CDR Centru.(F.R.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.