Ultima oră
Reuniunea de lucru a primarilor cu conducerea CJ Alba
Program "nemțesc" pentru dezvoltarea județului
    La întâlnirea de ieri cu primarii, conducerea Consiliului județean a adresat felicitări noilor aleși și i-a asigurat de o colaborare bună. Li­derul instituției, Teodor Atanasiu, le-a spus aleșilor că la nivelul județului va fi întocmit un program de dezvoltare care va include un subprogram asemănător pentru fiecare localitate. Vicepreședintele pe probleme economice, Nicolae Popa, a declarat că se lucrează la o inventariere a tuturor problemelor de la nivelul celor 77 de localități din județul Alba. "Vă asigur că vom lăsa haina politică la ușa in­sti­tuției, iar la CJ Alba ne vom preocupa de o administrație eficientă și performantă. Deficitul nostru este de circa 17 miliarde de lei, dar sperăm să găsim noi resurse pentru dezvoltarea economică a ju­de­țului Alba", a spus Popa.
    Ion Dumitrel, vicepreședinte al CJ Alba, a fost scurt și la obiect: le-a urat primarilor succes și împreună cu CJ Alba. Au luat cuvântul apoi o serie de invitați, reprezentanți ai PAEM, ADR, SAPARD și de la diferite bănci sau programe de investiții și creditare care se vor implica în sprijinirea comunităților locale. Au susținut scurte in­for­mări directorii din cadrul CJ Alba, iar primarii s-au declarat mulțumiți de această primă întâlnire de lucru. Președintele CJ Alba, Teodor A­tanasiu, a declarat că susține ideea unor administrații locale efi­ci­en­te și performante, sugerându-le totodată aleșilor să urmeze cursuri de pregătire și de perfecționare. A surprins în mod plăcut modul "nemțesc" de desfășurare a ședinței, semn că noii conducători ai CJ Alba au "intrat în pâine".
Florin ROMAN

După ce au tăiat pădurile, protestatarii vor să taie și capul lui Boariu
    Ieri, în cadrul unei conferințe de presă, prefectul Mugurel Sârbu a spus că din ordinul său se va constitui o comisie de control care ur­mează să verifice cele sesizate de către o serie de primari din Mun­ții Apuseni, care îi vor capul directorului Direcției Silvice Alba, Dan Ioan Boariu. Aceasta va fi formată din reprezentanți ai Inspe­cto­ratului Silvic, Gărzii Financiare, Direcției de Finanțe, precum și ai al­tor instituții care au tangență cu acest domeniu. "Vom verifica la sân­ge toate cele sesizate iar vinovații, indiferent din ce partid fac parte, vor plăti cu schimbarea din funcții sau penal. Cred că vom ex­tinde controalele și în alte zone ale județului unde există păduri, de­oarece avem semnale că se petrec foarte multe neregularități", a declarat prefectul de Alba.
    Neoficial, în legătură cu cazul "Boariu", am aflat că în urma mai multor controale efectuate de către Direcția Silvică Alba, care au con­dus și la demiterea unor șefi de ocoale din zona Apuseni, s-ar fi descoperit mai multe matrapazlâcuri iar cei implicați în acestea, inclusiv unii primari, vor acum să scape de Boariu cerându-i de­misia. De asemenea, se pare că nu toți primarii semnatari ai me­moriului depus la Prefectură la începutul săptămânii ar fi de acord cu înlăturarea din funcție a lui Dan Boariu. Oricum, din spusele unor persoane cunoscătoare ale fenomenului silvic, anual din pădurile ju­dețului Alba circa 60% din exploatări se fac fără nici un fel de do­cumente justificative!
Răzvan JURCĂ

Metalurgica Aiud a fost vândută cu 5,2 milioane de euro
•Noii proprietari sunt Victor Ianușco, SC CONTACTOARE SA Buzău și Asociația Salariaților
      Recent, la sediul Autorității pentru Valorificarea Activelor Sta­tu­lui, președintele instituției, Mircea Ursache, a semnat contractul de vânzare-cumpărare pentru S.C. METALURGICA S.A. Aiud. Pachetul deținut de stat, reprezentând 74,4112% din capitalul social, a fost achiziționat de Victor Ianușco, în asociere cu SC CONTACTOARE SA Buzău și cu Asociația Metalurgica Aiud.
    Valoarea totală a tranzacției este de 5.231.278 euro, repre­zentând prețul pe pachetul de acțiuni, investiții de dezvoltare, capital de lucru și investiții pentru protecția mediului. Redăm în continuare prin­cipalele aspecte legate de această tranzacție: ELEMENTE DE SINTEZĂ privind vânzarea pachetului de acțiuni de 74,4112 % gestionat de A.V.A.S. la S.C. METALURGICA S.A. Aiud *Capital social : 89.350.525 mii lei *Număr total de acțiuni: 3.574.021 *Nu­mărul de acțiuni pus în vânzare de A.V.A.S.: 2.659.472 *Activitatea principală: fabricarea utilajelor pentru metalurgie în conformitate cu clasificarea activităților din economia națională *Personal la data semnării contractului: 1132 *Cumpărător: Victor Ianușco în asociere cu SC CONTACTOARE SA Buzău și cu Asociația Metalurgica Aiud *Valoarea totală a tranzacției: 5.231.278 euro, reprezentând prețul pe pachetul de acțiuni, investiții de dezvoltare, capital de lucru și investiții pentru protecția mediului din care: *preț/pachet de acțiuni: 781.278 euro *investiții pentru dezvoltare: 3.200.000 euro *investiții de mediu: 450.000 euro *capital de lucru: 800.000 euro
    Alte obligații asumate de cumpărător:
    - să nu aprobe în cadrul Adunării Generale a Acționarilor re­strân­gerea sau modificarea activității principale așa cum este prevăzută în Actul Constitutiv al societății la data semnării contractului;
    - să determine societatea să realizeze, timp de 5 ani de la data transferului dreptului de proprietate asupra acțiunilor, o cifră de afa­ceri din care minimum 70% să fie obținută din obiectul de activitate al societății existent la data semnării contractului.
    - să-și asume, de la data transferului dreptului de proprietate asu­pra acțiunilor, toate drepturile și obligațiile existente în ceea ce pri­vește Contractul Colectiv de Muncă și/sau alte acorduri sau înțe­le­geri existente între sindicat/ reprezentanții salariaților și patronatul societății; Contractul Individual de Muncă Standard, precum și le­gislația privind protecția socială, condițiile de muncă, salarii, păs­trarea și concedierea angajaților, despăgubiri în caz de concedieri co­lective și alte compensații;
    - pentru o perioadă de 5 ani de la data transferului dreptului de proprietate asupra acțiunilor, să nu decidă și/sau să nu facă de­mersuri pentru dizolvarea și lichidarea voluntară a societății sau de­clanșarea procedurii reorganizării judiciare și falimentului la cererea debitorului, potrivit dispozițiilor legale în vigoare ;
    - investițiile de dezvoltare și de mediu asumate prin contract se vor garanta integral.
Florin ROMAN

La inițiativa lui Corneliu Olar va lua ființă
Taraful primarilor din județul Alba
•Ei vor cânta pe gratis la toate chefurile și chiol­hanele oficialităților, fără a mai păgubi bugetele locale
      tarafÎn cursul zilei de ieri, primarul comunei Horea, Corneliu Olar, a a­nunțat conducerea Consiliului Județean Alba că se dorește în­fiin­țarea unui "Taraf al primarilor din județul Alba". Orchestra va fi compusă din primari, viceprimari și alți aleși locali. Cu această o­ca­zie, Olar, căruia i se mai spu­ne și Bill Clinton de Apuseni, a anunțat și primele înscrieri în ta­raf: el și primarul Albacului, Ti­bi Todea, vor cânta la acordeon, pri­marul Jidveiului, Ioan Horhat, și-a ales fluierul, primarul din Blan­diana, Nicolae Gherman, va fi violonist. Totodată, Olar și pri­marul de la Cetatea de Baltă, Mi­hăilă Cucui, vor avea rolul de soliști. "Îi rog pe toți primarii, vi­ceprimarii și consilierii care au aptitudini artistice să mă contacteze pentru a organiza așa cum se cuvine acest ta­raf", a spus Corneliu Olar. El a adăugat că prima reprezentație ar putea fi chiar pe Mun­te­le Găina, pentru că "vrem să le cântăm oamenilor și să lăsăm deo­parte haina de primar pentru câteva ore", sau la "Ziua Lemnarului" din 22 august, de la Horea. Președintele CJ Alba, Teodor Atanasiu, a dat de înțeles că programul pentru sărbătoarea de pe Găina este aproape finalizat, dar că primarii vor putea cânta cu siguranță în noaptea de sâmbătă spre duminică.
Florin ROMAN

Românii vor primi prin poștă informații despre Programul PHARE
    Peste un sfert din familiile din România vor primi în următoarele săptămâni materiale informative despre programul Phare-Coeziune Economică și Socială și rolul său în susținerea procesului de a­de­rare la Uniunea Europeană. Ministerul Integrării Europene a lansat o distribuție masivă de pliante ce va acoperi orașele mari din țară, dar și câte 4 orașe mici din fiecare județ. Este vorba despre o publicație tipărită în 1.750.000 de exemplare care are ca scop îmbunătățirea nivelului general de informare a populației cu privire la programul Pha­re - Coeziune Economică și Socială.
    Programul de Coeziune Economică și Socială este componenta Phare ce finanțează activitățile de îmbunătățire a nivelului de dez­vol­tare la nivel regional, în scopul reducerii dezechilibrelor economice și sociale dintre diferitele regiuni ale țării. Prin acest program Ro­mânia primește anual fonduri nerambursabile de circa 100 de mili­oane de euro. (N.I.T.)
Primarii vor telefoanele mobile ale liderilor CJ Alba
    În cadrul întâlnirii de ieri cu conducerea Consiliului Județean Alba, primarii au primit o adresă cu numerele de telefon fix ale preșe­dintelui, vicepreședinților și secretarului CJ Alba. Primarul din Horea, Corneliu Olar, i-a cerut președintelui CJ Alba, Teodor Atanasiu și numerele telefoanelor mobile. "Vă promit că le veți avea când voi primi și eu cărțile de vizită pe care le-am comandat de o săp­tă­mâ­nă", a fost răspunsul lui Atanasiu. Primarul din Horea consideră că aleșii trebuie să aibă o legătură directă cu cei aflați în fruntea CJ Alba.(F.R.)

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.