Editorial
Suferințele puterii
    Suferințele puterii par netratabile. Nici schimbările, nici demisiile nu-și mai fac efectul. Poate ultimatumul să aducă o undă de spe­ranță în sufletele celor răbdători. În orice caz, au șocat imaginile surprinse pe peliculă la apariția maimarilor pesediști la Cotroceni, în urmă cu câteva zile. Palatul prezidențial, până mai ieri un punct colectiv de referință de unde se primeau lecții de optimism social și istoric, a devenit brusc un spațiu exclusiv. Și personajele erau bine puse în scenă, așteptând să dea replica doar după primirea ei din fosa sufleurului. Jocul de-a v-ați ascunselea n-a dat un plus imaginii deja șifonate a purtătorilor de ranguri înalte, ci le-a șters și mai mult culoarea trandafirie. Semn că școala bunelor maniere ar trebui să preceadă carierele politice, ar trebui făcută sub formă intensivă, la zi, cum era în obiceiul nostru înainte de vremea laptelui și a cornului obligatoriu.
    Cutremurul pesedist a atins magnitudinea limită pe scara ierar­hiilor. Vehiculata demisie a premierului din fruntea partidului de gu­vernământ a rupt de-a dreptul coarda sensibilă a șefului de stat care a plesnit publicul reportericesc, dornic să-i afle opinia, cu un "Nu vă privește!" asurzitor. Unde sunt zâmbetele largi de altădată ale pre­șe­dintelui care umpleau ecranele televizoarelor, pogorârile bonome în mulțime, răspunsurile divagante și stufoase la întrebările presei? "Porțile deschise" până nu demult (o epocă apusă prea devreme pen­tru locatarii puterii), s-au trântit zgomotos în fața celor înzestrați cu microfoane și camere de luat vederi.
    Ce să mai priceapă vulgul din atitudinile de respingere a dia­logului cu reporterii, altădată atât de solicitați pentru fiecare "miș­cărică", din refuzul fără drept de apel al unora care nu și-au dezlipit mobilul de la ureche pentru a coborî în lumea reală? În absența greilor, a demisionarilor sau nedemisionarilor, a liderilor mai ales, în absența dialogului civilizat, protocolar s-au umplut spațiile lipsă cu fel de fel de supoziții. Ba că se croiesc tipare și haine noi pentru aceiași conducători, ba că se schimbă capul de afiș, ba că se fac jocuri de culise, manevre și exerciții preelectorale și multe, multe altele asemenea. S-ar putea să greșim în aprecierea noastră, fiind învățați cu șefi de stat și de guverne care fac vizite de curtoazie par­tenerilor pe mapamond, semnează documente pentru binele nea­mului. Nicidecum cu apariții la rampă de șefi de clan care îi iau de urechi pe cei neascultători și cu note slabe ori dau sfaturi de bună purtare și deschid oracole.
    O răsturnare de valori pe care încercăm să o punem pe seama neputinței de a depăși mai repede și eficient starea de confuzie ce riscă să se transmită în mulțime. În răstimp ne calmăm așteptarea cu dezlegări de mistere în jurul unei dispariții, multe altele fiind pe rol, căutăm făptașii unui furt de proporții, hoți pe care nu-i vom găsi niciodată, urmărim sinucideri în lanț, atacuri și accidente, lansări zvonistice de candidaturi prezidențiale, toate menite parcă să ne distragă atenția de la nepăsarea în care am fost lăsați la încheierea slabei campanii de primăvară-vară.
    Admitem doar în parte scuza vacanței nicidecum închiderea tea­trului politic care se face acum în... sala mică sau cel mai adesea în spatele scenei. Aici jocurile sunt mai dezinvolte, ferite de ochii publicului căruia i-au înțepenit palmele de aplaudat; aici se face o repetiție cu actori lipsă pentru un spectacol de gală în stagiunea no­iembrie-decembrie.
Mariana IONAȘ