Ultima oră
Partidul Democrat va avea prima opțiune pentru listele parlamentare
    Biroul Permanent Județean al PD Alba a analizat joi, 8 iulie, re­zultatele finale ale alegerilor locale. În urma datelor privind numărul de voturi și conform prevederilor de constituire a Alianței Dreptate și Adevăr PNL-PD, organizației PD Alba îi revine prima opțiune pentru listele de candidați ai Alianței pentru Senat și Camera Deputaților. Con­form protocolului amintit, contează în stabilirea listelor rezultatul obținut la locale - 60 la sută și rezultatul unui sondaj care se pre­vedea a fi realizat în luna septembrie - 40 la sută. În județul Alba, Par­tidul Democrat a obținut un scor mai bun decât PNL, diferența fiind de aproximativ 5 procente. Mai mult, PD Alba a cedat deja PNL postul de președinte al Consiliului județean Alba. Este greu de pre­supus că o nouă cedare va mai avea loc.
Anca DINICĂ

Pentru că în județul Alba performanțele electorale au prioritate
Candidații PNL pentru alegerile generale nu pot fi impuși de la centru
    Pentru că județul Alba este unul care a obținut rezultate foarte bu­ne la alegerile locale din acest an, candidații pentru parlamentare nu pot fi impuși de la centru, a precizat președintele PNL Alba, Teodor Atanasiu. Acesta a spus că până duminică, 11 iulie, se va ști câți dintre liberalii din județul Alba vor candida la alegerile generale, chiar dacă până ieri la ora 12.00 nu a fost înregistrat nici un dosar. Cri­teriile de evaluare a dosarelor sunt foarte stricte și sunt valabile la ni­vel de țară, baza de plecare constituind-o obligatoriu studiile supe­ri­oare. Evaluatorii dosarelor în județul Alba sunt: vicepreședinții Ion Munteanu și Sorin Coșeriu, consilierul județean Georgel Tudose, pri­marul municipiului Aiud, Horațiu Josan și președintele PNL Cugir, Mihai Nicușor.
    În urma unei simulări la nivel de țară, s-a constatat statistic că în județul Alba Alianța D.A. va obține cu certitudine un loc de senator și 3 de deputați. Dintre acestea, conform algoritmului politic, două vor fi atribuite liberalilor. Referindu-se la candidatul cu șanse foarte mari la alegerile generale, președintele Tineretului Național Liberal, Dan Mo­treanu, propulsat la centru din Alba, Atanasiu a precizat că acesta are deja buletin de București - sector I - dar aceasta nu înseamnă că nu-și poate depune candidatura și la Alba. De asemenea, pre­ședintele liberal nu a negat faptul că și actualul deputat PNL de Al­ba, Dan Simedru, își va depune dosarul la Biroul Județean al PNL Alba în vederea evaluării candidaturii la generale.
Nicoleta IDITA-TOMUȚA

În perspectiva aderării la Uniunea Europeană
Alba are nevoie de profesioniști în administrația publică
    Recenta întâlnire dintre conducerea Consiliului Județean Alba și primarii aleși a scos în evidență un numitor comun al administrațiilor publice locale. Este vorba despre nevoia de instruire a personalului din primării pe tot ceea ce înseamnă legislație. Primarii recunosc că salariații primăriilor nu cunosc suficient de bine legea și din acest motiv apar atât birocrația cât și incompetența. Se tot vorbește de reformarea administrației publice locale, dar pașii făcuți sunt timizi. Un prim pas concret ar trebui să-l constituie organizarea de cursuri de instruire, pregătire și perfecționare profesională pentru ca func­ționarii publici să-și facă treaba așa cum se cuvine. Procesul este unul de durată, dar trebuie început, pentru că altfel riscăm să ră­mânem împietriți în trecut. Dacă nu pot fi școliți toți odată, măcar unul sau doi salariați dintr-o primărie să știe cum se lucrează ca la carte. Teama de nou este evidentă. Am constatat acest lucru, când la întâlnirea dintre primari și conducerea CJ Alba, aleșii din cele 77 de localități ale județului au început să vorbească de vin sau tarafuri, în timp ce reprezentantul CJ Alba le vorbea despre necesitatea de informatizare a administrațiilor publice locale. Președintele CJ Alba, Teodor Atanasiu, a declarat că pregătirea unor funcționari publici e­ficienți și pragmatici este o prioritate a instituției, dar și a primăriilor, iar tinerii care doresc să muncească pentru comunitate vor avea această posibilitate.
Florin ROMAN

Canicula încetinește ritmul lucrărilor edilitare
    Primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, s-a declarat mulțu­mit de stadiul lucrărilor edilitare angajate în acest an de admi­nis­tra­ția albaiuliană. În prezent se lucrează mai ales la extinderea rețelei de apă potabilă în Micești, unde deja s-au montat peste 5 km de con­ducte, la semaforizarea intersecțiilor Bulevardului Victoria cu stra­da Cloșca, și la cea din zona Pieței Cetate și bineînțeles la refa­cerea trotuarelor și a carosabilului pe Bulevardul Horea pentru a face joncțiunea cu Calea Moților. Temperaturile ridicate ale ultimelor zile au încetinit însă ritmul lucrărilor, pentru că în miezul zilei este inuman să pretinzi oamenilor să stea în soarele arzător, mai ales că, Doamne ferește, mai și pot păți ceva. Aceasta este însă o pie­dică a cărei înlăturare nu mai ține de voința sau putința nici a antre­prenorilor, nici a administrației. (A.D.)
Primele nume pe lista de remaniere a lui Năstase
    Imediat ce premierul a pronunțat formula magică "restructurarea Cabinetului", în PSD și în Guvern s-a deschis bursa zvonurilor. Pri­me­le nume vehiculate: Ovidiu Brânzan, de la Ministerul Sănătății, și Elena Dumitru, titulară de la Ministerul Muncii, Solidarității Sociale și Familiei.
    Dacă în primul caz Brânzan ar fi schimbat cu altcineva, se pare că, la Ministerul Muncii, premierul are planuri mai mari: să readucă portofoliul sub conducerea lui Marian Sârbu, actualmente ministru de­legat pentru relațiile cu partenerii sociali.
    Este interesant faptul că postul acestuia a fost special creat pen­tru el la precedenta restructurare, când partea de dialog social a fost desprinsă de Ministerul Muncii, iar chestiunile legate de "familie" au fost luate de la Ministerul Sănătății.
    Se pare că Adrian Năstase vizează și unele restructurări în zona integrării, dar nu este clar dacă va fi schimbat titularul ministerului, Alexandru Fărcaș, sau atribuțiile sale vor fi preluate de negociatorul-șef în relația cu Uniunea Europeană, Vasile Pușcaș. (T.M.)
Fiecare primărie va fi informatizată
    Cosmin Covaciu, consilier județean PNL, ne-a informat că are în lucru un proiect ce vizează informatizarea tuturor primăriilor din ju­deț. Proiectul va fi conceput în parteneriat cu CJ Alba și prevede racordarea tuturor primăriilor din Alba la internet, astfel încât să existe o transparență adevărată a informațiilor de interes public. Se are în vedere crearea de site-uri pentru fiecare primărie din județ, pentru ca la o simplă căutare pe internet cei interesați să afle totul despre potențialul economic, cultural etc. al fiecărei unități admi­nistrative locale. Potrivit studiului de rentabilitate, costurile legate de acest generos program se vor amortiza în maximum 3 ani de zile. (N.I.T.)
Primăria Alba Iulia vrea fonduri ISPA
    Încăpățânat nevoie mare, primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, nu a renunțat la ideea de a aduce fonduri ISPA pentru lucrări de extindere a infrastructurii. Șansele de a-și realiza acest proiect sunt mai mari odată cu extinderea ariei de eligibilitate a ISPA și pentru comunități cu cel puțin 50.000 de cetățeni. De aceea, în cursul zilei de ieri, Mircea Hava a avut o întâlnie de lucru cu re­prezentanții unor firme bucureștene specializate în "scrierea" unor asemenea proiecte. "Proiectul trebuie să fie gata în așa fel încât să-l putem depune la 1 noiembrie. Noi vrem să rezolvăm prin acest pro­iect problema canalizării în cartierul Bărăbanț și în Oarda. În plus, dorim realizarea unei stații moderne de epurare a apelor uzate" - a declarat primarul. (A.D.)
Militarii în termen de la pompieri depun jurământul
    Sâmbătă, 10 iulie, ora 9.00, 23 de militari încorporați la Grupul de Pompieri "Unirea" al județului Alba vor depune jurământul de cre­dință, ne-a informat col. Virgiliu Costea, comandantul Grupului. Ce­remonialul se va desfășura în fața statuii Voievodului Mihai Viteazul din Alba Iulia. La eveniment sunt așteptate oficialități locale și jude­țene, rude și prieteni ai tinerilor recruți. (N.I.T.)
Prețul de referință al grâului - 5500 de lei/kg
    Executivul a adoptat o hotărâre privind aprobarea prețului de re­ferință pentru grâu. Pentru anul de piață 2004-2005, prețul de refe­rință la grâu este de 5500 de lei/kg, fără TVA. Acest preț este o­rientativ și stă la baza negocierii prețurilor de vânzare-cumpărare ca­re se practică pe piața grâului.(F.R.)
20 de prezentatori pentru Cerbul de Aur
    Dana Războiu, Mihai Constantin, Ioana Moldovan, Cove, Cosmin Cernat, Vlad Enăchescu, Radu Naum, Albertina și Malvina, Dan Bittman, Oana Zăvoranu, Raluca Moianu sunt câteva din cele peste 20 de vedete ale televiziunii publice care vor apărea pe scena Cerbului de Aur de anul acesta, în chip de prezentatori. A 14-a ediție a festivalului are loc între 22 și 25 iulie și va aduce concurenți din 17 țări cărora li se adaugă încă trei din România. La Brașov îi vom asculta pe Pink și pe Ronan Keating. (N.I.T.)
Rata șomajului
    La nivel național, în luna mai 2004, numărul de salariați din eco­nomie a fost de circa 4,4 milioane de persoane, cu aproape 90.000 mai mult decât în luna decembrie a anului anterior. Datele privind șo­merii înregistrați, provenite de la Agenția Națională pentru Ocu­parea Forței de Muncă, indică pentru sfârșitul lunii mai 2004 exis­tența a 617.800 de șomeri. Rata șomajului era de 6,8%, în scădere față de luna decembrie 2003 când aceasta a înregistrat un nivel de 7,2%.(F.R.)

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.