Prima pagină Ediția din: 10.7.2004
Tragedie în Munții Cugirului
Trei persoane și-au pierdut viața, după ce s-au prăbușit cu mașina într-un lac de la 50 de metri înălțime
    Joi după-amiază, în jurul orei 17,00, dispeceratul Hidrocentralei Se­beș a sesizat Poliția Cugir că pe Râul Mare, în coada lacului de la barajul Canciu, s-a produs o tragedie soldată cu pierderi de vieți omenești. Cele trei victime ale nefericitului accident din Munții Cugi­rului sunt: Alexandru Petrașcu, de 36 de ani, din satul Tonea, co­muna Săsciori, Ioan Căta, din satul Loman și fiica acestuia, Silvia Căta, de 11 ani.
    Cei trei se aflau într-un autoturism marca ARO camionetă, și se deplasau în zona barajului unde aveau o tabără de vară și inten­ționau să tundă oile. În autoturism se mai aflau alte două persoane, care stăteau pe platforma din spate a camionetei. Când șoferul a executat manevra de întoarcere cu spatele, s-a produs tragedia. Autocamioneta ARO s-a rostogolit în gol de la circa 50 de metri și după prăbușirea pe malul stâncos a urmat scufundarea în lac. Cei doi pasageri din partea necarosată a mașinii au avut noroc că au scăpat cu viață. Ei au reușit să se salveze, deoarece, în timpul că­derii camionetei de pe stânci au fost proiectați în decor. Cele trei victime care au rămas imobilizate în cabina ARO-ului au fost scoase de acolo fără suflare. Răniții au fost transportați la spitalul din Cugir, unde au fost diagnosticați cu traumatisme multiple. În cursul zilei de ieri, medicii legiști s-au dus la Cugir pentru efectuarea autopsiilor celor trei morți. De asemenea, o echipă operativă a Poliției Cugir s-a deplasat peste 30 de kilometri în munți, la Canciu, pentru stabilirea exactă a împrejurărilor în care și-au pierdut viața cei trei. Legiștii au stabilit că decesul acestora a fost cauzat de asfixie mecanică prin înec.
Nicoleta IDITA-TOMUȚA, Florin ROMAN

De la Daimler-Chrysler
Încă 300 de locuri de muncă pentru cugireni
    Teodor Atanasiu, președintele Consiliului Județean Alba, a anun­țat ieri în cadrul unei conferințe de presă că vinerea viitoare vor sosi la Cugir reprezentanți ai acționarului unic de la Daimler-Chrysler pen­tru a parafa actele în vederea construirii unei fabrici în care se vor produce cutii de viteză pentru autoturismul Mercedes A Classe. De­ja au fost purtate discuțiile preliminare între partea germană și par­tea română (președintele Atanasiu, primarul Cugirului, Adrian Teban, și directorul Parcului Industrial Cugir, Cornel Cornea) și a fost iden­tificat terenul ce va fi vândut nemților. "A intrat în discuție și posi­bilitatea vânzării activelor identificate, deoarece nemții ne-au spus clar că nu investesc dacă nu sunt proprietari", a precizat Atanasiu. "Știm însă clar că nemții vor da de lucru la cel puțin 300 de oameni și vor plăti la timp impozitele și taxele, astfel încât bugetul Primăriei Cugir și al CJ Alba vor crește simțitor", a subliniat Atanasiu.
Nicoleta IDITA-TOMUȚA

Potrivit proiectului de lege privind alegerea parla­mentarilor
Județul Alba rămâne cu 6 deputați și 2 senatori
•Pentru a fi ales, un deputat are nevoie de circa 29.000 de voturi, iar un senator de aproximativ 85.000 de voturi
      Proiectul de lege pentru alegerea Camerei Deputaților și Se­natului a ajuns în forma finală și urmează să fie aprobat de Par­la­ment. Noua lege aduce o modificare importantă față de anii 2000, în sensul că atribuirea mandatelor de deputați și senatori se va face în funcție de numărul total de voturi valabil exprimate și nu de numărul total al locuitorilor unui județ, cum era până acum. Repartizarea mandatelor se va face în două etape. Mai întâi, repartizarea se va face la nivelul circumscripțiilor județene și de-abia apoi la nivel na­țional, prin împărțirea numărului total de voturi valabil exprimate la numărul de deputați și senatori, în cazul județului Alba, 6 respectiv 2. Așa se stabilește coeficientul electoral de circumscripție, care va desemna și noii parlamentari. În anul 2000, pentru alegerea unui deputat era nevoie de circa 75.000 de voturi, în timp ce un senator avea nevoie de 150.000 de voturi, pentru că raportarea se făcea în funcție de numărul de locuitori. Acum va conta numărul de voturi va­labil exprimate. În prezent, județul Alba are o populație de 384.000 de locuitori, din care 325.065 au drept de vot. Numai că, de exem­plu, la alegerile locale pentru alegerea Consiliului Județean, unde a­vem de-a face cu votul politic, la urne s-au prezentat doar 170.430 de alegători. Asta înseamnă că pentru a ieși deputat, un candidat are nevoie de circa 29.000 de voturi, cu mult mai puțin ca în 2000. Și la senatori situația este la fel, în sensul că un candidat trebuie să obțină circa 85.000 de voturi, cu jumătate mai puțin decât norma din anul 2000. Noua lege pentru alegerea Camerei Deputaților și Sena­tului vine ca o gură de aer pentru județul Alba, care, dacă mergea pe vechea lege, ar fi pierdut un nou mandat de deputat. În anul 2000, ju­dețul Alba a mai pierdut un post de senator ca urmare a scăderii numărului populației județului.
Florin ROMAN

Caniculă la Alba Iulia
    Ultimele zile au fost caniculare la Alba Iulia, cu temperaturi care au oscilat între 30 și 35 de grade în timpul zilei și cu seri la fel de călduroase. Ieri la Alba Iulia s-a depășit indicele de temperatură și umiditate (ITU), aerul devenind greu de respirat. Din acest motiv, spi­talele au înregistrat un aflux mai mare de pacienți care au solicitat îngrijiri medicale. A crescut simțitor numărul bolnavilor cu lipotimii, des­hidratare, insolații, dar probleme au avut și cardiacii și vârstnicii. Din păcate, majoritatea agenților economici nu au respectat ordo­nanța de guvern care prevede asigurarea unor facilități (apă minerală, aerisire corespunzătoare a încăperilor, timp de lucru mai scurt) pen­tru salariați, dacă timpul este canicular timp de trei zile consecutiv. De la serviciul de urgență am aflat că mai mulți pacienți au venit la spital după ce au leșinat pe stradă sau la locul de muncă. Pentru a se feri de caniculă, cei mai mulți albaiulieni au rămas în case. Ieri, la orele după-amiezii, Alba Iulia părea un oraș părăsit. Canicula a adus și câștiguri comercianților care au vândut din greu apă minerală și înghețată, iar terasele sunt pline ochi la lăsarea serii. Cei mai în­stăriți albaiulieni și-au montat aparate de aer condiționat. Câștiguri suplimentare au obținut și firmele de taxi, întrucât numărul soli­ci­tărilor a fost mult mai mare decât de obicei. Puțini au fost aceia care au îndrăznit să circule pe jos.
Florin ROMAN

Guvernul se zburlește
Doi secretari de primării sancționați disciplinar
    Prefecții au acționat prompt în vederea atenționării secretarilor lo­ca­lităților care, în unele situații, nu au avut o activitate cores­pun­ză­toare, a declarat la videoconferința de ieri ministrul Gabriel Oprea. Printre cei sancționați disciplinar se află și secretarii primăriilor din co­munele Almașu Mare și Arieșeni. "Vreau să subliniez că, în con­for­mitate cu dispozițiile legale, în toate cazurile, hotărârea consiliului local care a stat la baza aplicării sancțiunii disciplinare a fost inițiată de primar sau de cel puțin o treime din numărul consilierilor aflati în funcție, iar aplicarea sancțiunii s-a făcut pe baza concluziilor rezul­tate din desfășurarea unei cercetări administrative", a mai spus O­prea. (F.R.)
Astăzi, de la ora 10.00, la Alba Iulia
Ședința Consiliului Județean al PSD Alba
    Astăzi, cu începere de la ora 10.00, la Casa de cultură a sindi­catelor din Alba Iulia va avea loc ședința Consiliului Județean al PSD Alba. Cu acest prilej va fi prezentată de către președintele partidului, Mugurel Sârbu, o analiză a rezultatelor alegerilor locale, urmând să fie luate o serie de măsuri organizatorice importante care să impul­sio­neze activitatea partidului. Întâlnirea va fi urmată de o conferință de presă ce va debuta la ora 12.00. (R.J.)
Cornul și laptele elevilor - 9.000 de lei
    Guvernul a aprobat actualizarea, începând cu data de 15 sep­tem­brie 2004, a limitei valorii zilnice pentru produsele lactate și de pani­ficație acordate elevilor și preșcolarilor de la 7.000 de lei la 9.000 de lei pentru un elev, respectiv un preșcolar. Potrivit art. 1, alin. 2 din OUG nr. 96/2002, limitele valorilor zilnice pentru produsele lactate și de panificație pentru un elev, respectiv un preșcolar, se actualizează prin Hotărâre de Guvern, în funcție de evoluția prețurilor și a tarifelor.(F.R.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.