Editorial
Bunicuța a rămas eminența cenușie a PSD
    "Joaca de-a demisia" pe care a practicat-o Adrian Năstase, și des­pre care analiștii politici cred că a fost în măsură să-l surprindă pe Ion Iliescu, s-a dovedit a fi, în cele din urmă, o fază pregătitoare a unei "operații estetice" pe care a suferit-o partidul de guver­nă­mânt. Surprinzător, o operație realizată tot după ideea "conserva­torului și anacronicului" Ion Iliescu, ceea ce demonstrează faptul că "bunicuța" a rămas "eminența cenușie" a PSD, chiar dacă există în interiorul partidului două echipe tot mai clar conturate și o încleștare surdă între cei doi exponenți ai puterii, Iliescu și Năstase. (În­cleștare despre care se consideră în general că este o "reglare a raporturilor de putere dintre Palatul Cotroceni și Palatul Victoria".) Cei doi lideri (al căror divorț ar însemna realmente scindarea, pră­bușirea PSD și trecerea în opoziție) s-au tatonat reciproc, au coa­gulat în jurul lor cele două echipe, dar am fi naivi dacă am crede că vreunul a câștigat ceva după temporara tranșare a crizei. Adrian Năstase pare a avea acum un ascendent, pentru că și-a impus punctul de vedere în fața lui Ion Iliescu, după ce și-a fluturat ame­nințător demisia, iar în cele din urmă a procedat la remaniere, după cum își declarase intențiile. Adică a separat activitatea de partid de cea de guvernare, după modelul "cine-i ministru e ministru și guver­nează, iar cine se ocupă de problemele partidului, face activitate de partid și pregătește alegerile din toamnă...". Dar să nu uităm că acest "punct de vedere" al lui Năstase, după cum spuneam, este o idee pe care a emis-o tot Iliescu, la întâlnirea pe care a avut-o luni (5 iulie a.c.), cu conducerea PSD.
    Bineînțeles, ar putea fi considerat un câștig pe termen scurt al lui Adrian Năstase faptul că acesta a reușit să-și împingă "pe linie moartă" din punct de vedere politic niște adversari interni mai mult sau mai puțin declarați, că și-a format o nouă echipă guver­na­mentală, că și-a evaluat sprijinul central și din teritoriu, conso­lidându-și oarecum poziția. Dar s-ar putea ca "bunicuța" să mai aibă un as pe mânecă, din moment ce a avut subtilitatea de a-și impune ideea chiar prin "adversarul" său, fără să fie nevoit să fluture măcar vreo amenințare. Și poate că în interiorul PSD, imaginea ce i se cre­ează lui Năstase (aceea a unui "reformator ce se confruntă cu un adversar conservator și anacronic"), este contraproductivă pentru primul ministru. Fiindcă, trebuie să recunoaștem, de reforma internă se tem foarte mulți pesediști cu state vechi de serviciu, iar aceștia ar putea face corp comun la momentul potrivit, pentru ca lucrurile "să se schimbe, dar să rămână cum au fost"...
    Pe ansamblu, partidul, echipa integrală, nu a câștigat însă nimic. Decât o "cosmetizare", o "rotire de cadre", un nou amestec al per­sonajelor politice, iar tensiunile percepute de electorat în sânul par­tidului nu sunt un semnal de punere în ordine a lucrurilor, ci un semnal de panică din partea unei formațiuni ce simte că alunecă de pe piscul puterii.
Ioan HĂNȚULESCU