Prima pagină Ediția din: 12.7.2004
Frământările din partidul de guvernământ au dus la
Suspendarea Delegației Permanente a PSD
•Premierul Adrian Năstase a prezentat propunerile pentru o nouă remaniere a Guvernului
      PSD a avut o săptămână extrem de agitată. Mai întâi, premierul Adrian Năstase a intenționat să demisioneze de la șefia partidului, ca urmare a unui diferend major cu președintele Ion Iliescu, apoi primul-ministru a ieșit în fața opiniei publice și a declarat că-și va du­ce mandatul până la final. La sfârșitul săptămânii trecute, Delegația Permanentă a PSD a decis să-și suspende activitatea până la Con­gresul partidului din luna august, conducerea executivă urmând a fi asigurată de un Birou Coordonator, a anunțat liderul PSD Adrian Năs­tase. Biroul Coordonator este format din președintele partidului Adrian Năstase, președintele executiv Octav Cozmâncă, președinții Senatului și Camerei Deputaților, Nicolae Văcăroiu și Valer Dor­nea­nu, purtătorul de cuvânt Titus Corlățean, Cristian Diaconescu - re­prezentant al Guvernului, Zamfir Dumitrescu - președintele Uniunii Artiștilor Plastici și reprezentanți ai județelor: Gheorghe Nechita - Iași, Dan Nica - Galați, Gabriel Oprea - Ilfov, Rovana Plumb - Bu­curești, Ioan Rus - Cluj, Ilie Sârbu - Timiș, Ion Stan - Dâmbovița, Ion Sasu și Marian Sîrbu.
    Năstase a precizat că Dan Nica, Gabriel Oprea, Rovana Plumb, Ilie Sârbu și Marian Sârbu își vor da demisiile din funcțiile deținute în Guvern. El a explicat că aceștia vor lucra "full-time" la partid pentru a asigura buna funcționare și legătura cu organizațiile județene.
    În locul demisionarilor au fost propuși spre validare de către pre­ședintele Ion Iliescu alți 5 miniștri. Astfel, Elena Dumitru va fi înlo­cuită de la conducerea Ministerului Muncii și Solidarității Sociale cu senatorul Dan Mircea Popescu, care a mai deținut acest post în Gu­vernul Văcăroiu, Ilie Sârbu va fi înlocuit de la Ministerul Agriculturii cu Petre Daea, în prezent secretar de stat, iar Dan Nica va fi schimbat de la conducerea Ministerului Comunicațiilor și Tehnologiei Informațiilor cu Adriana Țicău, secretar de stat. Gabriel Oprea și-a pierdut postul de ministru delegat la Ministerul Administrației și Internelor, fiind înlocuit cu Gheorghe Emacu, actual secretar de stat, iar Marian Sârbu face rocadă în postul de ministru delegat pentru relația cu sindicatele, cu Bogdan Niculescu Duvăz. Năstase a arătat că remanierea va avea loc cel mai probabil la jumătatea săptămânii viitoare. Liderul PSD a explicat că Biroul Coordonator are atribuții complet diferite față de Delegația Permanentă, fiind singura instanță a partidului, și va asigura o funcționare eficientă a conducerii for­mațiunii politice. Biroul Coordonator va avea drept atribuții orga­ni­zarea Congresului din luna august a.c., pregătirea modificărilor la Statutul partidului, definitivarea strategiei pentru alegeri, elaborarea procedurii de alegeri preliminarii pentru desemnarea candidaților la alegerile parlamentare și gestionarea problemelor curente.
Florin ROMAN

"Nu am soluții miraculoase, dar banul public va fi utilizat cu maximă eficiență!"
•Interviu cu d-l Ion DUMITREL, vicepreședinte al Consiliului județean Alba
      Dumitrel-Domnule Dumitrel, ați fost unul dintre cei mai incisivi critici ai puterii până la alegeri. Iată, ați fost ales în funcția de vicepreședinte al Consiliului județean Alba. Cum vă simțiți în "haina" noilor responsabilități?
    - Adică expus la rândul meu criticilor, vreți să spuneți! (interlocutorul meu zâm­bește). Este foarte clar, criticile au fost îndreptățite, din moment ce electoratul a decis schimbarea întregului Consiliu ju­de­țean Alba. Ca și a multor altor consilii județene și primării din țară aflate sub tutela PSD. Mă onorează încrederea ele­ctoratului dar vreau să subliniez că sunt mândru cu adevărat de funcția mea politică și administrativă, cea de vicepreședinte al PD Alba. După cum se știe, în legislatura ante­rioară am fost patru ani consilier județean. Cunosc deci bine pro­blemele județului, ca și tehnica gestionării acestor probleme. Iar e­chi­pa din care fac parte va dovedi cu siguranță că este mult mai e­ficientă decât cea înlăturată de electorat.
    -Ce domenii veți coordona dumneavoastră și care vă sunt pri­o­ri­tățile?
    -Aceste domenii au fost făcute publice. Voi coordona Direcția de urbanism, lucrări publice, investiții și administrarea drumurilor, deci domenii cheie cu impact nemijlocit asupra confortului public. Pra­ctic, voi urmări realizarea programului SAMTID, modernizarea infra­structurii județului - drumuri, rețeaua de apă-canal etc. Este foarte foarte greu să stabilesc niște priorități, toate problemele sunt strin­gente și, dincolo de energie și organizare, rămâne problema banilor, a finanțării proiectelor aflate în derulare sau nou gândite. Dar bătălia noastră abia acum începe... Vreau să se înțeleagă că nici eu nu am soluții miraculoase, nimeni nu poate avea. Pot însă promite ferm că banul public va fi gestionat cu maximă eficiență și transparență. Accentul va fi pus, totuși, pe lângă drumuri, pe îmbunătățirea ali­men­tării cu apă a orașelor și comunelor cu probleme.
    -V-ați declarat averea la începutul campaniei electorale, dar nu toată lumea are acces la internet.
    -Principala mea avere o constituie familia, soția și copilul meu. Mai posed un apartament. Nu am mașină personală. Unii vor spune că sunt un om sărac, dar săracă este majoritatea covârșitoare a populației României. Eu reprezint în consiliu această majoritate a populației. Și pot să dau asigurări că tot ceea ce voi câștiga vreo­dată va fi prin muncă cinstită. Cetățenii s-au săturat de corupție și proastă organizare. Sloganul electoral al partidului meu - "Alternativa PD - cinste și pricepere!" - ne reprezintă cu adevărat, nu a fost o vorbă în vânt. Și, oricum, am prieteni care nu mă vor lăsa să gre­șesc. Noi suntem cu adevărat o echipă.
    -S-a vorbit mult că vechiul consiliu a făcut mai multă politică și mai puțină administrație. Se va schimba ceva în această privință?
    -Cred că este perceput greșit conceptul de "a face politică". Con­silierii sunt aleși pe listele unor partide politice care au oferit un anumit program economic, deci sunt oameni politici. Toată lumea face politică, inclusiv cei care absentează de la vot, pentru că absenteismul este o formă de respingere, de repudiere a unei relații supărătoare. Nu poate fi despărțit politicul de administrație, iar cei care declară altceva sunt doar niște demagogi. Poate că este cazul să subliniez că alegerile locale au demonstrat că Partidul Democrat a devenit singurul purtător al stindardului adevăratei social-demo­crații românești. Românii, ca și alte popoare europene, au o ape­tență specială, istorică aș zice spre social-demo­crație, ideologie care a fost compromisă de partidul-stat PSD. Ceea ce se întâmplă acum cu PSD, degringolada profundă care zdruncină din temelii partidul aflat încă la guvernare, confirmă că am dreptate. Au apărut condiții reale ca PSD să se spargă în bucăți și rămășițele să fu­zioneze treptat cu PD. Coagularea social-democrației este un pro­ces ireversibil. Prioritatea politicului în fostul consiliu județean s-a manifestat prin dirijarea unor sume de bani îndeosebi către primarii PSD. Astfel, primarii opoziției și unii consilieri locali au fost șantajați să treacă la PSD, ca să-și poată servi comunitatea care i-a ales. Revenind la întrebarea dumneavoastră, politica noastră o reprezintă apropierea de cetățean, rezol­varea problemelor acestuia. Iar rezol­va­rea se asigură numai cu ajutorul instrumentelor administrative.
    -Cum se va apropria CJ de cetățean?
    -Nu este greu să vă răspund. Știm că oamenii doresc drumuri mai bune, apă potabilă, canalizări corespunzătoare, rampe ecolo­gice pentru depozitarea gunoaielor, într-un cuvânt civilizație. Singura modalitate de a ne apropia de cetățean este să-i rezolvăm pro­blemele, să-l tratăm cu respectul cuvenit, să-l facem să simtă că trăiește într-un stat democratic, că el, cetățeanul, este suveranul iar toate instituțiile statului inclusiv consiliul județean au fost create ca să-l slujească pe el. Cu alte cuvinte să ne respectăm promisiunile făcute în campania electorală.
    -Domnule vicepreședinte, vă mulțumesc. Poate peste câteva luni vom repuncta aceste promisiuni.
    -O voi face cu plăcere.
Florin ROMAN

Consiliul județean al partidului de guvernământ a decis:
Primenirea structurilor de conducere ale PSD Alba
    Ședința Consiliului Județean al Partidului Social Democrat Alba, desfășurată sâmbătă, 10 iulie, la Alba Iulia, a fost una liniștită, chiar dacă ea a adus schimbarea componenței Delegației Permanente a PSD Alba și a Biroului Executiv al PSD Alba. Concluziile analizei rezultatului alegerilor locale sunt aceleași cu cele deja exprimate și publicate în mass-media, adică partidul este mulțumit, chiar dacă a pierdut alegerile în orașe. Asta confirmă încă o dată că atenția strategilor PSD se va îndrepta spre acest segment de populație pentru convingerea căruia trebuie găsite mesajele adecvate. Or aceasta va fi una dintre sarcinile majore ale PSD Alba în etapa următoare. Vorbind despre pregătirea alegerilor generale să nu punem căruța înaintea boilor și să vedem care sunt schimbările în echipa PSD Alba: *Biroul Executiv al PSD Alba a fost redus la 41 de membri. Au plecat din Biroul Executiv - Angela Băruță, Lenica Bucur, Marilena Buta, Mihail Ciobanu, Sidonia Făgădar, Ioan Mărginean, Gheorghe Narița, Nicolae Rusu, Mircea Rapcea, Filimon Stremțan și Ioan Șerban, iar în locul unora dintre ei au devenit membri în B. Ex. PSD Alba - Alexandru Dăncilă, Gheorghe Damian, Marin Petruse, Cristinel Metea și Ioan Florea. *Și Consiliul Județean al PSD Alba a suferit modificări: au intrat - Sandu Heler, Vasile Bica, Nicolae Gherman, Ilie Neamțu, Eugen Cutean, Nicolae Ienciu, Romulus Raica, Marin Vârciu, Alin Alexandru Jucan, Victor Cordea, Virgil Narița, Vasile Costea, Marcel Tuhuț, Cornel Ceucă, Ioan Andrei și Alexandru Dăncilă și au părăsit Consiliul Județean - Cornel Filipescu, Mircea Rapcea, Petru Stan, Sorin Barna, Smaranda Secăreanu, Marilena Ciul, Ioan Bota, Nicolae Iosif, Gheorghe Avram, Nicolae Părău, Aurel Meteș, Teodor Trif, Viorel Toma, Eugen Jucan și Viorel Matei. A suferit modificări și Delegația Permanentă a PSD; nu mai sunt membri Cornel Filipescu, Viorel Sicoe și Liviu Octavian Rusu. În schimb a intrat pe post de vicepreședinte deputatul PSD Ioan Andrei. De asemenea au fost desemnați 10 secretari executivi care vor răspunde pe diferite domenii și zone de activitate. Este vorba despre Nicolae Puiuleț, Iosif Ionel Vesa, Nicolae Mera, Rodica Andronescu, Ioan Florea, Alexandru Popa, Ion Ileana, Radu Coclici, Ovidiu Jidveian, Lucian Docea și Ion Morar. Nu în cele din urmă a fost desemnat ca purtător de cuvânt al PSD Alba d-l Cornel Suciu - director adjunct al DGFP Alba. (A.D., R.J.)
Moarte stupidă
O fetiță s-a înecat cu o... clătită
    Gloria Nanu, în vârstă de 8 ani, din București, a avut parte de o moarte tragică sâmbătă seara. Micuța a venit la Șpring, unde părinții ei au o casă. Spre orele serii, Gloria a luat o clătită, pe care a înghițit-o cu poftă. Din păcate, acest gest a fost și ultimul, deoarece micuța s-a asfixiat și a murit. Legiștii au stabilit că decesul s-a datorat asfixiei mecanice cu alimente.(F.R.)
În această săptămână
Radu Anton Roman vine la Gârda
    Vineri, 16 iulie a.c., în cadrul primei ediții a Târgului de turism montan "Popas în Apuseni", ce se va desfășura în comuna Gârda din județul nostru, va avea loc concursul "Bucate moțești". Ca pre­ședinte al juriului și-a anunțat deja participarea cunoscutul scriitor și maestru al bucătăriei românești -Radu Anton Roman, realizatorul celebrei emisiuni duminicale de la Pro TV -"Bucătăria lui Radu". Îi urăm bun venit, iar participanților la Târg și la concurs poftă bună la balmoșul și plăcintele pe lespede moțești! (T.M.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.