Ultima oră
Între oglinzi paralele...
    Marin Preda povestește, pe aproape o pagină în jurnalul său, cum în timpul celui de-al doilea război mondial militarii români făceau pariuri asupra orelor petrecute în zbor de tinerii piloți naziști. Și, luând în considerare faptul că luptau pentru o cauză străină lor, aveau detașarea necesară unui asemenea cinism. Sau pur și simplu pentru a trece mai ușor peste fărădelegile fasciștilor.
    Avem vaga senzație că, după alegerile locale, PSD afișează o asemenea aparentă și sinucigașă detașare, făcând la rândul său aceleași pariuri, cu mici amendamente însă. În versiunea liderilor săi, Partidul Democrat nu poate merge la nesfârșit pe mâna gu­ralivului Traian Băsescu și oricum până în noiembrie electoratul se va edifica asupra faptului că, deși are toate pârghiile în mână, "căpitanul de cursă lungă" nu va putea transforma Capitala în... Mi­cul Paris! Nici liberalii lui Theodor Stolojan nu vor putea gestiona cum se cuvine județele unde au o majoritate confortabilă, iar alcă­tuirea listelor de candidați pentru Senat și Camera Deputaților va crea o falie de netrecut între parteneri.
    Aidoma soldaților români, care pierdeau din vedere faptul că pen­tru fiecare aviator german murea cel puțin un infanterist român, într-o proporție dată doar de Puterea Divină, liderii partidului de guver­nământ tind iarăși să-și ferească privirea din fața oricărei oglinzi. Și n-au dreptate? Ce să vadă ei acolo? O pleiadă de baroni locali, care au transformat arealul pe care-l păstoresc în adevărate feude. Un putregai interior păstrat ca un rău necesar. O detașare bolnăvicioasă față de greutățile oamenilor, care, în cel mai fericit caz, le provoacă lejere dureri în cot sau senzații de anghină dorsală. O corupție ce a atins cote alarmante, fără ca cineva să facă cel mai neînsemnat gest că ar intenționa să-i pună capăt, ea devenind un fel de anexă a funcției de stat. Că partidul - stat este considerat un fel de cameră de comerț ce oferă garanția unor afaceri bine retribuite și cu valoare adăugată mare.
    Cel care a avut curajul să-i treacă pe alții prin fața oglinzii a fost președintele Ion Iliescu, el considerând că lucrurile au degenerat și nu mai pot fi cocoloșite, cu toate că liderii PSD neagă cu vehemență acest lucru. Ei au scăpat din vedere că omul de la Cotroceni bene­ficiază de informații "la prima mână", oferite de serviciile secrete, pe care le păstorește cu mare discreție.
    Om politic versat, uns cu toate unsorile, Ion Iliescu, ajuns la li­mita de sus a mandatului prezidențial, nu dă semne că ar intenționa să se retragă. Și unde ar putea continua decât în sânul partidului de care este legat prin istoria ultimilor 15 ani? A sesizat însă că ro­mânul s-a cam săturat de comunicate, cifre, sondaje și statistici găunoase, fiind dispus să voteze în toamnă cu oricine, numai să bareze drumul PSD către Putere. Deci, pus în situația să moș­tenească un partid aflat în Opoziție ori la limita votului în Parlament, locatarul Palatului Cotroceni ne livrează imaginea unui om hotărât să facă lumină cu orice preț. Suntem curioși ce succes va avea pentru că și premierul Năstase a încercat de mai multe ori să scu­ture pomul, dar s-a dovedit că este mult prea gros ca să-l poată urni de unul singur.
    Până una alta, cei care pot privi satisfăcuți în oglindă sunt mem­brii Alianței D.A. Oare până când?
Dumitru HENEGAR

Accident mortal de circulație la Lunca Mureș
•Un băiat a fost ucis iar altul este în stare gravă la spital
      Sâmbătă, în jurul orei 13,00, Postul de poliție al comunei Lunca Mureș a fost anunțat că pe raza localității a avut loc un grav accident de circulație, soldat cu pierderea de vieți omenești. Alexandru Hil­deg, de 43 de ani, din Lunca Mureș, conducea un autoturism Dacia, proprietate personală. La un moment dat, șoferul a pierdut controlul volanului și a intrat pe contrasens, autoturismul accidentând doi minori. În urma impactului violent, Francisc K., de 8 ani și Andrei B., de 6 ani, au suferit multiple traumatisme, fiind transportați în stare gravă la spital. Din nefericire, Francisc K. a decedat la scurt timp de la producerea accidentului. Celălalt copil a rămas în spital pentru îngrijiri medicale. Se pare că în momentul producerii tragediei șoferul avea o îmbibație de alcool în sânge peste limita legală. Acest lucru se va ști mai exact după comunicarea rezultatelor de la analizele de sânge. Cercetările poliției continuă în acest caz.(F.R.)
Fostul președinte al PD Sebeș - un om încolțit?
    A făcut oarece vâlvă trădarea fostului președinte al PD Sebeș - dr. Silviu Cărpinișianu, care în chiar ședința de constituire a Con­si­liului local Sebeș și de alegere a viceprimarului a lăsat baltă or­ganizația pe care a condus-o, alăturându-se PSD. Nu gratis, firește, ci pentru a obține el funcția de viceprimar, care altfel, conform nego­cierilor anterioare, i-ar fi revenit lui Ionuț Fulea. "Silviu Cărpinișianu a făcut un gest incalificabil. N-am înțeles de ce. Toate explicațiile ofe­rite au fost cele ale unui om încolțit, care știe că a făcut ceva urât. Ne-a acuzat de lucruri la care nici măcar nu ne-am gândit. Unul dintre ele este acela că l-am fi exilat pe Ionuț la Sebeș. Or acest lucru nu este adevărat, pentru că Ionuț Fulea s-a bucurat de tot sprijinul organizației județene, iar dorința de a candida la Sebeș a fost a lui. Regret că a plecat. Regret mai ales modul în care a făcut-o. Îmi pare rău mai ales pentru tatăl său, care este un om deosebit. Dar asta este!" - a declarat Mircea Hava, președintele PD Alba. La rândul său, vicepreședintele PD Alba - Ion Dumitrel a arătat că: "Ionuț Fulea este cel care l-a susținut pe Silviu Cărpinișianu pentru a obține un loc eligibil pe lista noastră de candidați la Consiliul Local Sebeș, pentru că Biroul Permanent Local al PD Sebeș nu i-a oferit această șansă. De aceea este și mai deranjantă acțiunea lui Silviu Cărpinișianu".
Anca DINICĂ

Președintele Teodor Atanasiu a fost amendat
    Deși are mașină de serviciu care îi stă în permanență la dis­poziție, președintele Consiliului Județean Alba, Teodor Atanasiu, pre­feră să vină în fiecare dimineață cu autoturismul personal, un O­pel Omega, la locul de muncă. Și cum omul lucrează la CJ Alba, își lasă, normal, mașina în parcarea acestei instituții. Sau mai bine zis o parca, pentru că a decis ca de luni să-și mute mașina în garaj, pe motiv că a fost amendat de cei care administrează parcările din oraș.(F.R.)
Chemarea PURĂ a tulnicului
    PopaPrimarii din Munții Apuseni vor fi chemați la ședințe cu tulnicul, iar hotărârile importante luate de Con­siliul Județean vor fi vestite tot cu ajutorul acestui străvechi instrument. Hotărârea a fost lu­ată de vice­președintele CJ Alba, Nicolae Popa, care a decis să apeleze la a­cest mijloc inedit de comunicare mai ieftin, mai bun și mai sigur. Nicolae Popa, pre­zent ieri între tulnicăresele de la Târsa - Avram Iancu, a promis că va încerca să învețe să cânte și el la tulnic. Tulnicăresele ur­mează să studieze în conti­nu­are cum pot fi transmise prin tul­nic hotărârile importante ale CJ Alba. Autoritățile județene vor încerca la rândul lor să adapteze deciziile luate la posibilitățile de co­municare ale acestui instrument.
Iosif GLIGOR

Polițiștii albaiulieni n-au dormit în week-end
    La sfârșitul săptămânii trecute, polițiștii albaiulieni au organizat mai multe acțiuni pentru a depista cetățenii municipiului certați cu legea. Cu acest prilej au fost constatate mai multe infracțiuni și au fost date amenzi de zeci de milioane de lei pentru sancțiuni con­travenționale. Polițiștii de la circulație au fost în week-end în zona B-dului Transilvaniei, unde i-au amendat pe cei care au parcat sau pe șoferii care nu au ținut cont de interdicțiile din zona pietonală. Doi minori, de 12 și 17 ani, care mergeau pe scuter au fost loviți de o Dacia tip papuc pe B-dul Transilvaniei. Sperăm ca polițiștii să-și ex­tindă activitatea și pe alte străzi, de exemplu în zona Schitului, unde tinerii organizează adevărate raliuri cu scutere și motociclete, mai ales la lăsarea serii.(F.R.)
Marginalizarea aleșilor locali ai PSD
    La sfârșitul săptămânii trecute în cadrul unei conferințe de presă d-na Doina Harda - consilier PSD în cadrul CLM Alba Iulia, s-a a­rătat revoltată de modul în care câștigătorii alegerilor locale din mu­nicipiu, dar în special PD-ul condus de Mircea Hava, au transformat o victorie într-o acțiune de minimalizare a rezultatelor obținute de PSD. "Cei loviți nu sunt însă consilierii municipali ai psd, în număr de patru ci albaiulienii deoarece actuala echipă a PD uită că au fost votați de mii de cetățeni. Și cei care au votat PSD sunt tot alba­iulieni. Modul arogant și incorect în care au fost constituite comisiile de specialitate ale CLM Alba Iulia reflectă în modul cel mai clar faptul că șicanele politice sunt mai presus de interesul cetățeanului" a spus d-na Harda. Astfel singurul specialist în probleme de arhitectură și urbanism, Doina Emilia Harda a fost repartizată de actuala majoritate în Comisia pentru învățământ, cultură, sănătate, sport, agrement, turism. La fel s-a întâmplat și cu fostul viceprimar PSD Marius Rotar de profesie jurist și economist. Omul de cultură Constantin Sârbu, directorul Casei de Cultură a Sindicatelor, a fost trecut la Comisia pentru administrație publică locală, juridică și disciplină, în timp ce profesorul Dorin Sandea a fost desemnat membru în Comisia pentru administrarea domeniului public și privat și agricultură. "Așa au înțeles colegii noștri consilieri ai Pd să fo­losească experiența celor patru aleși ai PSD. Așa cum am mai spus în primul rând se arată o lipsă de respect față de cei 4435 de albaiulieni care ne-au votat pentru CLM Alba Iulia" a conchis Doina Emilia Harda. (R.J.)

Sus
© Copyleft S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.