Curier județean
"Dacoromania" - nr. 17
    Luna iulie 2004 este perioada de apogeu a manifestărilor dedicate aniversării a 500 de ani de la moartea, la 2 iulie 1504, a voievodului Moldovei - Ștefan cel Mare și Sfânt. Numele domnitorului este legat de locuri din județul Alba, cel mai important fiind Cetatea de Baltă, danie primită de domn după ce într-un război cu turcii, în care creș­tinătatea apuseană nu l-a sprijinit decât cu vorbe, a pierdut Cetatea Albă, la gurile Nistrului. Faptul este consemnat și în ultimul număr, al 17-lea, al revistei "Dacoromania" editată de Fundația "Alba Iulia 1918, pentru unitatea și integritatea României". Dar pentru că edi­torii revistei și-au făcut un scop din descoperirea și mai ales pro­movarea în opinia publică a unor fapte și personalități istorice din sau legate de județul Alba, dar neamintite de manualele de istorie, în paginile revistei găsiți articole despre o încercare de corecție a istoriei românilor "Noi și Istoria" sub semnătura lui Baruțu T. Ar­ghezi; o scurtă consemnare a descoperirii de către acad. Dumitru Ber­ciu și arh. Cloșca L. Băluță în anul 1962 a "celui mai vechi lo­cuitor al Albei Iulia"; date despre pătrunderea scrierii în Dacia Pre­romană; Plângerile țăranilor din Comitatul Alba în timpul Răs­coalei lui Horea, Cloșca și Crișan... Sunt prezentate și documente privind situația românilor din Ținutul Herța (acum în Ucraina), mai ales evo­luția sa din 1940 până în 2003; Memoriul Congresului românilor gre­co-catolici ținut la Alba Iulia la 29 mai 1912 împotriva înființării Epis­copiei greco-catolice maghiare de la Hajdu-Durog; Războiul româno-maghiar din anul 1919. Vorbind despre personalitățile prezentate în paginile revistei, acest număr se oprește asupra compozitorului Iosif Ivanovici, născut la Alba Iulia în anul 1844, și asupra blăjencei Maria Puia, o martiră a luptei românilor pentru pregătirea momentului 1 De­cembrie 1918 - făurirea României Mari. În speranța că v-am trezit curiozitatea, mai spunem acum că în editarea acestui număr al re­vistei colectivul de redacție a fost sprijinit de Consiliul local Alba Iulia, Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia, Banc Post, Primăria municipiului Alba Iulia, Romtelecom SA, societățile comerciale Start Construct, Proiect Străjan, Axa Porcelaine, Agrosil, Vinersar, Mari­nică Service din Alba Iulia și SC Confexpeli Sebeș.
Anca DINICĂ

Controale ale Gărzii de Mediu
    Garda Națională de Mediu, prin Comisariatul Județean Alba, în pri­mul semestru al anului 2004 a efectuat un număr de 627 con­troale și au fost aplicate 88 de amenzi în valoare de 533 milioane de lei și 4 somații. (Comisar șef, ing. Emilia TIMIȘ)
Producția industrială crește... încet
    Din cifrele înscrise în Buletinul statistic editat de Direcția re­gională de statistică Alba, am desprins câteva cifre comparative. Da­că la nivelul țării, în primele patru luni ale anului, producția in­dustrială era mai mare cu 4,7 la sută față de aceeași perioadă din 2003, în județul nostru creșterea a fost de numai 2,5 la sută. Livrările la export au fost cu peste 12 la sută mai mici, în același interval de timp, în comparație cu anul trecut. (O.B.)

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.R.L.
Toate drepturile rezervate.